Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Malin Parkler, styrelseordförande och Johan Färnstrand, avgående vd på Lif - de forskande läkemedelsföretagen.

Ledarskapsförändring i Lif

Lifs styrelse har kommit överens med Johan Färnstrand om att gå skilda vägar och att han avslutar sitt uppdrag som vd. Lifs analyschef Karolina Antonov träder in som tillförordnad vd från och med 18 mars.

Frida Lundmark, expert Life Science på Lif – de forskande läkemedelsföretagen

Läkemedelsexporten fortsätter att slå nya rekord

Nya siffror från SCB visar att exporten av läkemedel fortsatte att öka kraftigt under förra året och slår nya rekord. Läkemedel står nu för 7,3 procent av Sveriges totala export, och läkemedelsexporten har vuxit med 180 procent över en period på tio år.

Frida Lundmark, sakkunnig Lif – de forskande läkemedelsföretagen

Läkemedelsbranschen uppvisar starka siffror trots svensk lågkonjunktur

Sveriges BNP minskade under tredje kvartalet i år och recession råder med en allmänt sviktande ekonomi. Nya siffror från SCB för svensk utrikeshandel visar samtidigt en stadig uppgång i läkemedelsexporten och branschen går starkt även i den negativa konjunkturen.

Frida Lundmark sakkunnig inom precisionsmedicin på Lif och Ebba Hallersjö Hult, medgrundare och ledare på Nollvision cancer

Ny rapport visar vägen framåt för precisionsmedicin i Sverige

Nollvision cancer och Lif har tillsammans tagit fram en uppföljningsrapport till en rapport som publicerades 2021 om status i arbetet med att implementera precisionsmedicin i Sverige. Rapporten visar att det har skett en positiv utveckling men att en rad hinder fortfarande kvarstår.

Rest- och bristsituationer har under den senaste tiden ökat. Lifs handlingsplan beskriver hur branschen arbetar för säkerställa svenska patienters tillgång till läkemedel. Bild: Omfattas inte av CC. All rights reserved

Lif lanserar handlingsplan för läkemedelstillgänglighet

Idag lanserar Lif en handlingsplan som beskriver hur branschen arbetar för att hantera och förebygga läkemedelsbrist och bidra till en robust hälso- och sjukvård. Planen innehåller en rad åtgärdsförslag för att säkerställa svenska patienters tillgång till läkemedel.

EU-kommissionens förslag till ny läkemedelslagstiftning försvagar den europeiska innovations- och konkurrenskraften.

Lagförslag gör svenska patienter och företag till förlorare

EU-kommissionens förslag till ny läkemedelslagstiftning syftar till att öka tillgången till läkemedel i medlemsstaterna och stärka Europas innovationskraft. Men förslagets nuvarande utformning går i direkt motsatt riktning och måste revideras, anser Lif - de forskande läkemedelsföretagen.

Emelie Antoni från AstraZeneca, Johan Kahlström från Novartis och Daniel Lucas från Eli Lilly har valts in till Lifs styrelse.

Nya ledamöter i Lifs styrelse

Tre nya medlemmar valdes in i Lifs styrelse den 18 september: Emelie Antoni från AstraZeneca, Johan Kahlström från Novartis och Daniel Lucas från Eli Lilly. Som ny vice ordförande utsågs Jakob Tellgren från MSD. De ser fram emot att arbeta fokuserat med frågor som snabbare tillgång till innovativa läkemedel och en ledande global position för svensk Life Science.

Bengt Mattson, sakkunnig läkemedelsförsörjning på Lif - de forskande läkemedelsföretagen

Förslag om finansiering av läkemedelslager kan leda till brist

I betänkandet En modell för svensk försörjningsberedskap föreslås att läkemedelsföretagen själva ska finansiera beredskapsåtgärder, som exempelvis beredskapslager. Lif ser med oro på förslaget, som riskerar att försvaga läkemedelsförsörjningen.

Den svenska läkemedelsexporten fortsätter öka under 2023.

Läkemedelsexportens betydelse för svensk tillväxt ökar

Nya siffror från SCB visar att läkemedel blir en allt viktigare exportprodukt då den positiva trenden från rekordåret 2022 håller i sig och exporten fortsätter att växa under 2023. Läkemedelsexporten har en stor påverkan på den svenska ekonomin. Samtidigt finns det en mycket hård internationell konkurrens om läkemedelsföretagens investeringar i forskning, utveckling och produktion.

Läkemedelsföretagens investeringar i forskning och annan samverkan med den svenska hälso- och sjukvården ökade under 2022.

Samverkan mellan läkemedelsföretag och svensk hälso- och sjukvård ökar

Läkemedelsföretagens investeringar i forskning och annan samverkan med den svenska hälso- och sjukvården ökade under förra året. Det visar en sammanställning av 2022 års Öppen rapportering av värdeöverföringar till hälso- och sjukvården, som sammanställts av Lif – de forskande läkemedelsföretagen.

Foto: Leif R Jansson/TT (omfattas inte av CC. All rights reserved).

Läkemedelsbranschen i Almedalen, 30 juni

Idag arrangerar Lif, tillsammans med Leading Health Care, Swedish Medtech och Medtech4Health, seminariet ”EU sätter spelplanen för Life Science i Sverige”. I "Heta panelen" frågar Acko Ankarberg Johansson (KD), Lina Nordquist (L) och Linda Lindberg (SD) ut en panel av Life Science-experter, och Lifs medlemsföretag arrangerar flera intressanta seminarier.

Johan Färnstrand, vd Lif

Lif välkomnar besked om ny chef för life science-kontor

– Lif ser fram emot ett nära samarbete med life science-kontoret och dess nya chef. De gångna årens satsningar inom området har varit framgångsrika och de måste inte endast fortsätta –utan intensifieras. Nu krävs mer handlingskraft, tydliga mål och resurser i genomförandet av konkurrensstärkande åtgärder, säger Johan Färnstrand, vd Lif - de forskande läkemedelsföretagen.

Visa mer