Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Forskning på covid-vacciner fortsätter öka

Forskning på covid-vacciner fortsätter öka

Forskningen på vacciner mot covid-19 fortsätter att öka i omfattning. Nu finns 236 vaccinkandidater under utveckling globalt, varav 63 har börjat testas i kliniska prövningar. – Det är viktigt med omfattande forskning på vacciner mot covid-19. Det kommer att krävas ett antal vacciner för att möta det stora globala behovet, säger Jonas Vikman, Lifs samhällspolitiske chef och vaccinexpert.

Modernas covidvaccin godkänt inom EU

Modernas covidvaccin godkänt inom EU

EU-kommissionen har beslutat ge villkorat godkännande till företaget Modernas vaccin mot covid-19. Därmed är nu två vacciner godkända för användning inom EU.

​Nu är produktinformation på svenska publicerad för det första godkända vaccinet på Fass.se.

Produktinformation på svenska för covid-19-vaccin på Fass

Nu finns produktinformationen på svenska för det första godkända vaccinet på Fass. För att underlätta tillverkning och distribution av covid-19-vacciner inom EU har den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA gjort undantag för ordinarie språkkrav på bipacksedel och märkning av förpackning. Syftet är att underlätta delande av tillgängliga vacciner mellan EUs olika länder.

Digitala sökbeteenden är en underutnyttjad guldgruva menar Magnus Lejelöv i en krönika om hälsodata.

"Oetiskt att inte använda data för att hitta sjukdom i tid"

Kanske gillar ni inte att få den skräddarsydda reklamen för slalomskidor när ni loggar in på Facebook, men tänk att kunna kombinera data från olika sökbeteenden i vardagen för att hitta sjukdom i tid och få en bättre prognos. Visst finns det baksidor, men det är i det närmaste oetiskt att inte försöka använda data hos de som vill. Det skriver Lifs digitaliseringsexpert Magnus Lejelöv i en krönika.

EMA:s granskning sista steget innan vaccingodkännande

EMA:s granskning sista steget innan vaccingodkännande

Innan ett nytt vaccin kan ges till befolkningen måste det godkännas av EMA, den europeiska läkemedelsmyndigheten. EMA:s granskning av nya vacciner är en del av ett omfattande säkerhetssystem för vacciner och läkemedel. Det övergripande syftet med detta är patientsäkerhet.

Johan Brun följer den pågående coronapandemin sedan utbrottet. Varje vecka reflekterar han över kunskapsläget i en krönika.

"Kan kombinationer av olika vacciner förbättra effekten?"

Varför barn drabbas såväl lindrigare som i lägre grad finns det flera teorier kring. Flera teorier finns det också kring varför vissa vuxna drabbas av sk långtidscovid. Om det och om spännande studier där man kombinerar olika vaccintyper handlar årets sista coronakrönika av Johan Brun.

Johan Brun följer den pågående coronapandemin sedan utbrottet. Varje vecka reflekterar han över kunskapsläget i en krönika.

”Kommande vaccinationer en logistisk utmaning”

Årets sista coronakrönika av Johan Brun präglas av en försiktig optimism tack vare den positiva vaccinutvecklingen men smittspridningen i Sverige fortsätter att väcka oro. Nya rön om blodgrupper och nyttan av snabbtester är andra teman.

Jonas Vikman komenterar faktorerna bakom den snabba vaccinutvecklingen under 2020.

"330 dagar – en seger för vetenskapen"

​Det tog 330 dagar från identifiering av det okända viruset tills det första vaccinet godkändes. Den globala vetenskapliga kraftansträngning som skett under 2020, samtidigt som coronapandemin härjat, saknar motstycke i medicinhistorien. Förklaringen? Den viktigaste är att alla har jobbat tillsammans, säger Jonas Vikman, samhällspolitisk chef, Lif i en ledare i Life-time.

Johan Brun följer den pågående coronapandemin. Varje vecka reflekterar han över kunskapsläget i en krönika.

"Pandemin behåller sitt grepp om Europa"

Avancerade genomstudier kan ge uppslag på nya läkemedel för behandling av covid-19, något som behövs som komplement till framtida vacciner. I övrigt handlar veckans coronakrönika om de fortsatta problemen med att jämföra data men också om optimistiska vaccinplaner.

Johan Brun följer den pågående coronapandemin. Varje vecka reflekterar han över kunskapsläget i en krönika.

"Många val präglar smittskyddsarbetet och kommande vaccinstrategier"

I veckans krönika tar Johan Brun bland annat upp pandemins ursprung - var och när startade den, de senaste rapporterna om effekten av munskydd och, inte minst, hur data fortsätter att skilja sig mellan olika länder och varför det blir så vanskligt och svårt att jämföra och dra slutsatser utifrån dessa olika rapporter.

Forskning pågår: Vaccin mot covid-19 för äldre

Forskning pågår: Vaccin mot covid-19 för äldre

Äldre är en av riskgrupperna för att drabbas av svår covid-19-sjukdom. Därmed är det viktigt att de vacciner som utvecklas har god effekt på den gruppen. Det har funnits enstaka uppgifter om att äldre inte ingår i de kliniska vaccinprövningarna som pågår mot covid-19. Det stämmer inte visar statistik som Lif nu publicerar.

Visa mer