Gå direkt till innehåll

Ämnen: Data, Telekom, IT

Sofia Wallström, vd på Lif - de forskande läkemedelsföretagen.

Lif kommenterar regeringens forsknings- och innovationsproposition

Regeringen har idag presenterat forsknings- och innovationspropositionen som stakar ut inriktningen för regeringens politik inom området de kommande fyra åren. Den är ett viktigt steg för att stärka Sveriges konkurrenskraft och position som life science-nation. Lif ser positivt på regeringens investeringar.

Life science-strategi behöver konkretiseras

Life science-strategi behöver konkretiseras

Det är positivt att regeringen i den uppdaterade life science-strategin uttrycker en ambition om att Sverige ska bli mer attraktivt för forskningsinvesteringar. För att lyckas behöver dock strategin kompletteras med den nödvändiga kopplingen till att nya läkemedel och innovationer tidigt behöver komma till användning inom hälso- och sjukvården, anser Lif.
Regeringens life science-strategi är et

Fass lanserade den 31 mars en ny app med läkemedelsinformation och möjlighet att söka om läkemedlet finns i lager.

Fass lanserar ny mobilapp

Fass lanserar idag en ny app med läkemedelsinformation för allmänheten. – I den här mobilappen har vi samlat den viktigaste informationen och presenterar den på ett lättillgängligt sätt, säger Anna Wessling, chef för Fass. Sedan tidigare finns en app för hälso- och sjukvårdspersonal samt en för veterinärer.

"Läkemedel + digitalt stöd = sant"

"Läkemedel + digitalt stöd = sant"

Snart kommer det digitala stödet till ett läkemedel inte längre att vara något fristående utan en integrerad del av behandlingen – är systemet och den svenska vården redo för det? Magnus Lejelöv skriver om utvecklingen där tekniken kan täcka in helheten och både säkerställa användande och effekt samt öka förståelsen kring sjukdomen.

"Att dela eller inte dela – sjöar, infrastruktur och data"

"Att dela eller inte dela – sjöar, infrastruktur och data"

I en tid av ständigt dataskapande handlar en stor del av diskussionen om vem som ska dela vilken data med vem. Från läkemedelsbranschens perspektiv är detta inte bara en essentiell fråga utan också en fråga med många svar. Utan att tro att vi har det enda svaret tänkte jag i denna krönika lyfta en möjlig del av lösningen.

Krönika: Schrödingers artificiella lösning och AI ur ett myndighetsperspektiv

Krönika: Schrödingers artificiella lösning och AI ur ett myndighetsperspektiv

En anledning till att avancerad artificiell intelligens är ett lysande komplement till den framtida vården är att ett system kan lära sig mer av att både använda den data som finns idag och den som kommer inom ett område – vi behöver lärande system i den kliniska vardagen. Hur ser möjligheterna ut? Magnus Lejelöv reflekterar i en krönika med avstamp i E-hälsomyndighetens senaste fokusrapport.

Digitala sökbeteenden är en underutnyttjad guldgruva menar Magnus Lejelöv i en krönika om hälsodata.

"Oetiskt att inte använda data för att hitta sjukdom i tid"

Kanske gillar ni inte att få den skräddarsydda reklamen för slalomskidor när ni loggar in på Facebook, men tänk att kunna kombinera data från olika sökbeteenden i vardagen för att hitta sjukdom i tid och få en bättre prognos. Visst finns det baksidor, men det är i det närmaste oetiskt att inte försöka använda data hos de som vill. Det skriver Lifs digitaliseringsexpert Magnus Lejelöv i en krönika.

Pristagarna bakom Athenapriset, från vänster: Björn Nordlund, Anna Carleborg, Henrik Ljungberg och Marthine Isachsen. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN

Digitalt självtest för astmapatienter får Athenapriset

Athenapriset, som är Sveriges största pris för framstående klinisk forskning, går i år till en grupp forskare vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus och Karolinska institutet i Stockholm. De har utvecklat Asthmatuner, ett appbaserat system som underlättar astmapatienters självtester. Verktyget består av en spirometer som är inkopplad till en digital app i mobiltelefonen. Appen analyserar mätresultatet o

Fass gratis i mobilen

Läkemedelsinformationen på Fass.se kan nu nås även från mobiltelefoner. Till att börja med nås läkemedelstexterna i Fass, Patient-Fass och Fass Vet (om läkemedel för djur), inklusive aktuella priser och information om läkemedelsförmånen (högkostnadsskyddet). Ytterligare funktioner kommer att tillföras kontinuerligt. Det är avgiftsfritt att använda fass.se på mobiltelefonen, liksom på webben. En