Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Lifs vd Anders Blanck konstaterar att patienter med allvarliga sällsynta sjukdomar inte har tid att vänta på långsiktiga systemförändringar för att få tillgång till nya behandlingar.

" Patienter har inte tid att vänta"

Vi inom läkemedelsbranschen har länge efterlyst konkret och kontinuerlig samverkan mellan oss, statliga myndigheter och regionerna för att lösa de allvarliga brister som idag finns inom det svenska läkemedelssystemet. Jag hoppas att detta nu blir verklighet. Men det är bråttom – patienter med allvarliga sällsynta sjukdomar har inte tid att vänta, skriver Lifs Anders Blanck i en ledare i Life-time.

Den 21 april presenterar Lif läkemedelsbranschens handlingsplan mot antibiotikaresistens.

Lif – de forskande läkemedelsföretagen lanserar en handlingsplan mot antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens riskerar att bli en av de ledande dödsorsakerna i världen. Problemet växer sig allt större och kan leda till en global hälsokris, där sjukvården slås ut och allvarliga sjukdomar inte går att behandla. För att bryta den negativa utvecklingen krävs kraftfulla åtgärder. Den 21 april presenterar Lif läkemedelsbranschens handlingsplan mot antibiotikaresistens.

Krigets inverkan på läkemedelsförsörjning och möjligheten att bedriva hälso- och sjukvård är ttemat för Bengt Mattson krönika i mars.

"Hälso- och sjukvård i krigets skugga"

Behovet av läkemedel och sjukvård i det krigshärjade Ukraina är enormt men att nå fram med hjälpleveranserna näst intill omöjligt. Parallellt ställs svensk sjukvård inför medicinska utmaningar när ukrainska patienter flyr hit. Bengt Mattson skriver i en krönika om hur kriget slår mot människors hälsa och hindrar långsiktig hållbar utveckling.

"Läkemedel måste nå Ukrainas befolkning"

"Läkemedel måste nå Ukrainas befolkning"

Ukrainas behov av läkemedel och andra medicinska produkter är enorma. Samtidigt är det förenat med stora svårigheter och risker att få in läkemedel i ett land under rådande krig. Vi behöver humanitära korridorer för livsviktiga transporter – och de behövs nu, säger Anders Blanck, Lifs vd i en ledare i Life-time.

Bland de 92 produkterna som EMA godkände under 2021 fanns fyra vacciner och tre läkemedel mot covid-19.

Fler helt nya läkemedel godkända under 2021

Godkännanden av läkemedel med helt nya aktiva substanser ökade under 2021 jämfört med 2020 visar europeiska läkemedelsverket EMAs nyligen publicerade årsrapport. Det betyder att läkemedelsbranschen har fortsatt att visa en stark innovationskraft även under pågående pandemi. Bland de 92 godkända produkterna fanns fyra vacciner och tre läkemedel mot covid-19.

Karolina Antonov efterlyser en nationell ordning när det gäller sällsynta diagnoser som utgår från patientperspektivet och där alla aktörer bidrar.

Sällsynta diagnoser – nationell samordning behövs

Sällsynta dagen infaller sista dagen i februari. I år sker detta mot bakgrund av ett ökat politiskt intresse för att patienter med svåra sällsynta sjukdomar ska ges möjlighet till läkemedelsbehandlingar som kan förbättra livskvalitet eller förlänga överlevnad.
På senare tid har läkemedel mot sällsynta diagnoser lyfts fram i debatten. Karolina Antonov, analyschef på Lif, välkomnar ett ökat polit

För tredje året i rad överstiger läkemedelsbranschens export 100 miljarder.

Ännu ett starkt år för svensk läkemedelsexport

Under 2021 befäste läkemedelsbranschen sin position som en av Sveriges största och viktigaste varuexportörer och bidrar därmed till landets välstånd. På 10 år har läkemedelsbranschen ökat sin export från svenska produktionsanläggningar med 60 procent. Bakom framgångarna står stora investeringar för ökad produktion, samtidigt som branschen tagit stora kliv framåt i den gröna omställningen.

Uppdaterad vaccinstatistik visar ökad global tillgång

Uppdaterad vaccinstatistik visar ökad global tillgång

Nyligen publicerad statistik visar att tillgången på vacciner blir allt bättre men att det nu handlar om att stötta hälso- och sjukvården i låginkomstländer för att öka den globala vaccintäckningen.

"God hälsa och välmående – läkemedelsbranschens viktigaste hållbarhetsmål"

"God hälsa och välmående – läkemedelsbranschens viktigaste hållbarhetsmål"

För att kunna leva ett friskt liv måste människor ha tillgång till effektiva läkemedel och behandlingar, och god hälsa är ett av FN:s globala hållbarhetsmål. Det är även läkemedelsbranschens portalparagraf. Kriterierna för att målet ska klassas som uppnått är många, och Lifs hållbarhetsexpert Bengt Mattson fördjupar sig i en krönika i hur läkemedelsföretagen kan bidra.

En bred kombination av åtgärder måste till för att bekämpa den ökande antibiotikaresistensen.

Nationell handlingsplan tar ett grepp om antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens är en av de ledande dödsorsakerna i världen, visar en ny studie. Sverige tar problemet på stort allvar sedan länge och nyligen kom en uppdaterad handlingsplan för gemensamma insatser från myndigheter och organisationer. Lif är positiva till åtgärderna och att man lyfter vikten av nya antibiotika, något som kräver nya betalningsmodeller.

Utan ett fungerande internationellt patentskydd hade vi inte haft några vacciner alls mot pandemin, säger Anders Blanck, vd Lif.

"Slopade patent ger inte global rättvisa"

Fördelningen av vacciner mot covid-19 mellan världens länder är djupt ojämlik. Men slopade patent kommer inte att skapa ökad global rättvisa. Utan ett fungerande internationellt patentskydd hade vi inte haft några vacciner alls mot pandemin, skriver Anders Blanck i en ledare i Life-time.

Visa mer