Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Rest- och bristsituationer har under den senaste tiden ökat. Lifs handlingsplan beskriver hur branschen arbetar för säkerställa svenska patienters tillgång till läkemedel. Bild: Omfattas inte av CC. All rights reserved

Lif lanserar handlingsplan för läkemedelstillgänglighet

Idag lanserar Lif en handlingsplan som beskriver hur branschen arbetar för att hantera och förebygga läkemedelsbrist och bidra till en robust hälso- och sjukvård. Planen innehåller en rad åtgärdsförslag för att säkerställa svenska patienters tillgång till läkemedel.

EU-kommissionens förslag till ny läkemedelslagstiftning försvagar den europeiska innovations- och konkurrenskraften.

Lagförslag gör svenska patienter och företag till förlorare

EU-kommissionens förslag till ny läkemedelslagstiftning syftar till att öka tillgången till läkemedel i medlemsstaterna och stärka Europas innovationskraft. Men förslagets nuvarande utformning går i direkt motsatt riktning och måste revideras, anser Lif - de forskande läkemedelsföretagen.

Emelie Antoni från AstraZeneca, Johan Kahlström från Novartis och Daniel Lucas från Eli Lilly har valts in till Lifs styrelse.

Nya ledamöter i Lifs styrelse

Tre nya medlemmar valdes in i Lifs styrelse den 18 september: Emelie Antoni från AstraZeneca, Johan Kahlström från Novartis och Daniel Lucas från Eli Lilly. Som ny vice ordförande utsågs Jakob Tellgren från MSD. De ser fram emot att arbeta fokuserat med frågor som snabbare tillgång till innovativa läkemedel och en ledande global position för svensk Life Science.

Bengt Mattson, sakkunnig läkemedelsförsörjning på Lif - de forskande läkemedelsföretagen

Förslag om finansiering av läkemedelslager kan leda till brist

I betänkandet En modell för svensk försörjningsberedskap föreslås att läkemedelsföretagen själva ska finansiera beredskapsåtgärder, som exempelvis beredskapslager. Lif ser med oro på förslaget, som riskerar att försvaga läkemedelsförsörjningen.

Den svenska läkemedelsexporten fortsätter öka under 2023.

Läkemedelsexportens betydelse för svensk tillväxt ökar

Nya siffror från SCB visar att läkemedel blir en allt viktigare exportprodukt då den positiva trenden från rekordåret 2022 håller i sig och exporten fortsätter att växa under 2023. Läkemedelsexporten har en stor påverkan på den svenska ekonomin. Samtidigt finns det en mycket hård internationell konkurrens om läkemedelsföretagens investeringar i forskning, utveckling och produktion.

Läkemedelsföretagens investeringar i forskning och annan samverkan med den svenska hälso- och sjukvården ökade under 2022.

Samverkan mellan läkemedelsföretag och svensk hälso- och sjukvård ökar

Läkemedelsföretagens investeringar i forskning och annan samverkan med den svenska hälso- och sjukvården ökade under förra året. Det visar en sammanställning av 2022 års Öppen rapportering av värdeöverföringar till hälso- och sjukvården, som sammanställts av Lif – de forskande läkemedelsföretagen.

Foto: Leif R Jansson/TT (omfattas inte av CC. All rights reserved).

Läkemedelsbranschen i Almedalen, 30 juni

Idag arrangerar Lif, tillsammans med Leading Health Care, Swedish Medtech och Medtech4Health, seminariet ”EU sätter spelplanen för Life Science i Sverige”. I "Heta panelen" frågar Acko Ankarberg Johansson (KD), Lina Nordquist (L) och Linda Lindberg (SD) ut en panel av Life Science-experter, och Lifs medlemsföretag arrangerar flera intressanta seminarier.

Johan Färnstrand, vd Lif

Lif välkomnar besked om ny chef för life science-kontor

– Lif ser fram emot ett nära samarbete med life science-kontoret och dess nya chef. De gångna årens satsningar inom området har varit framgångsrika och de måste inte endast fortsätta –utan intensifieras. Nu krävs mer handlingskraft, tydliga mål och resurser i genomförandet av konkurrensstärkande åtgärder, säger Johan Färnstrand, vd Lif - de forskande läkemedelsföretagen.

Foto: Leif R Jansson/TT (omfattas inte av CC. All rights reserved).

Läkemedelsbranschen i Almedalen, 29 juni

Idag anordnar Lif - de forskande läkemedelsföretagen seminarier på temat framtidens medicin, tillgång till nya behandlingar, patientdelaktighet samt resurssättning av framtidens sjukvård. I "Heta panelen" frågar Camilla Waltersson Grönvall (M) och Ulrika Westerlund (MP) ut en panel av Life Science-experter, och Lifs medlemsföretag arrangerar flera intressanta seminarier.

Foto: Leif R Jansson/TT (omfattas inte av CC. All rights reserved).

Läkemedelsbranschen i Almedalen, 28 juni

Idag anordnar Lif - de forskande läkemedelsföretagen seminarier på temat framtidens medicin, tillgång till nya behandlingar, patientdelaktighet samt resurssättning av framtidens sjukvård. I "Heta panelen" frågar Camilla Waltersson Grönvall (M) och Ulrika Westerlund (MP) ut en panel av Life Science-experter, och Lifs medlemsföretag arrangerar flera intressanta seminarier.

Det finns potential för den svenska life science-branschen att växa och bidra till bättre hälsa över hela världen.

Debatt: Life science är Sveriges framtid

Det finns en enorm potential för den svenska life science-branschen att växa och bidra till bättre hälsa över hela världen. Regeringen måste ge prioritet åt konkurrensstärkande åtgärder, skriver företrädare för AstraZeneca, Elekta, Lif, Swedish Medtech och SwedenBIO.

Johan Färnstrand, vd Lif - de forskande läkemedelsföretagen

Ledare: Modern läkemedelslag välkomnas

Europa behöver en modernare läkemedelslagstiftning och första steget togs nyligen när EU-kommissionen lade fram ett samlat lagförslag. Nu börjar en lång process av politisk påverkan och positioneringar – och då måste Sverige ta stor plats vid förhandlingsborden. Svenska patienter och företag är förlorare om lagförslaget inte ändras.

Visa mer