Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Svensk läkemedelsexport slår nya rekord

    Samtidigt som Sveriges hela varuexport minskade med 6 procent under 2020 slår svensk export av läkemedel nytt rekord. Det betyder också att exporten av läkemedel nu gått om exporten av personbilar som backar under 2020.

  • "Att dela eller inte dela – sjöar, infrastruktur och data"

    I en tid av ständigt dataskapande handlar en stor del av diskussionen om vem som ska dela vilken data med vem. Från läkemedelsbranschens perspektiv är detta inte bara en essentiell fråga utan också en fråga med många svar. Utan att tro att vi har det enda svaret tänkte jag i denna krönika lyfta en möjlig del av lösningen.

  • ”Vaccintillverkning enorm industriell utmaning”

    Tillverkning av vacciner mot covid-19 utgör en enorm industriell utmaning. Aldrig tidigare har läkemedelsföretagen ställts inför uppgiften att på kort tid producera vacciner till stora delar av världens befolkning. Det skriver Anders Blanck och Jonas Vikman, vd respektive samhällspolitisk chef för Lif – de forskande läkemedelsföretagen i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

  • Svenska säkerhetssystemet ett av de utvalda för covid-19-vaccininformation

    EU införde 2019 ett nytt regelverk för att skydda patienter från förfalskade läkemedel och under 2020 avslutades det stegvisa införandet av systemet i Sverige. Nu ska den svenska delen av systemet användas för att garantera äktheten hos de godkända covid-19-vaccinerna.

  • Invitation to the media: Virtual press conference

    Following the publication of Europe’s Beating Cancer Plan, EFPIA, the European Cancer Patient Coalition (ECPC) and the European Cancer Organisation (E.C.O.) would like to invite you to a press briefing to share their reactions to the Plan and discuss next steps towards a successful implementation of its ambitious goals.
    Time: Wednesday, 3 February at 18:00 CET
    Speakers:
    Matti Aapro, Pr

  • AstraZenecas vaccin godkänt av EU

    EU-kommissionen har beslutat ge villkorat godkännande till AstraZenecas vaccin mot covid-19. Därmed är nu tre vacciner godkända för användning inom EU.

  • Exportförbud kan få allvarliga konsekvenser

    Istället för att lägga energi på att inrätta handelshinder måste EU sätta sig ner med vaccinföretagen för att i god anda konstruktivt lösa de gemensamma utmaningarna, skriver Anders Blanck, vd Lif, i en kommentar.

  • "Hållbarhetsmyntet har alltid två sidor – våga se helheten"

    Det finns ofta en tendens att förenkla hållbarhetsfrågor och inte ta tag i de målkonflikter som faktiskt finns. Coronapandemin rymmer flera exempel på sådana konflikter. Bengt Mattson, hållbarhetsexpert på Lif, lyfter bland annat användningen av engångsmaterial och minskade koldioxidutsläpp under förra året.

  • Pressinbjudan: På tröskeln till den nya cancervården

    Behandlingen av cancer blir allt mer avancerad och träffsäker. På internationella cancerdagen den 4 februari uppmärksammar Lif de nya läkemedel och kombinationsbehandlingar som transformerar cancervården här och nu. Precisionsmedicin, revolutionerande behandlingar och läkemedel som CAR-T och checkpoint-hämmare introduceras och kombinationsmedicin ger nya möjligheter.

  • Krönika: Schrödingers artificiella lösning och AI ur ett myndighetsperspektiv

    En anledning till att avancerad artificiell intelligens är ett lysande komplement till den framtida vården är att ett system kan lära sig mer av att både använda den data som finns idag och den som kommer inom ett område – vi behöver lärande system i den kliniska vardagen. Hur ser möjligheterna ut? Magnus Lejelöv reflekterar i en krönika med avstamp i E-hälsomyndighetens senaste fokusrapport.

  • Forskning på covid-vacciner fortsätter öka

    Forskningen på vacciner mot covid-19 fortsätter att öka i omfattning. Nu finns 236 vaccinkandidater under utveckling globalt, varav 63 har börjat testas i kliniska prövningar. – Det är viktigt med omfattande forskning på vacciner mot covid-19. Det kommer att krävas ett antal vacciner för att möta det stora globala behovet, säger Jonas Vikman, Lifs samhällspolitiske chef och vaccinexpert.

Visa mer