Gå direkt till innehåll

Ämnen: Politik

Nio förslag som gör EU starkare inom life science

Nio förslag som gör EU starkare inom life science

En tydlig och målinriktad strategi och ett kontor för life science inom EU-kommissionen, samt ett fokus på patienters tillgång till moderna läkemedel. Det är några av rekommendationerna i en rapport från de nordiska branschorganisationerna till EU.
Branschorganisationerna Lif Sverige, Lif Danmark och Pif Finland genomförde den 1 oktober ett seminarium i Bryssel på hög nivå om EUs framtida life

Pressinbjudan: EU:s konkurrenskraft och framtid inom life science

Pressinbjudan: EU:s konkurrenskraft och framtid inom life science

Lif – de forskande läkemedelsföretagen och EU-representationen i Sverige arrangerar ett seminarium som diskuterar EUs och Sveriges utmaningar inför den kommande mandatperioden med fokus på life science-sektorn. Tid: 23 maj 2024 kl.13.00–15.00. Lätt lunch från kl. 12.00 Plats: Europahuset, Regeringsgatan 65, Stockholm Arrangör: Lif och EU-representationen i Sverige

En ny opinionsundersökning visar att svenskar vill se ett ökat inflytande inom EU.

Svenskar efterlyser starkare EU-inflytande för att möta globala utmaningar, visar ny undersökning

En ny opinionsundersökning utförd av Novus på uppdrag av Lif – de forskande läkemedelsföretagen åskådliggör att svenskar hyser en stark önskan om ökat inflytande inom Europeiska unionen. Undersökningen visar att en stor majoritet av svenskarna har högt förtroende för EU och ser vikten av att Sverige tar en aktiv och starkare roll i EU, särskilt i tider av globala utmaningar.

Frida Lundmark, sakkunnig Lif – de forskande läkemedelsföretagen

Läkemedelsbranschen uppvisar starka siffror trots svensk lågkonjunktur

Sveriges BNP minskade under tredje kvartalet i år och recession råder med en allmänt sviktande ekonomi. Nya siffror från SCB för svensk utrikeshandel visar samtidigt en stadig uppgång i läkemedelsexporten och branschen går starkt även i den negativa konjunkturen.

EU-kommissionens förslag till ny läkemedelslagstiftning försvagar den europeiska innovations- och konkurrenskraften.

Lagförslag gör svenska patienter och företag till förlorare

EU-kommissionens förslag till ny läkemedelslagstiftning syftar till att öka tillgången till läkemedel i medlemsstaterna och stärka Europas innovationskraft. Men förslagets nuvarande utformning går i direkt motsatt riktning och måste revideras, anser Lif - de forskande läkemedelsföretagen.

Bengt Mattson, sakkunnig läkemedelsförsörjning på Lif - de forskande läkemedelsföretagen

Förslag om finansiering av läkemedelslager kan leda till brist

I betänkandet En modell för svensk försörjningsberedskap föreslås att läkemedelsföretagen själva ska finansiera beredskapsåtgärder, som exempelvis beredskapslager. Lif ser med oro på förslaget, som riskerar att försvaga läkemedelsförsörjningen.

Foto: Leif R Jansson/TT (omfattas inte av CC. All rights reserved).

Läkemedelsbranschen i Almedalen, 30 juni

Idag arrangerar Lif, tillsammans med Leading Health Care, Swedish Medtech och Medtech4Health, seminariet ”EU sätter spelplanen för Life Science i Sverige”. I "Heta panelen" frågar Acko Ankarberg Johansson (KD), Lina Nordquist (L) och Linda Lindberg (SD) ut en panel av Life Science-experter, och Lifs medlemsföretag arrangerar flera intressanta seminarier.

Foto: Leif R Jansson/TT (omfattas inte av CC. All rights reserved).

Läkemedelsbranschen i Almedalen, 29 juni

Idag anordnar Lif - de forskande läkemedelsföretagen seminarier på temat framtidens medicin, tillgång till nya behandlingar, patientdelaktighet samt resurssättning av framtidens sjukvård. I "Heta panelen" frågar Camilla Waltersson Grönvall (M) och Ulrika Westerlund (MP) ut en panel av Life Science-experter, och Lifs medlemsföretag arrangerar flera intressanta seminarier.

Foto: Leif R Jansson/TT (omfattas inte av CC. All rights reserved).

Läkemedelsbranschen i Almedalen, 28 juni

Idag anordnar Lif - de forskande läkemedelsföretagen seminarier på temat framtidens medicin, tillgång till nya behandlingar, patientdelaktighet samt resurssättning av framtidens sjukvård. I "Heta panelen" frågar Camilla Waltersson Grönvall (M) och Ulrika Westerlund (MP) ut en panel av Life Science-experter, och Lifs medlemsföretag arrangerar flera intressanta seminarier.

Det finns potential för den svenska life science-branschen att växa och bidra till bättre hälsa över hela världen.

