Gå direkt till innehåll

Ämnen: Forskning

Life science-strategi behöver konkretiseras

Life science-strategi behöver konkretiseras

Det är positivt att regeringen i den uppdaterade life science-strategin uttrycker en ambition om att Sverige ska bli mer attraktivt för forskningsinvesteringar. För att lyckas behöver dock strategin kompletteras med den nödvändiga kopplingen till att nya läkemedel och innovationer tidigt behöver komma till användning inom hälso- och sjukvården, anser Lif.
Regeringens life science-strategi är et

Dag Larsson, senior sakkunnig på Lif.

Dag Larsson utnämnd till hedersdoktor vid Farmaceutiska fakulteten, Uppsala universitet

Uppsala universitet har utsett Dag Larsson, senior sakkunnig på Lif – de forskande läkemedelsföretagen, till hedersdoktor vid Farmaceutiska fakulteten. Utnämningen, som tillkännages inför den kommande vinterpromotionen, lyfter fram Dag Larssons betydande insatser inom läkemedelsindustrin och hans långa engagemang för Uppsala universitet.
– Det är en oerhörd ära att få titeln Farmacie hedersdokt

Karolina Antonov, analyschef och tillförordnad vd på Lif - de forskande läkemedelsföretagen.

Budgetsatsningar stärker svensk life science - men reformerat läkemedelssystem är avgörande för konkurrenskraften

Regeringens budget för 2025 innehåller viktiga reformer för att stärka svensk konkurrenskraft inom life science. Ett nationellt partnerskap för kliniska prövningar och satsningar för att stärka jämlik implementering av precisionshälsa välkomnas, men för att säkerställa att nya behandlingar når hälso- och sjukvården och patienten krävs reformer och ett moderniserat läkemedelssystem.

Frida Lundmark, expert life science på Lif – de forskande läkemedelsföretagen

Läkemedelsexporten fortsätter att vara en stark drivkraft för svensk ekonomi

Svensk läkemedelsexport fortsätter att utvecklas positivt. Under januari till juni stod läkemedel för 7,7 procent av Sveriges totala exportvärde. Sverige exporterade under det första halvåret 2024 läkemedel för närmare 82 miljarder. Under samma period importerades läkemedel för 40 miljarder. Det innebär att läkemedel har ett positivt handelsnetto på närmare 42 miljarder kronor.

Frida Lundmark, expert life science på Lif – de forskande läkemedelsföretagen

Välkommet regeringsbesked för att stärka kliniska prövningar

– Det är ett välkommet beslut och ett viktigt första steg för att stärka Sveriges position som prövningsland. Lif ser fram emot att tillsammans med alla aktörer i systemet bidra till att vi snart har ett nationellt partnerskap – ett SweTrial – på plats, säger Lifs life science-expert Frida Lundmark.

Frida Lundmark, expert Life Science på Lif – de forskande läkemedelsföretagen

Läkemedelsexporten fortsätter att slå nya rekord

Nya siffror från SCB visar att exporten av läkemedel fortsatte att öka kraftigt under förra året och slår nya rekord. Läkemedel står nu för 7,3 procent av Sveriges totala export, och läkemedelsexporten har vuxit med 180 procent över en period på tio år.

Frida Lundmark sakkunnig inom precisionsmedicin på Lif och Ebba Hallersjö Hult, medgrundare och ledare på Nollvision cancer

Ny rapport visar vägen framåt för precisionsmedicin i Sverige

Nollvision cancer och Lif har tillsammans tagit fram en uppföljningsrapport till en rapport som publicerades 2021 om status i arbetet med att implementera precisionsmedicin i Sverige. Rapporten visar att det har skett en positiv utveckling men att en rad hinder fortfarande kvarstår.

Foto: Leif R Jansson/TT (omfattas inte av CC. All rights reserved).

Läkemedelsbranschen i Almedalen, 28 juni

Idag anordnar Lif - de forskande läkemedelsföretagen seminarier på temat framtidens medicin, tillgång till nya behandlingar, patientdelaktighet samt resurssättning av framtidens sjukvård. I "Heta panelen" frågar Camilla Waltersson Grönvall (M) och Ulrika Westerlund (MP) ut en panel av Life Science-experter, och Lifs medlemsföretag arrangerar flera intressanta seminarier.

Vinnova har beslutat om ett nationellt innovationskluster inom avancerade läkemedel.

