Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Karolina Antonov efterlyser en nationell ordning när det gäller sällsynta diagnoser som utgår från patientperspektivet och där alla aktörer bidrar.

Sällsynta diagnoser – nationell samordning behövs

Sällsynta dagen infaller sista dagen i februari. I år sker detta mot bakgrund av ett ökat politiskt intresse för att patienter med svåra sällsynta sjukdomar ska ges möjlighet till läkemedelsbehandlingar som kan förbättra livskvalitet eller förlänga överlevnad.
På senare tid har läkemedel mot sällsynta diagnoser lyfts fram i debatten. Karolina Antonov, analyschef på Lif, välkomnar ett ökat polit

För tredje året i rad överstiger läkemedelsbranschens export 100 miljarder.

Ännu ett starkt år för svensk läkemedelsexport

Under 2021 befäste läkemedelsbranschen sin position som en av Sveriges största och viktigaste varuexportörer och bidrar därmed till landets välstånd. På 10 år har läkemedelsbranschen ökat sin export från svenska produktionsanläggningar med 60 procent. Bakom framgångarna står stora investeringar för ökad produktion, samtidigt som branschen tagit stora kliv framåt i den gröna omställningen.

Uppdaterad vaccinstatistik visar ökad global tillgång

Uppdaterad vaccinstatistik visar ökad global tillgång

Nyligen publicerad statistik visar att tillgången på vacciner blir allt bättre men att det nu handlar om att stötta hälso- och sjukvården i låginkomstländer för att öka den globala vaccintäckningen.

"God hälsa och välmående – läkemedelsbranschens viktigaste hållbarhetsmål"

"God hälsa och välmående – läkemedelsbranschens viktigaste hållbarhetsmål"

För att kunna leva ett friskt liv måste människor ha tillgång till effektiva läkemedel och behandlingar, och god hälsa är ett av FN:s globala hållbarhetsmål. Det är även läkemedelsbranschens portalparagraf. Kriterierna för att målet ska klassas som uppnått är många, och Lifs hållbarhetsexpert Bengt Mattson fördjupar sig i en krönika i hur läkemedelsföretagen kan bidra.

En bred kombination av åtgärder måste till för att bekämpa den ökande antibiotikaresistensen.

Nationell handlingsplan tar ett grepp om antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens är en av de ledande dödsorsakerna i världen, visar en ny studie. Sverige tar problemet på stort allvar sedan länge och nyligen kom en uppdaterad handlingsplan för gemensamma insatser från myndigheter och organisationer. Lif är positiva till åtgärderna och att man lyfter vikten av nya antibiotika, något som kräver nya betalningsmodeller.

Utan ett fungerande internationellt patentskydd hade vi inte haft några vacciner alls mot pandemin, säger Anders Blanck, vd Lif.

"Slopade patent ger inte global rättvisa"

Fördelningen av vacciner mot covid-19 mellan världens länder är djupt ojämlik. Men slopade patent kommer inte att skapa ökad global rättvisa. Utan ett fungerande internationellt patentskydd hade vi inte haft några vacciner alls mot pandemin, skriver Anders Blanck i en ledare i Life-time.

"Samarbete är nyckeln till framgång i hållbarhetsarbetet"

"Samarbete är nyckeln till framgång i hållbarhetsarbetet"

Ingen kan göra allt själv, men tillsammans kan vi uppnå enormt mycket. I arbetet med att bekämpa hotet från antibiotikaresistensen och säkra en hållbar utveckling i läkemedelsbranschen anammar Lif den insikten fullt ut, skriver Bengt Mattson i årets sista hållbarhetskrönika.

Novavax covidvaccin godkänt av EU

Novavax covidvaccin godkänt av EU

EU-kommissionen har beslutat ge villkorat godkännande till Novavax vaccin mot covid-19. Därmed är nu fem vacciner godkända för användning inom EU.
Vaccinet, med produktnamnet Nuvaxovid, är av en annan typ än de tidigare godkända vaccinerna. Novavax vaccin är ett rekombinant proteinvaccin där spikprotein i form av nanopartiklar kombineras med ett adjuvans, en ingrediens som förstärker effekten a

Pressinbjudan: Forskningens fantastiska framsteg - HPV

Pressinbjudan: Forskningens fantastiska framsteg - HPV

Digitalt seminarium. Livmoderhalscancer är en av de första cancerformer som kanske helt kan utrotas. Den 16 december får du veta mer om hur forskningen tagit oss dit, framtidens behandlingar och hur dagens cancervård kan förbättras.

"De tysta, långsamma pandemierna"

"De tysta, långsamma pandemierna"

Covid-19-pandemin är inte över och vi behöver fortsätta arbetet med att bekämpa coronaviruset, men vi får inte vänta med krafttagen mot två andra enorma globala hot: antibiotikaresistensutvecklingen och klimatförändringarna. Faktum är att flera av åtgärderna mot covid-19-pandemin bidrar till att också trycka ned dessa båda ”tysta, långsamma pandemier”, skriver Bengt Mattson i en krönika.

Lotta Liljelund ny på Lif från november.

Lotta Liljelund till Lif

Lotta Liljelund arbetar från november deltid på Lif som sakkunnig policy med olika EU-relaterade frågor samtidigt som hon fortsätter att vara chef över Public Affairs vid Novartis Sweden där hon arbetat sedan 2020.

Visa mer