Gå direkt till innehåll

Ämnen: Sjukdomar

Frida Lundmark sakkunnig inom precisionsmedicin på Lif och Ebba Hallersjö Hult, medgrundare och ledare på Nollvision cancer

Ny rapport visar vägen framåt för precisionsmedicin i Sverige

Nollvision cancer och Lif har tillsammans tagit fram en uppföljningsrapport till en rapport som publicerades 2021 om status i arbetet med att implementera precisionsmedicin i Sverige. Rapporten visar att det har skett en positiv utveckling men att en rad hinder fortfarande kvarstår.

Vinnova har beslutat om ett nationellt innovationskluster inom avancerade läkemedel.

Beslut om nationellt innovationskluster stärker svensk Life Science

Vinnova har beslutat om ett nationellt innovationskluster inom avancerade läkemedel. Innovationshubben ska stödja den svenska life science-sektorn genom att tillgängliggöra kompetens och storskalig processkapacitet i syfte att stärka näringslivets konkurrenskraft. Lif – de forskande läkemedelsföretagen välkomnar beslutet.

Karolina Antonov, analyschef, Lif - de forskande läkemedelsföretagen

Efterlängtad utredning kommer att stärka svensk Life Science

Regeringen ger Inger Alverfors uppdraget att se över regelverket för hälsodataregister. Behovet av utredningen är stort då det idag saknas uppgifter om primärvårdens verksamhet och användningen av läkemedel inom slutenvården.

Positiva förslag kring kliniska prövningar

Positiva förslag kring kliniska prövningar

SweTrial, ett nationellt partnerskap mellan aktörer för att skapa förutsättningar för fler företagsinitierade kliniska läkemedelsprövningar. Det är huvudförslaget i den utredning som nu överlämnats till regeringen. Lif – de forskande läkemedelsföretagen ser mycket positivt på förslagen i utredningen.

På senare år har antalet företagsinitierade kliniska läkemedelsprövningar minskat i Sverige

Pressinbjudan, AMR: New incentives - a call for action

Pressinbjudan, AMR: New incentives - a call for action

Lif – de forskande läkemedelsbolagen och EFPIA bjuder in press till ett webinarium, ett sidoevent till regeringens högnivåmöte, där kunniga internationella talare ger sin syn vad som behövs för att bekämpa AMR och forska fram nya antibiotika.

Frida Lundmark, expert Life Science på Lif – de forskande läkemedelsföretagen

Efterlängtat beslut om ny biobankslag

Riksdagen har idag beslutat om en ny biobankslag. Beslutet är efterlängtat och nödvändigt för att göra Sverige mer attraktivt för klinisk forskning och locka nya investeringar till Life Science-området.

Anders Blanck, vd Lif - de forskande läkemedelsföretagen

Regeringens förslag riskerar att försämra läkemedelstillgången

Regeringen föreslår idag i en proposition flera åtgärder för att förbättra tillgången på läkemedel. Det skarpaste förslaget, att införa sanktionsavgifter på mellan 25 000 – 100 miljoner när läkemedelsföretag restanmäler läkemedel för sent, kommer att få en direkt motsatt effekt från syftet och bidra till att förvärra situationen.

Jenni Nordborg, regeringens Life Science-samordnare och tillträdande chef för internationella relationer på Lif

Jenni Nordborg ny chef för internationella relationer på Lif

Jenni Nordborg, i dag regeringens Life Science-samordnare, blir chef för internationella relationer på Lif – de forskande läkemedelsföretagen. Hon kommer att leda arbetet med att flytta fram branschens positioner internationellt med start under det svenska ordförandeskapet inom EU.

Sverige ska vara ett föregångsland när det gäller att införa innovationer och nya behandlingar i hälso- och sjukvården. Nu behövs en hållbar väg framåt för den medicinska forskningen, skriver Sofia Rydgren Stale och Anders Blanck

Debatt: ”Säkra framtidens vård - Stärk den medicinska forskningen”

Sverige ska vara ett föregångsland när det gäller att införa innovationer och nya behandlingar i hälso- och sjukvården. Nu behövs en hållbar väg framåt för den medicinska forskningen, skriver Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund, och Anders Blanck, vd för Lif – de forskande läkemedelsföretagen.

Bengt Mattson, sakkunnig policy, branschorganisationen Lif – de forskande läkemedelsföretagen.  Foto: Gunilla Lundström

Debatt: ”Höga avgifter kan få oönskad effekt för läkemedelsförsörjningen”

Socialdepartementet bör skrota lagförslaget om skyhöga sanktionsavgifter när företag restanmäler läkemedel för sent. Förslaget riskerar att få allvarliga konsekvenser för Sveriges läkemedelsförsörjning. Tvärtemot förslagets syfte att säkra tillgången till läkemedel skulle resultatet istället bli det motsatta, skriver Bengt Mattson, sakkunnig på Lif, i ett debattinlägg i Dagens Medicin.

Bengt Mattson, sakkunnig policy

Skyhöga avgifter hotar läkemedelstillgång

Socialdepartementet förbereder just nu ett lagförslag med avsikten att förbättra rapporteringen av läkemedelsbrister med hjälp av skyhöga sanktionsavgifter mot läkemedelsföretag på upp till 100 miljoner kronor. Förslaget bör skrotas. Om det införs riskerar det att få mycket allvarliga negativa konsekvenser för patienter eftersom tillgången till läkemedel i Sverige äventyras.

Karolina Antonov efterlyser en nationell ordning när det gäller sällsynta diagnoser som utgår från patientperspektivet och där alla aktörer bidrar.

Sällsynta diagnoser – nationell samordning behövs

Sällsynta dagen infaller sista dagen i februari. I år sker detta mot bakgrund av ett ökat politiskt intresse för att patienter med svåra sällsynta sjukdomar ska ges möjlighet till läkemedelsbehandlingar som kan förbättra livskvalitet eller förlänga överlevnad.
På senare tid har läkemedel mot sällsynta diagnoser lyfts fram i debatten. Karolina Antonov, analyschef på Lif, välkomnar ett ökat polit

Invitation to the media: Virtual press conference

Invitation to the media: Virtual press conference

Following the publication of Europe’s Beating Cancer Plan, EFPIA, the European Cancer Patient Coalition (ECPC) and the European Cancer Organisation (E.C.O.) would like to invite you to a press briefing to share their reactions to the Plan and discuss next steps towards a successful implementation of its ambitious goals.
Time: Wednesday, 3 February at 18:00 CET
Speakers:
Matti Aapro, Pr