Beslut om nationellt innovationskluster stärker svensk Life Science

Vinnova har beslutat om ett nationellt innovationskluster inom avancerade läkemedel. Innovationshubben ska stödja den svenska life science-sektorn genom att tillgängliggöra kompetens och storskalig processkapacitet i syfte att stärka näringslivets konkurrenskraft. Lif – de forskande läkemedelsföretagen välkomnar beslutet.

EU-kommissionen har presenterat ett förslag till en ny samlad läkemedelslagstiftning för medlemsländerna.

EU måste ha konkurrenskraftig läkemedelslagstiftning

Lif – de forskande läkemedelsföretagen välkomnar att EU-kommissionen nu presenterat ett förslag till en ny samlad läkemedelslagstiftning för medlemsländerna. En moderniserad lagstiftning behövs för att möta den medicinska utvecklingen. En del lagförslag riskerar dock att försämra EUs konkurrenskraft gentemot främst USA och Asien.

Karolina Antonov, analyschef, Lif - de forskande läkemedelsföretagen

Efterlängtad utredning kommer att stärka svensk Life Science

Regeringen ger Inger Alverfors uppdraget att se över regelverket för hälsodataregister. Behovet av utredningen är stort då det idag saknas uppgifter om primärvårdens verksamhet och användningen av läkemedel inom slutenvården.

Positiva förslag kring kliniska prövningar

Positiva förslag kring kliniska prövningar

SweTrial, ett nationellt partnerskap mellan aktörer för att skapa förutsättningar för fler företagsinitierade kliniska läkemedelsprövningar. Det är huvudförslaget i den utredning som nu överlämnats till regeringen. Lif – de forskande läkemedelsföretagen ser mycket positivt på förslagen i utredningen.

På senare år har antalet företagsinitierade kliniska läkemedelsprövningar minskat i Sverige

Frida Lundmark, expert Life Science på Lif – de forskande läkemedelsföretagen

Svensk läkemedelsexport slår rekord

Nya siffror från SCB visar att den svenska exporten av läkemedel slår alla rekord. Bakom framgångarna står stora investeringar för ökad produktion, samtidigt som branschen tagit stora kliv framåt i den gröna omställningen.

Pressinbjudan, AMR: New incentives - a call for action

Pressinbjudan, AMR: New incentives - a call for action

Lif – de forskande läkemedelsbolagen och EFPIA bjuder in press till ett webinarium, ett sidoevent till regeringens högnivåmöte, där kunniga internationella talare ger sin syn vad som behövs för att bekämpa AMR och forska fram nya antibiotika.

Frida Lundmark, expert Life Science på Lif – de forskande läkemedelsföretagen

Efterlängtat beslut om ny biobankslag

Riksdagen har idag beslutat om en ny biobankslag. Beslutet är efterlängtat och nödvändigt för att göra Sverige mer attraktivt för klinisk forskning och locka nya investeringar till Life Science-området.

Jenni Nordborg, regeringens Life Science-samordnare och tillträdande chef för internationella relationer på Lif

Jenni Nordborg ny chef för internationella relationer på Lif

Jenni Nordborg, i dag regeringens Life Science-samordnare, blir chef för internationella relationer på Lif – de forskande läkemedelsföretagen. Hon kommer att leda arbetet med att flytta fram branschens positioner internationellt med start under det svenska ordförandeskapet inom EU.

Sverige ska vara ett föregångsland när det gäller att införa innovationer och nya behandlingar i hälso- och sjukvården. Nu behövs en hållbar väg framåt för den medicinska forskningen, skriver Sofia Rydgren Stale och Anders Blanck

Debatt: ”Säkra framtidens vård - Stärk den medicinska forskningen”

Sverige ska vara ett föregångsland när det gäller att införa innovationer och nya behandlingar i hälso- och sjukvården. Nu behövs en hållbar väg framåt för den medicinska forskningen, skriver Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund, och Anders Blanck, vd för Lif – de forskande läkemedelsföretagen.

Bengt Mattsson, hållbarhetsexpert på Lif - de forskande läkemedelsföretagen

Lif kommenterar förslag till miljöpremie i förmånssystemet

Idag presenterades förslag för en försöksverksamhet med en miljöpremie för läkemedel inom periodens vara-systemet. Lif – de forskande läkemedelsföretagen har länge drivit frågan om en miljöpremie inom ramen för generikautbytet, men befarar att nivåerna i förslaget är för låga för att skapa tillräckligt starka incitament.

Visa mer