Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Alexander Sommensjö, Olav Fromm och Bengt Mattson har drivit arbetet med att ta fram läkemedelsbranschens hållbarhetsmanifest

Läkemedelsbranschen lanserar ett hållbarhetsmanifest

Lif lanserar ett hållbarhetsmanifest för den forskande läkemedelsbranschen. Där listas nio åtaganden som ska bidra till att göra Life Science-sektorn till en ledande aktör i samhällsomställningen. De spänner över läkemedlets hela värdekedja, från forskning och utveckling till produktion och konsumtion.

Anders Blanck skriver i en ledare om vilka frågor Sverige bör prioritera som ordförandeland i EU 2023.

Ledare:"Tungt ansvar vilar på Sverige"

Sverige axlar ett stort ansvar som EUs ordförandeland nästa år. Trots ett fortsatt krisläge måste vi även orka driva på för en framtida läkemedelslagstiftning inom unionen som tryggar patienters tillgång till effektiva läkemedel, skriver Anders Blanck, Lifs vd i en ledare i Life-time.

Den 12 maj bjuder Lif in till valdebatt i Göteborg.

Pressinbjudan: Vårdens viktiga vägval - Valdebatt i Västra Götalandsregionen

Västra Götaland vill vara en attraktiv och internationellt konkurrenskraftig region inom Life Science. Genom stark forskning, avancerad produktion och en innovativ hälso- och sjukvård vill man skapa värde för såväl medborgare som patienter. Hur de olika partierna vill nå dit är temat för Lifs första regionala valdebatt om vårdens framtid.

Lifs väljarundersökning om sjukvården ska bidra till valrörelsens debatter.

Väljarfrågan som kan avgöra valet

Att sjukvården är väljarnas viktigaste valfråga har stått klart de senaste 10 åren. Men nu visar en ny undersökning att hela 40 procent (3 miljoner) av väljarna kan tänka sig att byta parti på grund av partiernas sjukvårdspolitik.

Sverige i fokus när EU reviderar läkemedelslag

Sverige i fokus när EU reviderar läkemedelslag

Sverige kommer under EU-ordförandeskapet nästa år att ha en ledande roll i den pågående moderniseringen av EUs läkemedelslagstiftning. På torsdagen besöker en delegation från europeiska läkemedelsbranschen Sverige, för överläggningar med regeringen och aktörer inom Life Science-området.

"Immaterialrätt och innovation existerar i symbios"

"Immaterialrätt och innovation existerar i symbios"

Varje år uppmärksammas World Intellectual Property Day världen över. FN-organet för immaterialrätt, WIPO, står bakom dagen och vill rikta fokus på den stora roll immaterialrätten spelar för innovation. 2022 är temat: ”IP and Youth: Innovating for a Better Future”. I denna krönika berättar Lifs Karolina Rondahl, junior sakkunnig med fokus på immaterialrättsliga frågor, vad som fått henne att intre

Lifs vd Anders Blanck konstaterar att patienter med allvarliga sällsynta sjukdomar inte har tid att vänta på långsiktiga systemförändringar för att få tillgång till nya behandlingar.

" Patienter har inte tid att vänta"

Vi inom läkemedelsbranschen har länge efterlyst konkret och kontinuerlig samverkan mellan oss, statliga myndigheter och regionerna för att lösa de allvarliga brister som idag finns inom det svenska läkemedelssystemet. Jag hoppas att detta nu blir verklighet. Men det är bråttom – patienter med allvarliga sällsynta sjukdomar har inte tid att vänta, skriver Lifs Anders Blanck i en ledare i Life-time.

Den 21 april presenterar Lif läkemedelsbranschens handlingsplan mot antibiotikaresistens.

Lif – de forskande läkemedelsföretagen lanserar en handlingsplan mot antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens riskerar att bli en av de ledande dödsorsakerna i världen. Problemet växer sig allt större och kan leda till en global hälsokris, där sjukvården slås ut och allvarliga sjukdomar inte går att behandla. För att bryta den negativa utvecklingen krävs kraftfulla åtgärder. Den 21 april presenterar Lif läkemedelsbranschens handlingsplan mot antibiotikaresistens.

Krigets inverkan på läkemedelsförsörjning och möjligheten att bedriva hälso- och sjukvård är ttemat för Bengt Mattson krönika i mars.

"Hälso- och sjukvård i krigets skugga"

Behovet av läkemedel och sjukvård i det krigshärjade Ukraina är enormt men att nå fram med hjälpleveranserna näst intill omöjligt. Parallellt ställs svensk sjukvård inför medicinska utmaningar när ukrainska patienter flyr hit. Bengt Mattson skriver i en krönika om hur kriget slår mot människors hälsa och hindrar långsiktig hållbar utveckling.

"Läkemedel måste nå Ukrainas befolkning"

"Läkemedel måste nå Ukrainas befolkning"

Ukrainas behov av läkemedel och andra medicinska produkter är enorma. Samtidigt är det förenat med stora svårigheter och risker att få in läkemedel i ett land under rådande krig. Vi behöver humanitära korridorer för livsviktiga transporter – och de behövs nu, säger Anders Blanck, Lifs vd i en ledare i Life-time.

Bland de 92 produkterna som EMA godkände under 2021 fanns fyra vacciner och tre läkemedel mot covid-19.

Fler helt nya läkemedel godkända under 2021

Godkännanden av läkemedel med helt nya aktiva substanser ökade under 2021 jämfört med 2020 visar europeiska läkemedelsverket EMAs nyligen publicerade årsrapport. Det betyder att läkemedelsbranschen har fortsatt att visa en stark innovationskraft även under pågående pandemi. Bland de 92 godkända produkterna fanns fyra vacciner och tre läkemedel mot covid-19.

Visa mer