Nyhet -
"God hälsa och välmående – läkemedelsbranschens viktigaste hållbarhetsmål"
För att kunna leva ett friskt liv måste människor ha tillgång till effektiva läkemedel och behandlingar, och god hälsa är ett av FN:s globala hållbarhetsmål. Det är även läkemedelsbranschens portalparagraf. Kriterierna för att målet ska klassas som uppnått är många, och Lifs hållbarhetsexpert Bengt Mattson fördjupar sig i hur läkemedelsföretagen kan bidra.
I förra årets hållbarhetskrönikor beskrev jag läkemedelsbranschens hållbarhetsarbete och hur det är kopplat till FN:s globala hållbarhetsmål. Under 2022 tänker jag fördjupa mig i några av målen och att börja med nummer tre, ”god hälsa och välmående”, känns naturligt. Det är sjukvårdssektorns och läkemedelsbranschens portalparagraf och vårt huvudsakliga uppdrag. God hälsa och välmående är också grundläggande för att nå de andra målen. De bidrar i sin tur till framstegen inom folkhälsan.
På globalamalen.se kan ni läsa om alla hållbarhetsmål. Nummer tre presenteras övergripande på följande sätt:
Säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar: God hälsa är en grundläggande förutsättning för människors möjlighet att nå sin fulla potential och att bidra till samhällets utveckling. Människors hälsa påverkas av ekonomiska, ekologiska och sociala faktorer och mål 3 inkluderar alla dimensioner och människor i alla åldrar.
Det är helt uppenbart att människors möjlighet att leva ett friskt liv förutsätter tillgång till effektiva läkemedel och behandlingar. Det inkluderar en välfungerande högkvalitativ och jämlik vård, träffsäker diagnosticering och förebyggande insatser genom prevention, både innan sjukdomen bryter ut och för att förhindra återfall. God folkhälsa och livskvalitet hos befolkningen innebär såklart också en vinst för hela samhället; det gynnar utvecklingen i stort, stärker det ekonomiska välståndet och ökar konkurrenskraften.
Liksom de övriga målen har mål tre en rad delmål. Nedan lyfter jag de som rör områden där läkemedelsbranschen ger tydliga och mycket viktiga bidrag.
Bekämpa smittsamma sjukdomar
Delmål 3.3 går ut på att senast 2030 utrota epidemierna av aids, tuberkulos, malaria och försummade tropiska sjukdomar. Och hepatit, vattenburna sjukdomar och andra smittsamma sjukdomar ska bekämpas.
Vi behöver inte ens se bortom den pågående pandemin för att förstå vikten av läkemedelsbehandlingar och vaccinationer. Läkemedelsbranschens och hälso- och sjukvårdens insatser har räddat livet på miljontals människor. Men utöver kampen mot coronaviruset måste vi fortsätta att jobba i god samverkan om vi ska lyckas bekämpa alla andra smittsamma sjukdomar som tar alldeles för många människors liv varje år.
Minska antalet dödsfall till följd av icke smittsamma sjukdomar och främja mental hälsa
Delmål 3.4 är att antalet människor som dör i förtid på grund av icke smittsamma sjukdomar ska minska med en tredjedel till 2030, och fysisk hälsa och välbefinnande ska främjas.
De flesta av oss lider antingen själva av en sjukdom som riskerar att förkorta livet eller har en nära anhörig som är drabbad. Jag är själv astmatiker och tackar min lyckliga stjärna för de moderna läkemedelsbehandlingar som gör att jag i stort sett kan leva ett normalt liv (under förutsättning att jag inte glömmer att ta med mig min astmainhalator …).
Med glädje ser jag också intresset för preventiva insatser öka inom såväl läkemedelsbranschen som hälso- och sjukvården. När en sjukdom kan förebyggas genom livsstilsförändringar, upptäckt av tidiga sjukdomssignaler och snabb diagnosticering är det alltid välinvesterade pengar och av enormt stort värde för den enskilda patienten.
