Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Sophia Brodin, ny Planeringschef på Lif.

Sophia Brodin ny Planeringschef på Lif

Sophia Brodin tillträdde den 15 november som Planeringschef på Lif. Hon har närmast arbetat som enhetschef och biträdande avdelningschef på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Gör AMR till en prioriterad fråga under det svenska EU-ordförandeskapet första halvåret 2023, säger Anders Blanck, Lifs ordförande.

Sverige borde driva kampen mot AMR under ordförandeskapet

Sverige är sedan decennier ett föregångsland i kampen mot antimikrobiell resistens, AMR. Men vi får inte slå oss till ro. Sverige bör göra AMR till en prioriterad fråga under det svenska EU-ordförandeskapet första halvåret 2023, säger Anders Blanck i en ledare i nyhetskanalen Life-time.

"Läkemedelssektorn och klimatutmaningen"

"Läkemedelssektorn och klimatutmaningen"

Klimatet och hälsan hänger ihop och konsekvenserna av växthuseffekten är bland annat radikalt ökad sjuklighet världen över. 31 oktober inleds FN:s stora klimatkonferens COP26. Många aktörer kommer att presentera nya åtaganden för att trycka tillbaka den globala uppvärmningen, även läkemedelsbranschen. Exemplen på klimatinitiativ inom produktionen är många, skriver Lifs Bengt Mattson i en krönika.

Athenapriset går 2021 till Joint Academy, ett digitalt verktyg för behandling av folksjukdomen artros.

Digital artrosbehandling vinner Athenapriset

Athenapriset går i år till Joint Academy, ett digitalt verktyg för behandling av folksjukdomen artros. Athenapriset är Sveriges största pris till forskning och innovationer som tagits fram genom samverkan mellan sjukvård, akademi och näringsliv. Priset består av ett stipendium på 100 000 kronor och delas i år ut av Maja Fjaestad (S), statssekreterare vid socialdepartementet.
Joint Academy är e

Den 13 oktober debatteras vilak vårdens viktiga vägval är ett år innan valet.

Pressinbjudan: Vårdens viktiga vägval valspecial – 1 år kvar till valet

Genom ett extrainsatt Vårdens viktiga vägval vill Lif starta valdebatten om den svenska hälso- och sjukvårdens framtid. Var står de politiska partierna och vilka frågor kommer de att ha med i sina valprogram? Vilka är de viktiga frågorna och skiljelinjerna? Hur kommer arbetet med att genomföra den nationella Life Science-strategin att se ut under kommande mandatperiod?
Under 2022 är det dags fö

En rad länder storsatsar inom Life Science för att locka till sig internationella investeringar. Givet den skarpa konkurrensen behöver Sverige växla upp, säger Anders Blanck, vd Lif.

”Storsatsning behövs inom Life Science”

Staten måste visa politisk handlingskraft och avsätta betydligt större resurser än hittills, skriverAnders Blanck, vd för branschorganisationen Lif – de forskande läkemedelsföretagen i ett debattinlägg i Dagens Medicin.

"Hållbar utveckling i läkemedelsbranschen kräver respekt för mänskliga rättigheter "

"Hållbar utveckling i läkemedelsbranschen kräver respekt för mänskliga rättigheter "

Kopplingarna mellan mänskliga rättigheter, läkemedelsbranschen och sjukvården i stort är många – tillgång till adekvat vård är i sig en rättighet. Och som bolag kan läkemedelsföretagen bidra till hållbar utveckling inom näringslivet genom att stärka de mänskliga rättigheterna i leveranskedjan, skriver Bengt Mattson i en krönika.

Viktig satsning på precisionsmedicin i hela landet

Viktig satsning på precisionsmedicin i hela landet

Ytterligare 220 miljoner satsas på den nationella kraftsamlingen Genomic Medicine Sweden (GMS). Satsningen gör det möjligt att fortsätta införandet av precisionsmedicin i svensk sjukvård så att alla Sveriges invånare får tillgång till mer precis diagnostik och individanpassad vård.

Sweden as a Global Testbed for AMR Incentive Models

Sweden as a Global Testbed for AMR Incentive Models

Anders Blanck, CEO of Lif, the trade association for the research-based Swedish pharmaceutical industry, writes about the challenges the world faces from antimicrobial resistance (AMR).

Visa mer