Gå direkt till innehåll
Lifs väljarundersökning om sjukvården ska bidra till valrörelsens debatter.
Lifs väljarundersökning om sjukvården ska bidra till valrörelsens debatter.

Pressmeddelande -

Väljarfrågan som kan avgöra valet

Att sjukvården är väljarnas viktigaste valfråga har stått klart de senaste 10 åren. Men nu visar en ny undersökning att hela 40 procent (3 miljoner) av väljarna kan tänka sig att byta parti på grund av partiernas sjukvårdspolitik.

– Sjukvård är på liv eller död. Det är en basal rättighet, men skapar också trygghet eller oro beroende på hur väl människor upplever att den fungerar. Att sjukvården har varit väljarnas viktigaste fråga i över 10 år är helt naturligt, givet hur den påverkar våra liv, säger Anders Blanck, vd på Lif, och fortsätter:

– I år verkar många väljare bestämt sig: vi röstar på partiet med bäst sjukvårdspolitik.

Väljarundersökningen ska bidra till valrörelsens debatter

Men vad är då bäst sjukvårdspolitik valåret 2022? Novus har, på uppdrag av Lif, branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen, frågat väljarna hur de ser på sjukvården och vad de vill att politikerna prioriterar.

Syftet med undersökningen är att sprida djupare kunskap och förståelse om hur väljarna ser på sjukvårdsfrågan vilket förhoppningsvis leder till en hälsosam debatt om hur sjukvården kan utvecklas.

– Om nu sjukvårdsfrågan det dryga decenniet varit väljarnas viktigaste politiska fråga behöver den också stötas och blötas av partierna i en valrörelse, anser Peter Leander, kommunikationschef på Lif.

– Även om jag har respekt för att sjukvårdspolitiken är komplex, inte minst för att den styrs av politiker på både nationell och regional nivå, bör den i demokratisk mening vara en av de frågor som diskuteras allra mest under valrörelsen, avslutar Peter Leander

Här kan du ta del av hela undersökningen

Ämnen

Kategorier


Lif är branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen i Sverige. Vi arbetar för en högkvalitativ vård och tillgången till nya behandlingar genom att stärka den svenska Life Science-sektorn i samverkan med vårdens aktörer, politiker, tjänstemän och patientföreträdare. Lif har närmare 100 företag som medlemmar.

Kontakter

Erik Kjellin

Erik Kjellin

Presskontakt Presschef 073-934 92 89