Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Det finns potential för den svenska life science-branschen att växa och bidra till bättre hälsa över hela världen.

Debatt: Life science är Sveriges framtid

Det finns en enorm potential för den svenska life science-branschen att växa och bidra till bättre hälsa över hela världen. Regeringen måste ge prioritet åt konkurrensstärkande åtgärder, skriver företrädare för AstraZeneca, Elekta, Lif, Swedish Medtech och SwedenBIO.

Johan Färnstrand, vd Lif - de forskande läkemedelsföretagen

Ledare: Modern läkemedelslag välkomnas

Europa behöver en modernare läkemedelslagstiftning och första steget togs nyligen när EU-kommissionen lade fram ett samlat lagförslag. Nu börjar en lång process av politisk påverkan och positioneringar – och då måste Sverige ta stor plats vid förhandlingsborden. Svenska patienter och företag är förlorare om lagförslaget inte ändras.

Vinnova har beslutat om ett nationellt innovationskluster inom avancerade läkemedel.

Beslut om nationellt innovationskluster stärker svensk Life Science

Vinnova har beslutat om ett nationellt innovationskluster inom avancerade läkemedel. Innovationshubben ska stödja den svenska life science-sektorn genom att tillgängliggöra kompetens och storskalig processkapacitet i syfte att stärka näringslivets konkurrenskraft. Lif – de forskande läkemedelsföretagen välkomnar beslutet.

Sverige ska vara ett föregångsland när det gäller att införa innovationer och nya behandlingar i hälso- och sjukvården. Nu behövs en hållbar väg framåt för den medicinska forskningen, skriver Sofia Rydgren Stale och Anders Blanck

Debatt: ”Säkra framtidens vård - Stärk den medicinska forskningen”

Sverige ska vara ett föregångsland när det gäller att införa innovationer och nya behandlingar i hälso- och sjukvården. Nu behövs en hållbar väg framåt för den medicinska forskningen, skriver Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund, och Anders Blanck, vd för Lif – de forskande läkemedelsföretagen.

Bengt Mattson, sakkunnig policy, branschorganisationen Lif – de forskande läkemedelsföretagen.  Foto: Gunilla Lundström

Debatt: ”Höga avgifter kan få oönskad effekt för läkemedelsförsörjningen”

Socialdepartementet bör skrota lagförslaget om skyhöga sanktionsavgifter när företag restanmäler läkemedel för sent. Förslaget riskerar att få allvarliga konsekvenser för Sveriges läkemedelsförsörjning. Tvärtemot förslagets syfte att säkra tillgången till läkemedel skulle resultatet istället bli det motsatta, skriver Bengt Mattson, sakkunnig på Lif, i ett debattinlägg i Dagens Medicin.

Bengt Mattson, sakkunnig policy

Skyhöga avgifter hotar läkemedelstillgång

Socialdepartementet förbereder just nu ett lagförslag med avsikten att förbättra rapporteringen av läkemedelsbrister med hjälp av skyhöga sanktionsavgifter mot läkemedelsföretag på upp till 100 miljoner kronor. Förslaget bör skrotas. Om det införs riskerar det att få mycket allvarliga negativa konsekvenser för patienter eftersom tillgången till läkemedel i Sverige äventyras.

Anders Blanck skriver i en ledare om vilka frågor Sverige bör prioritera som ordförandeland i EU 2023.

Ledare:"Tungt ansvar vilar på Sverige"

Sverige axlar ett stort ansvar som EUs ordförandeland nästa år. Trots ett fortsatt krisläge måste vi även orka driva på för en framtida läkemedelslagstiftning inom unionen som tryggar patienters tillgång till effektiva läkemedel, skriver Anders Blanck, Lifs vd i en ledare i Life-time.

"Immaterialrätt och innovation existerar i symbios"

"Immaterialrätt och innovation existerar i symbios"

Varje år uppmärksammas World Intellectual Property Day världen över. FN-organet för immaterialrätt, WIPO, står bakom dagen och vill rikta fokus på den stora roll immaterialrätten spelar för innovation. 2022 är temat: ”IP and Youth: Innovating for a Better Future”. I denna krönika berättar Lifs Karolina Rondahl, junior sakkunnig med fokus på immaterialrättsliga frågor, vad som fått henne att intre

Lifs vd Anders Blanck konstaterar att patienter med allvarliga sällsynta sjukdomar inte har tid att vänta på långsiktiga systemförändringar för att få tillgång till nya behandlingar.

" Patienter har inte tid att vänta"

Vi inom läkemedelsbranschen har länge efterlyst konkret och kontinuerlig samverkan mellan oss, statliga myndigheter och regionerna för att lösa de allvarliga brister som idag finns inom det svenska läkemedelssystemet. Jag hoppas att detta nu blir verklighet. Men det är bråttom – patienter med allvarliga sällsynta sjukdomar har inte tid att vänta, skriver Lifs Anders Blanck i en ledare i Life-time.

Krigets inverkan på läkemedelsförsörjning och möjligheten att bedriva hälso- och sjukvård är ttemat för Bengt Mattson krönika i mars.

"Hälso- och sjukvård i krigets skugga"

Behovet av läkemedel och sjukvård i det krigshärjade Ukraina är enormt men att nå fram med hjälpleveranserna näst intill omöjligt. Parallellt ställs svensk sjukvård inför medicinska utmaningar när ukrainska patienter flyr hit. Bengt Mattson skriver i en krönika om hur kriget slår mot människors hälsa och hindrar långsiktig hållbar utveckling.

"Läkemedel måste nå Ukrainas befolkning"

"Läkemedel måste nå Ukrainas befolkning"

Ukrainas behov av läkemedel och andra medicinska produkter är enorma. Samtidigt är det förenat med stora svårigheter och risker att få in läkemedel i ett land under rådande krig. Vi behöver humanitära korridorer för livsviktiga transporter – och de behövs nu, säger Anders Blanck, Lifs vd i en ledare i Life-time.

Visa mer