Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Svensk läkemedelsexport slår nya rekord

Svensk läkemedelsexport slår nya rekord

Samtidigt som Sveriges hela varuexport minskade med 6 procent under 2020 slår svensk export av läkemedel nytt rekord. Det betyder också att exporten av läkemedel nu gått om exporten av personbilar som backar under 2020.

"Att dela eller inte dela – sjöar, infrastruktur och data"

"Att dela eller inte dela – sjöar, infrastruktur och data"

I en tid av ständigt dataskapande handlar en stor del av diskussionen om vem som ska dela vilken data med vem. Från läkemedelsbranschens perspektiv är detta inte bara en essentiell fråga utan också en fråga med många svar. Utan att tro att vi har det enda svaret tänkte jag i denna krönika lyfta en möjlig del av lösningen.

Anders Blanck, VD Lif och Jonas Vikman, vaccinexpert och samhällspolitisk chef Lif

”Vaccintillverkning enorm industriell utmaning”

Tillverkning av vacciner mot covid-19 utgör en enorm industriell utmaning. Aldrig tidigare har läkemedelsföretagen ställts inför uppgiften att på kort tid producera vacciner till stora delar av världens befolkning. Det skriver Anders Blanck och Jonas Vikman, vd respektive samhällspolitisk chef för Lif – de forskande läkemedelsföretagen i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Kristina von Sydow, vd e-VIS och ordförande för EU Change Control Board, styrgruppen för det europeiska e-verifikationssystemet.

Svenska säkerhetssystemet ett av de utvalda för covid-19-vaccininformation

EU införde 2019 ett nytt regelverk för att skydda patienter från förfalskade läkemedel och under 2020 avslutades det stegvisa införandet av systemet i Sverige. Nu ska den svenska delen av systemet användas för att garantera äktheten hos de godkända covid-19-vaccinerna.

Invitation to the media: Virtual press conference

Invitation to the media: Virtual press conference

Following the publication of Europe’s Beating Cancer Plan, EFPIA, the European Cancer Patient Coalition (ECPC) and the European Cancer Organisation (E.C.O.) would like to invite you to a press briefing to share their reactions to the Plan and discuss next steps towards a successful implementation of its ambitious goals.
Time: Wednesday, 3 February at 18:00 CET
Speakers:
Matti Aapro, Pr

AstraZenecas vaccin godkänt av EU

AstraZenecas vaccin godkänt av EU

EU-kommissionen har beslutat ge villkorat godkännande till AstraZenecas vaccin mot covid-19. Därmed är nu tre vacciner godkända för användning inom EU.

Exportförbud kan få allvarliga konsekvenser

Exportförbud kan få allvarliga konsekvenser

Istället för att lägga energi på att inrätta handelshinder måste EU sätta sig ner med vaccinföretagen för att i god anda konstruktivt lösa de gemensamma utmaningarna, skriver Anders Blanck, vd Lif, i en kommentar.

"Hållbarhetsmyntet har alltid två sidor – våga se helheten"

"Hållbarhetsmyntet har alltid två sidor – våga se helheten"

Det finns ofta en tendens att förenkla hållbarhetsfrågor och inte ta tag i de målkonflikter som faktiskt finns. Coronapandemin rymmer flera exempel på sådana konflikter. Bengt Mattson, hållbarhetsexpert på Lif, lyfter bland annat användningen av engångsmaterial och minskade koldioxidutsläpp under förra året.

På internationella cancerdagen den 4 februari uppmärksammar Lif de nya läkemedel och kombinationsbehandlingar som transformerar cancervården här och nu.

Pressinbjudan: På tröskeln till den nya cancervården

Behandlingen av cancer blir allt mer avancerad och träffsäker. På internationella cancerdagen den 4 februari uppmärksammar Lif de nya läkemedel och kombinationsbehandlingar som transformerar cancervården här och nu. Precisionsmedicin, revolutionerande behandlingar och läkemedel som CAR-T och checkpoint-hämmare introduceras och kombinationsmedicin ger nya möjligheter.

Krönika: Schrödingers artificiella lösning och AI ur ett myndighetsperspektiv

Krönika: Schrödingers artificiella lösning och AI ur ett myndighetsperspektiv

En anledning till att avancerad artificiell intelligens är ett lysande komplement till den framtida vården är att ett system kan lära sig mer av att både använda den data som finns idag och den som kommer inom ett område – vi behöver lärande system i den kliniska vardagen. Hur ser möjligheterna ut? Magnus Lejelöv reflekterar i en krönika med avstamp i E-hälsomyndighetens senaste fokusrapport.

Visa mer