Gå direkt till innehåll
Frida Lundmark, expert life science på Lif – de forskande läkemedelsföretagen
Frida Lundmark, expert life science på Lif – de forskande läkemedelsföretagen

Pressmeddelande -

Läkemedelsexporten fortsätter att vara en stark drivkraft för svensk ekonomi

Svensk läkemedelsexport fortsätter att utvecklas positivt enligt nya siffror från SCB. Sveriges totala export ökade med 4 procent i värde och två procent i volym under det andra kvartalet 2024 jämfört med samma tidsperiod 2023. Läkemedelsexporten ökade under perioden med 9 procent i värde och 3 procent i volym.

Siffrorna befäster läkemedel som en av Sveriges viktigaste exportprodukter, och utvecklingen understryker Sveriges starka ställning som en life science-nation.

– Att vi ser en stadig och betydande ökning av läkemedelsexporten visar på den kontinuerliga globala efterfrågan på svenska medicinska innovationer. Detta är inte bara ett tecken på styrkan hos våra forskande läkemedelsföretag, utan visar även på sektorns betydelse för Sveriges ekonomi och välstånd, säger Frida Lundmark, sakkunnig inom life science på Lif – de forskande läkemedelsföretagen.

Under januari till juni stod läkemedel för 7,7 procent av Sveriges totala exportvärde. Sverige exporterade under det första halvåret 2024 läkemedel för närmare 82 miljarder. Under samma period importerades läkemedel för 40 miljarder. Det innebär att läkemedel har ett positivt handelsnetto på närmare 42 miljarder kronor och starkt bidrar till en positiv svensk handelsbalans.

Frida Lundmark lyfter fram vikten av pågående politiska processer för att säkerställa fortsatt framgång.

– Revideringen av den svenska life science-strategin och den kommande forsknings- och innovationspropositionen är avgörande för att stärka förutsättningarna för våra företag att fortsätta utveckla och exportera livsviktiga läkemedel. Det är genom långsiktiga politiska beslut vi kan säkerställa att Sveriges life science-sektor förblir konkurrenskraftig och fortsatt bidrar till både svensk välfärd och global hälsa, säger Frida Lundmark.

      Ämnen

      Kategorier


      Lif är branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen i Sverige. Vi arbetar för en högkvalitativ vård och tillgången till nya behandlingar genom att stärka den svenska Life Science-sektorn i samverkan med vårdens aktörer, politiker, tjänstemän och patientföreträdare. Lif har närmare 100 företag som medlemmar.

      Kontakter

      Erik Kjellin

      Erik Kjellin

      Presskontakt Presschef 073-934 92 89