Debatt: Life science är Sveriges framtid

Det finns en enorm potential för den svenska life science-branschen att växa och bidra till bättre hälsa över hela världen. Regeringen måste ge prioritet åt konkurrensstärkande åtgärder, skriver företrädare för AstraZeneca, Elekta, Lif, Swedish Medtech och SwedenBIO.

Johan Färnstrand, vd Lif - de forskande läkemedelsföretagen

Ledare: Modern läkemedelslag välkomnas

Europa behöver en modernare läkemedelslagstiftning och första steget togs nyligen när EU-kommissionen lade fram ett samlat lagförslag. Nu börjar en lång process av politisk påverkan och positioneringar – och då måste Sverige ta stor plats vid förhandlingsborden. Svenska patienter och företag är förlorare om lagförslaget inte ändras.

Statsvetaren Jenny Madestam, Peter Leander – kommunikationschef på Lif, Tove Lifvendahl – politisk chefredaktör och ledarskribent på SvD, Anders Blanck – vd på Lif och Widar Andersson – politisk redaktör på Folkbladet.

Pressinbjudan: Eftervalsanalys med Lif - de forskande läkemedelsföretagen

Lif - de forskande läkemedelsföretagen - bjuder in till eftervalsanalys där några av landets vassaste politikexperter analyserar valresultatet och förutspår hur väljarnas viktigaste frågor, med fokus på hälso- och sjukvård, kommer att hanteras under nästa mandatperiod.

Anders Blanck skriver i en ledare om vilka frågor Sverige bör prioritera som ordförandeland i EU 2023.

Ledare:"Tungt ansvar vilar på Sverige"

Sverige axlar ett stort ansvar som EUs ordförandeland nästa år. Trots ett fortsatt krisläge måste vi även orka driva på för en framtida läkemedelslagstiftning inom unionen som tryggar patienters tillgång till effektiva läkemedel, skriver Anders Blanck, Lifs vd i en ledare i Life-time.

Den 12 maj bjuder Lif in till valdebatt i Göteborg.

Pressinbjudan: Vårdens viktiga vägval - Valdebatt i Västra Götalandsregionen

Västra Götaland vill vara en attraktiv och internationellt konkurrenskraftig region inom Life Science. Genom stark forskning, avancerad produktion och en innovativ hälso- och sjukvård vill man skapa värde för såväl medborgare som patienter. Hur de olika partierna vill nå dit är temat för Lifs första regionala valdebatt om vårdens framtid.

Lifs väljarundersökning om sjukvården ska bidra till valrörelsens debatter.

Väljarfrågan som kan avgöra valet

Att sjukvården är väljarnas viktigaste valfråga har stått klart de senaste 10 åren. Men nu visar en ny undersökning att hela 40 procent (3 miljoner) av väljarna kan tänka sig att byta parti på grund av partiernas sjukvårdspolitik.

Sverige i fokus när EU reviderar läkemedelslag

Sverige i fokus när EU reviderar läkemedelslag

Sverige kommer under EU-ordförandeskapet nästa år att ha en ledande roll i den pågående moderniseringen av EUs läkemedelslagstiftning. På torsdagen besöker en delegation från europeiska läkemedelsbranschen Sverige, för överläggningar med regeringen och aktörer inom Life Science-området.

Gör AMR till en prioriterad fråga under det svenska EU-ordförandeskapet första halvåret 2023, säger Anders Blanck, Lifs ordförande.

Sverige borde driva kampen mot AMR under ordförandeskapet

Sverige är sedan decennier ett föregångsland i kampen mot antimikrobiell resistens, AMR. Men vi får inte slå oss till ro. Sverige bör göra AMR till en prioriterad fråga under det svenska EU-ordförandeskapet första halvåret 2023, säger Anders Blanck i en ledare i nyhetskanalen Life-time.

Den 13 oktober debatteras vilak vårdens viktiga vägval är ett år innan valet.

Pressinbjudan: Vårdens viktiga vägval valspecial – 1 år kvar till valet

Genom ett extrainsatt Vårdens viktiga vägval vill Lif starta valdebatten om den svenska hälso- och sjukvårdens framtid. Var står de politiska partierna och vilka frågor kommer de att ha med i sina valprogram? Vilka är de viktiga frågorna och skiljelinjerna? Hur kommer arbetet med att genomföra den nationella Life Science-strategin att se ut under kommande mandatperiod?
Under 2022 är det dags fö

Anders Blanck vill se ökad samordning inom EU för att säkerställa att alla länder kan få de läkemedelsleveranser som de behöver.

EU måste agera mot panikåtgärder

De forskande läkemedelsföretagen jobbar dygnet runt med att få fram läkemedel och vacciner mot coronaviruset, och med att tillverka och distribuera alla typer av läkemedel. Det är inte bara viruset som är ett allvarligt hot. All annan behandling av sjukdom måste också kunna upprätthållas. EU-länderna måste ta sig samman och få ordning på de panikåtgärder som hotar läkemedelsdistributionen.

Visa mer