Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Läkemedelsrester i miljön är temat för Bengt Mattsons krönika.

"Läkemedelsrester i miljön – fortfarande en utmaning efter 20 års fokus"

I början av millenniet var utsläpp av läkemedelsrester från tillverkningen en fråga som inte ägnades särskilt stor uppmärksamhet, men de senaste 20 åren har den varit helt dominerande. Lifs hållbarhetsexpert Bengt Mattson går igenom hur fokuset svängt och de många insatser som numer pågår världen över för att eliminera oacceptabla utsläpp.

Lifs Compliance Officer Jonas Duborn har lett arbetet med uppdateringen av regelverket.

Läkemedelsbranschens etiska regelverk uppdaterat

Den 1 juli börjar en uppdaterad version av LER, Läkemedelsbranschens etiska regelverk, att gälla. Syftet med revideringarna är att anpassa reglerna till nya internationella krav. Samtidigt gör Lif egna uppdateringar, bl.a. för bestämmelserna kring marknadsföring av läkemedel. En nyhet är att studiedata som tagits fram efter godkännandet kan få användas i informationen om ett läkemedel.

Frida Lundmark är Lifs Life Science-expert och sammankallande i Samverkansgruppen Hälsa och Life Sciences arbetsgrupp för precisionsmedicin.

"Dags att vision blir verklighet"

Visst har Sverige möjlighet att bli ett ledande land för implementering av precisionsmedicin. Men då måste insikten öka kring att det inte handlar om någon framtidsvision, utan att konkreta åtgärder behövs här och nu, säger Frida Lundmark i en ledare i Life-time.

Digitala bipacksedlar, möjligheten att scanna streck- eller 2D-kod samt lagerstatus baserad på platsinformation är några av funktionerna i den nya appen som bidrar till ökad läkemedels- och patientsäkerhet.

Fass nya app bidrar till ökad patientsäkerhet

Under våren lanserade Fass en app för allmänheten. Något som redan finns för målgrupperna hälso- och sjukvårdspersonal och veterinärer. – Vi ser att appen är en viktig pusselbit i att göra det enkelt för patienter och allmänhet att hitta uppdaterad och korrekt läkemedelsinformation på det sätt som de föredrar oavsett var de befinner sig, säger Gunilla Englund, affärsutvecklingsansvarig på Fass.

Karin Järperud, vd Amgen och Olav Fromm, vd Chiesi i Norden tar nu plats i Lifs styrelse.

Ny styrelse vald

Vid Lifs årsstämma valdes två nya ledamöter in i styrelsen och företagen Incyte Bioscience Nordic AB, Daiichi-Sankyo Nordics Aps och Kyowa Kirin AB blev nya medlemmar.

"Funderingar kring miljö och läkemedel inför EU:s gröna vecka"

"Funderingar kring miljö och läkemedel inför EU:s gröna vecka"

Idag är cirkulär ekonomi fundamentalt för att minska avfall och föroreningar från sjukvårdssektorn i stort och från läkemedelsföretagen. Men klimatfrågan måste vävas in i cirkulariteten. Annars finns risken att det man vinner på gungorna förloras på karusellerna och vi missar Parisavtalets mål. Under EU:s gröna vecka står miljömässig hållbarhet i fokus i Bengt Mattsons krönika.

Sverige bör gå i bräschen för att en mer rättvis fördelning av vacciner kommer till stånd, skriver Anders Blanck, i en debattartikel i Dagens Industri.

”Fördelningen av vacciner måste bli mer rättvis”

Den globala fördelningen av vacciner mot covid-19 präglas av orättvisa. Grundproblemet utgörs av att dagens produktionstakt inte räcker till att täcka hela världen behov samtidigt. Sverige bör gå i bräschen för att en mer rättvis fördelning kommer till stånd, skriver Anders Blanck, vd för Lif – de forskande läkemedelsföretagen, i en debattartikel i Dagens Industri.

Slopade patent ingen lösning på vaccintillgång

Slopade patent ingen lösning på vaccintillgång

Läkemedelsbranschen i Sverige och globalt reagerar mycket starkt mot beslutet av USAs regering om att stödja ett förslag om slopade patent på vacciner mot covid-19. Ett avskaffande av patent kommer inte att ge snabbare global tillgång till vacciner för att stoppa pandemin.

Vaccinationer är ett exempel på förebyggande insatser som minskar infektionstrycket i samhället, skriver Bengt Mattson i en krönika.

"Prevention är ett viktigt verktyg i arbetet med hållbar utveckling"

Med ett ökat fokus på preventiva hälsoinsatser skulle mycket vara vunnet. Och det räcker inte med de gamla rekommendationerna att ”motionera mer, äta nyttigare och sluta röka”. Att fullt ut använda vacciner för att förebygga ohälsa ger vinster för både individ och samhälle och det inom fler områden än vad man kan tro vid första ögonkastet, skriver Lifs hållbarhetsexpert Bengt Mattson i en krönika.

Lif föreslår  att svenska patienter ska ges en formell rätt att – under vissa förutsättningar – pröva det första potentiellt effektiva och godkända läkemedlet mot deras sjukdom.

"Svårt sjuka måste ges rätt till behandling"

Endast ett av fyra läkemedel som godkänts inom EU för behandling av mycket sällsynta sjukdomar är tillgängligt för svenska patienter. Det duger inte. Sverige bör införa en formell rätt för personer med en livshotande eller svårt funktionsnedsättande sjukdom att få pröva det första läkemedel som tas fram och godkänns mot deras sjukdom.

Press invitation: "ATMP world tour" 2021

Press invitation: "ATMP world tour" 2021

The very first ”ATMP world tour” is aimed at highlighting ’world leading’ activities within Advanced Therapy Medicinal Products (ATMPs). The speakers come from all over the world and will share their extensive knowledge in varied aspects of the ATMP pipeline on a global stage towards better treatments solutions for patients worldwide.

Visa mer