Gå direkt till innehåll

Ämnen: Offentlig sektor

EU-kommissionens förslag till ny läkemedelslagstiftning försvagar den europeiska innovations- och konkurrenskraften.

Lagförslag gör svenska patienter och företag till förlorare

EU-kommissionens förslag till ny läkemedelslagstiftning syftar till att öka tillgången till läkemedel i medlemsstaterna och stärka Europas innovationskraft. Men förslagets nuvarande utformning går i direkt motsatt riktning och måste revideras, anser Lif - de forskande läkemedelsföretagen.

Bengt Mattson, sakkunnig läkemedelsförsörjning på Lif - de forskande läkemedelsföretagen

Förslag om finansiering av läkemedelslager kan leda till brist

I betänkandet En modell för svensk försörjningsberedskap föreslås att läkemedelsföretagen själva ska finansiera beredskapsåtgärder, som exempelvis beredskapslager. Lif ser med oro på förslaget, som riskerar att försvaga läkemedelsförsörjningen.

Foto: Leif R Jansson/TT (omfattas inte av CC. All rights reserved).

Läkemedelsbranschen i Almedalen, 28 juni

Idag anordnar Lif - de forskande läkemedelsföretagen seminarier på temat framtidens medicin, tillgång till nya behandlingar, patientdelaktighet samt resurssättning av framtidens sjukvård. I "Heta panelen" frågar Camilla Waltersson Grönvall (M) och Ulrika Westerlund (MP) ut en panel av Life Science-experter, och Lifs medlemsföretag arrangerar flera intressanta seminarier.

Det finns potential för den svenska life science-branschen att växa och bidra till bättre hälsa över hela världen.

Debatt: Life science är Sveriges framtid

Det finns en enorm potential för den svenska life science-branschen att växa och bidra till bättre hälsa över hela världen. Regeringen måste ge prioritet åt konkurrensstärkande åtgärder, skriver företrädare för AstraZeneca, Elekta, Lif, Swedish Medtech och SwedenBIO.

Johan Färnstrand, vd Lif - de forskande läkemedelsföretagen

Ledare: Modern läkemedelslag välkomnas

Europa behöver en modernare läkemedelslagstiftning och första steget togs nyligen när EU-kommissionen lade fram ett samlat lagförslag. Nu börjar en lång process av politisk påverkan och positioneringar – och då måste Sverige ta stor plats vid förhandlingsborden. Svenska patienter och företag är förlorare om lagförslaget inte ändras.

EU kommissionen har presenterat ett patentpaketförslag innehållande delar av vikt för läkemedelsbranschen.

Ris och ros till EU-kommissionens lagpaket på patentområdet

EU kommissionen har presenterat ett patentpaketförslag innehållande förslag till lagstiftning för enhetligt tilläggsskydd och användningen av tvångslicenser inom EU. Lif är positiva till harmoniseringen gällande tilläggsskydd, men oroade över förslaget kopplat till tvångslicenser.

EU-kommissionen har presenterat ett förslag till en ny samlad läkemedelslagstiftning för medlemsländerna.

EU måste ha konkurrenskraftig läkemedelslagstiftning

Lif – de forskande läkemedelsföretagen välkomnar att EU-kommissionen nu presenterat ett förslag till en ny samlad läkemedelslagstiftning för medlemsländerna. En moderniserad lagstiftning behövs för att möta den medicinska utvecklingen. En del lagförslag riskerar dock att försämra EUs konkurrenskraft gentemot främst USA och Asien.

Frida Lundmark, expert Life Science på Lif – de forskande läkemedelsföretagen

Svensk läkemedelsexport slår rekord

Nya siffror från SCB visar att den svenska exporten av läkemedel slår alla rekord. Bakom framgångarna står stora investeringar för ökad produktion, samtidigt som branschen tagit stora kliv framåt i den gröna omställningen.

Pressinbjudan: Forskningens fantastiska framsteg - HPV

Pressinbjudan: Forskningens fantastiska framsteg - HPV

Digitalt seminarium. Livmoderhalscancer är en av de första cancerformer som kanske helt kan utrotas. Den 16 december får du veta mer om hur forskningen tagit oss dit, framtidens behandlingar och hur dagens cancervård kan förbättras.

Lif föreslår  att svenska patienter ska ges en formell rätt att – under vissa förutsättningar – pröva det första potentiellt effektiva och godkända läkemedlet mot deras sjukdom.

"Svårt sjuka måste ges rätt till behandling"

Endast ett av fyra läkemedel som godkänts inom EU för behandling av mycket sällsynta sjukdomar är tillgängligt för svenska patienter. Det duger inte. Sverige bör införa en formell rätt för personer med en livshotande eller svårt funktionsnedsättande sjukdom att få pröva det första läkemedel som tas fram och godkänns mot deras sjukdom.

Aktionsgrupp kring äldres läkemedel

Styrelserna för LIF, branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen, och Sveriges Farmacevtförbund, SFF, har fattat principbeslut kring en särskild Aktionsgrupp för bättre läkemedelsanvändning för äldre.