Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Lifs kampanj ska synliggöra läkemedelsbranschens värde

Lifs kampanj ska synliggöra läkemedelsbranschens värde

Den 6 september sjösätter Lif den digitala kampanjen På liv och död. I korta filmer skildras hur läkemedelsföretagens forskning resulterat i behandlingar mot ett antal sjukdomar och därigenom gett människor möjlighet att leva ett friskare, friare liv.

Ambitionen att förbättra Sveriges krisberedskap får inte leda till protektionism när vi har allt att vinna på öppna gränser, konstaterar Lifs hållbarhetsexpert Bengt Mattson.

"God tillgång till läkemedel skapar global tillväxt och hälsa"

Stabil läkemedelsförsörjning är en förutsättning för en hållbar hälso- och sjukvård. Men det bidrar också till flera av hållbarhetsmålen i Agenda 2030, från biologisk mångfald till fredliga samhällen. Ambitionen att förbättra Sveriges krisberedskap får inte leda till protektionism när vi har allt att vinna på öppna gränser, skriver Lifs hållbarhetsexpert Bengt Mattson i en ny krönika.

Bättre tillgång till data om läkemedelsanvändning på sjukhus efterlyser Magnus Lejelöv, Lifs digitaliseringsexpert.

"Lös upp knutarna kring uppföljning av läkemedelsbehandling"

Uppföljning av läkemedelsanvändning på sjukhus är ett måste för att kunna arbeta effektivt med maximal patientnytta och göra Sverige världsbäst på att tillvarata digitaliseringens möjligheter. Det är så vi får en så bra läkemedelsbehandling som möjligt idag och i framtiden. Men då krävs en förbättrad tillgång till data, skriver Lifs digitaliseringsexpert Magnus Lejelöv i en krönika.
Kunskapen o

Läkemedelsrester i miljön är temat för Bengt Mattsons krönika.

"Läkemedelsrester i miljön – fortfarande en utmaning efter 20 års fokus"

I början av millenniet var utsläpp av läkemedelsrester från tillverkningen en fråga som inte ägnades särskilt stor uppmärksamhet, men de senaste 20 åren har den varit helt dominerande. Lifs hållbarhetsexpert Bengt Mattson går igenom hur fokuset svängt och de många insatser som numer pågår världen över för att eliminera oacceptabla utsläpp.

Lifs Compliance Officer Jonas Duborn har lett arbetet med uppdateringen av regelverket.

Läkemedelsbranschens etiska regelverk uppdaterat

Den 1 juli börjar en uppdaterad version av LER, Läkemedelsbranschens etiska regelverk, att gälla. Syftet med revideringarna är att anpassa reglerna till nya internationella krav. Samtidigt gör Lif egna uppdateringar, bl.a. för bestämmelserna kring marknadsföring av läkemedel. En nyhet är att studiedata som tagits fram efter godkännandet kan få användas i informationen om ett läkemedel.

Frida Lundmark är Lifs Life Science-expert och sammankallande i Samverkansgruppen Hälsa och Life Sciences arbetsgrupp för precisionsmedicin.

"Dags att vision blir verklighet"

Visst har Sverige möjlighet att bli ett ledande land för implementering av precisionsmedicin. Men då måste insikten öka kring att det inte handlar om någon framtidsvision, utan att konkreta åtgärder behövs här och nu, säger Frida Lundmark i en ledare i Life-time.

Digitala bipacksedlar, möjligheten att scanna streck- eller 2D-kod samt lagerstatus baserad på platsinformation är några av funktionerna i den nya appen som bidrar till ökad läkemedels- och patientsäkerhet.

Fass nya app bidrar till ökad patientsäkerhet

Under våren lanserade Fass en app för allmänheten. Något som redan finns för målgrupperna hälso- och sjukvårdspersonal och veterinärer. – Vi ser att appen är en viktig pusselbit i att göra det enkelt för patienter och allmänhet att hitta uppdaterad och korrekt läkemedelsinformation på det sätt som de föredrar oavsett var de befinner sig, säger Gunilla Englund, affärsutvecklingsansvarig på Fass.

Karin Järperud, vd Amgen och Olav Fromm, vd Chiesi i Norden tar nu plats i Lifs styrelse.

Ny styrelse vald

Vid Lifs årsstämma valdes två nya ledamöter in i styrelsen och företagen Incyte Bioscience Nordic AB, Daiichi-Sankyo Nordics Aps och Kyowa Kirin AB blev nya medlemmar.

"Funderingar kring miljö och läkemedel inför EU:s gröna vecka"

"Funderingar kring miljö och läkemedel inför EU:s gröna vecka"

Idag är cirkulär ekonomi fundamentalt för att minska avfall och föroreningar från sjukvårdssektorn i stort och från läkemedelsföretagen. Men klimatfrågan måste vävas in i cirkulariteten. Annars finns risken att det man vinner på gungorna förloras på karusellerna och vi missar Parisavtalets mål. Under EU:s gröna vecka står miljömässig hållbarhet i fokus i Bengt Mattsons krönika.

Sverige bör gå i bräschen för att en mer rättvis fördelning av vacciner kommer till stånd, skriver Anders Blanck, i en debattartikel i Dagens Industri.

”Fördelningen av vacciner måste bli mer rättvis”

Den globala fördelningen av vacciner mot covid-19 präglas av orättvisa. Grundproblemet utgörs av att dagens produktionstakt inte räcker till att täcka hela världen behov samtidigt. Sverige bör gå i bräschen för att en mer rättvis fördelning kommer till stånd, skriver Anders Blanck, vd för Lif – de forskande läkemedelsföretagen, i en debattartikel i Dagens Industri.

Visa mer