Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

"Politisk styrning efterlyses"

"Politisk styrning efterlyses"

Den politiska styrningen av läkemedelsområdet har upphört och makten har överlämnats till ett fåtal tjänstemän på statlig och regional nivå. Vi behöver en bredare politisk debatt om hur patienter ska ges möjlighet till behandling med godkända läkemedel, och om vilket land Sverige ska vara.

"Läkemedel + digitalt stöd = sant"

"Läkemedel + digitalt stöd = sant"

Snart kommer det digitala stödet till ett läkemedel inte längre att vara något fristående utan en integrerad del av behandlingen – är systemet och den svenska vården redo för det? Magnus Lejelöv skriver om utvecklingen där tekniken kan täcka in helheten och både säkerställa användande och effekt samt öka förståelsen kring sjukdomen.

Förslaget på att avskaffa patentskyddet för vacciner mot covid-19 är ett farligt förslag, menar Lifs vd, Anders Blanck, i en ledare i Lifetime 2021-03-09.

"Utan patentskydd inga vacciner"

Diskussionen inom världshandelsorganisationen WTO om att avskaffa patentskyddet för vacciner mot covid-19 är mycket farlig. Det skulle ge oöverblickbara negativa konsekvenser för all framtida utveckling av läkemedel och vacciner. Dessutom är det ingen lösning på problemet att snabbt producera stora mängder vacciner till hela världens befolkning.

"Att dela eller inte dela – sjöar, infrastruktur och data"

"Att dela eller inte dela – sjöar, infrastruktur och data"

I en tid av ständigt dataskapande handlar en stor del av diskussionen om vem som ska dela vilken data med vem. Från läkemedelsbranschens perspektiv är detta inte bara en essentiell fråga utan också en fråga med många svar. Utan att tro att vi har det enda svaret tänkte jag i denna krönika lyfta en möjlig del av lösningen.

AstraZenecas vaccin godkänt av EU

AstraZenecas vaccin godkänt av EU

EU-kommissionen har beslutat ge villkorat godkännande till AstraZenecas vaccin mot covid-19. Därmed är nu tre vacciner godkända för användning inom EU.

"Hållbarhetsmyntet har alltid två sidor – våga se helheten"

"Hållbarhetsmyntet har alltid två sidor – våga se helheten"

Det finns ofta en tendens att förenkla hållbarhetsfrågor och inte ta tag i de målkonflikter som faktiskt finns. Coronapandemin rymmer flera exempel på sådana konflikter. Bengt Mattson, hållbarhetsexpert på Lif, lyfter bland annat användningen av engångsmaterial och minskade koldioxidutsläpp under förra året.

Krönika: Schrödingers artificiella lösning och AI ur ett myndighetsperspektiv

Krönika: Schrödingers artificiella lösning och AI ur ett myndighetsperspektiv

En anledning till att avancerad artificiell intelligens är ett lysande komplement till den framtida vården är att ett system kan lära sig mer av att både använda den data som finns idag och den som kommer inom ett område – vi behöver lärande system i den kliniska vardagen. Hur ser möjligheterna ut? Magnus Lejelöv reflekterar i en krönika med avstamp i E-hälsomyndighetens senaste fokusrapport.

Digitala sökbeteenden är en underutnyttjad guldgruva menar Magnus Lejelöv i en krönika om hälsodata.

"Oetiskt att inte använda data för att hitta sjukdom i tid"

Kanske gillar ni inte att få den skräddarsydda reklamen för slalomskidor när ni loggar in på Facebook, men tänk att kunna kombinera data från olika sökbeteenden i vardagen för att hitta sjukdom i tid och få en bättre prognos. Visst finns det baksidor, men det är i det närmaste oetiskt att inte försöka använda data hos de som vill. Det skriver Lifs digitaliseringsexpert Magnus Lejelöv i en krönika.

EMA:s granskning sista steget innan vaccingodkännande

EMA:s granskning sista steget innan vaccingodkännande

Innan ett nytt vaccin kan ges till befolkningen måste det godkännas av EMA, den europeiska läkemedelsmyndigheten. EMA:s granskning av nya vacciner är en del av ett omfattande säkerhetssystem för vacciner och läkemedel. Det övergripande syftet med detta är patientsäkerhet.

Visa mer