Tillgängliggör reproduktiv hälsovård, familjeplanering och utbildning för alla
För att nå delmål 3.7 ska alla ha tillgång till sexuell och reproduktiv hälsovård senast 2030, inklusive familjeplanering, information och utbildning. Reproduktiv hälsa ska ingå i nationella strategier och program.
Generellt sett har vi i Sverige bra tillgång till kunskap och information om sexuell och reproduktiv hälsa samt familjeplanering. Det kan dock säkert finnas behov av insatser även på hemmaplan, men delmål 3.7 är framför allt av enorm betydelse för utvecklingsvärlden. Jag skulle också misstänka att behoven är extra stora i starkt patriarkala samhällen. Globalt är detta ett område där flera av Lifs medlemsföretag lägger stor kraft på att bidra.
Tillgängliggör sjukvård för alla
Delmål 3.8 handlar om en allmän hälso- och sjukvård för alla där patienterna är skyddade från ekonomiska risker. De har tillgång till basal och kvalitativ hälso- och sjukvård, till nödvändiga läkemedel som är säkra, effektiva och ekonomiskt överkomliga och till vaccin av god kvalitet.
När jag talar om god tillgänglighet till vård möts jag ganska ofta av uppfattningen att detta primärt skulle vara en utmaning för utvecklingsvärlden. Många anser att vi i stort har en god och jämlik tillgång till vård i Sverige och andra delar av Europa, Nordamerika och så vidare.
Tyvärr är det inte så enkelt. Det finns enskilda individer som av olika anledningar faller utanför samhällssystemet, men även hela grupper som av socioekonomiska skäl inte har adekvat tillgång till läkemedel och god hälso- och sjukvård. Det finns enormt mycket att göra innan alla människor i Sverige har en jämlik tillgång till vård. Att utforma de insatser som vi i läkemedelsbranschen kan bidra med är ett av våra absolut viktigaste uppdrag. Det kommer vi ha med i den hållbarhetsstrategi som Lif för närvarande utvecklar.
Minska antalet sjukdoms- och dödsfall till följd av skadliga kemikalier och föroreningar
Delmål 3.9 går ut på att antalet döds- och sjukdomsfall orsakade av skadliga kemikalier samt föroreningar och kontaminering av luft, vatten och mark ska minska väsentligt till 2030.
Lif, våra medlemsföretag och våra internationella branschföreningar (exempelvis AESGP och EFPIA – de europeiska föreningarna för företag som arbetar med receptfria läkemedel respektive nya, innovativa produkter) arbetar intensivt med att minska miljöpåverkan från såväl tillverkning av läkemedel som potentiell påverkan från konsumenternas användning av läkemedel och kassering av överblivna produkter.
Genom åren har företagen byggt upp stor kunskap inom så kallad grön kemi. De har gjort massiva investeringar i produktionen för att minimera användningen av farliga kemikalier och bättre kunna hantera det avfall och avloppsvatten som genereras. Den negativa miljöpåverkan kan reduceras kraftigt genom val av ”grönare” lösningsmedel samt andra rå- och insatsvaror, och genom minskad användning av fossila energikällor.
Jag kommer återkomma till dylika exempel när jag går igenom målen om rent vatten och sanitet för alla, hållbar konsumtion och produktion respektive bekämpandet av klimatförändringarna (målen 6, 12 och 13).
Allting hänger ihop
När jag i de kommande krönikorna fördjupar mig i flera av de andra hållbarhetsmålen kommer ni, som ni redan har förstått, att se hur starkt sammanlänkade de 17 målen och deras 169 delmål är. Allting hänger ihop – det är den stora svårigheten och utmaningen med hållbarhetsarbetet och samtidigt det som gör arbetet så enormt spännande och tillfredsställande. Man inser snabbt att alla har en möjlighet – och i mitt tycke en skyldighet – att bidra till en bättre värld.