Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Bland de 92 produkterna som EMA godkände under 2021 fanns fyra vacciner och tre läkemedel mot covid-19.

Fler helt nya läkemedel godkända under 2021

Godkännanden av läkemedel med helt nya aktiva substanser ökade under 2021 jämfört med 2020 visar europeiska läkemedelsverket EMAs nyligen publicerade årsrapport. Det betyder att läkemedelsbranschen har fortsatt att visa en stark innovationskraft även under pågående pandemi. Bland de 92 godkända produkterna fanns fyra vacciner och tre läkemedel mot covid-19.

Karolina Antonov efterlyser en nationell ordning när det gäller sällsynta diagnoser som utgår från patientperspektivet och där alla aktörer bidrar.

Sällsynta diagnoser – nationell samordning behövs

Sällsynta dagen infaller sista dagen i februari. I år sker detta mot bakgrund av ett ökat politiskt intresse för att patienter med svåra sällsynta sjukdomar ska ges möjlighet till läkemedelsbehandlingar som kan förbättra livskvalitet eller förlänga överlevnad.
På senare tid har läkemedel mot sällsynta diagnoser lyfts fram i debatten. Karolina Antonov, analyschef på Lif, välkomnar ett ökat polit

"God hälsa och välmående – läkemedelsbranschens viktigaste hållbarhetsmål"

"God hälsa och välmående – läkemedelsbranschens viktigaste hållbarhetsmål"

För att kunna leva ett friskt liv måste människor ha tillgång till effektiva läkemedel och behandlingar, och god hälsa är ett av FN:s globala hållbarhetsmål. Det är även läkemedelsbranschens portalparagraf. Kriterierna för att målet ska klassas som uppnått är många, och Lifs hållbarhetsexpert Bengt Mattson fördjupar sig i en krönika i hur läkemedelsföretagen kan bidra.

En bred kombination av åtgärder måste till för att bekämpa den ökande antibiotikaresistensen.

Nationell handlingsplan tar ett grepp om antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens är en av de ledande dödsorsakerna i världen, visar en ny studie. Sverige tar problemet på stort allvar sedan länge och nyligen kom en uppdaterad handlingsplan för gemensamma insatser från myndigheter och organisationer. Lif är positiva till åtgärderna och att man lyfter vikten av nya antibiotika, något som kräver nya betalningsmodeller.

Utan ett fungerande internationellt patentskydd hade vi inte haft några vacciner alls mot pandemin, säger Anders Blanck, vd Lif.

"Slopade patent ger inte global rättvisa"

Fördelningen av vacciner mot covid-19 mellan världens länder är djupt ojämlik. Men slopade patent kommer inte att skapa ökad global rättvisa. Utan ett fungerande internationellt patentskydd hade vi inte haft några vacciner alls mot pandemin, skriver Anders Blanck i en ledare i Life-time.

"Samarbete är nyckeln till framgång i hållbarhetsarbetet"

"Samarbete är nyckeln till framgång i hållbarhetsarbetet"

Ingen kan göra allt själv, men tillsammans kan vi uppnå enormt mycket. I arbetet med att bekämpa hotet från antibiotikaresistensen och säkra en hållbar utveckling i läkemedelsbranschen anammar Lif den insikten fullt ut, skriver Bengt Mattson i årets sista hållbarhetskrönika.

"De tysta, långsamma pandemierna"

"De tysta, långsamma pandemierna"

Covid-19-pandemin är inte över och vi behöver fortsätta arbetet med att bekämpa coronaviruset, men vi får inte vänta med krafttagen mot två andra enorma globala hot: antibiotikaresistensutvecklingen och klimatförändringarna. Faktum är att flera av åtgärderna mot covid-19-pandemin bidrar till att också trycka ned dessa båda ”tysta, långsamma pandemier”, skriver Bengt Mattson i en krönika.

Lotta Liljelund ny på Lif från november.

Lotta Liljelund till Lif

Lotta Liljelund arbetar från november deltid på Lif som sakkunnig policy med olika EU-relaterade frågor samtidigt som hon fortsätter att vara chef över Public Affairs vid Novartis Sweden där hon arbetat sedan 2020.

Gör AMR till en prioriterad fråga under det svenska EU-ordförandeskapet första halvåret 2023, säger Anders Blanck, Lifs ordförande.

Sverige borde driva kampen mot AMR under ordförandeskapet

Sverige är sedan decennier ett föregångsland i kampen mot antimikrobiell resistens, AMR. Men vi får inte slå oss till ro. Sverige bör göra AMR till en prioriterad fråga under det svenska EU-ordförandeskapet första halvåret 2023, säger Anders Blanck i en ledare i nyhetskanalen Life-time.

"Läkemedelssektorn och klimatutmaningen"

"Läkemedelssektorn och klimatutmaningen"

Klimatet och hälsan hänger ihop och konsekvenserna av växthuseffekten är bland annat radikalt ökad sjuklighet världen över. 31 oktober inleds FN:s stora klimatkonferens COP26. Många aktörer kommer att presentera nya åtaganden för att trycka tillbaka den globala uppvärmningen, även läkemedelsbranschen. Exemplen på klimatinitiativ inom produktionen är många, skriver Lifs Bengt Mattson i en krönika.

En rad länder storsatsar inom Life Science för att locka till sig internationella investeringar. Givet den skarpa konkurrensen behöver Sverige växla upp, säger Anders Blanck, vd Lif.

”Storsatsning behövs inom Life Science”

Staten måste visa politisk handlingskraft och avsätta betydligt större resurser än hittills, skriverAnders Blanck, vd för branschorganisationen Lif – de forskande läkemedelsföretagen i ett debattinlägg i Dagens Medicin.

"Hållbar utveckling i läkemedelsbranschen kräver respekt för mänskliga rättigheter "

"Hållbar utveckling i läkemedelsbranschen kräver respekt för mänskliga rättigheter "

Kopplingarna mellan mänskliga rättigheter, läkemedelsbranschen och sjukvården i stort är många – tillgång till adekvat vård är i sig en rättighet. Och som bolag kan läkemedelsföretagen bidra till hållbar utveckling inom näringslivet genom att stärka de mänskliga rättigheterna i leveranskedjan, skriver Bengt Mattson i en krönika.

Visa mer