Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Anders Blanck ny VD för LIF

Anders Blanck har utsetts till ny VD för branchorganisationen LIF efter Richard Bergström. Anders Blanck är ekonom med långt förflutet i Regeringskansliet, bland annat som departementsråd och chef för avdelningen för hälso- och sjukvård på Socialdepartementet. Han har de senaste åren varit vice VD i LIF.

Svensk cancervård på efterkälken

Svensk cancersjukvård hamnar på efterkälken jämfört med andra länder i tillgång till effektiv läkemedelsbehandling. Skillnaderna mellan sjukvårdsregionerna är också stora.

Vad är skälet till den minskande kliniska forskningen i Sverige?

LIF har genomfört en kartläggning av de sex stora landstingens/regionernas vårdavtal med utgångspunkt från forskningsperspektivet. Undersökningen visar att det främsta skälet att kliniska prövningar minskar i Sverige är att inte finns utrymme i sjukvården för forskning.

Nya åtgärder behövs för att bekämpa antibiotikaresistens

2011 års WHO World Health Day har i år temat antibiotikaresistens, och de hot mot den globala hälsan som detta ökande problem innebär. Både den svenska och den globala läkemedelsindustrin står bakom och stödjer WHO World Health Day.

Hur får vi en jämlik och rättvis vård?

Hälso- och sjukvården lever inte upp till lagens portalparagraf om ”god vård på lika villkor för hela befolkningen”. Vilken behandling patienten erbjuds beror bland annat på var man bor. Regeringen har nyligen tillsatt en utredning med uppdraget att föreslå tydliga regler som ska säkra en mer jämlik och patientstyrd vård.

Dramatisk minskning av läkemedelsprövningar i Sverige

Prövningar av läkemedel på patienter är en central del i den medicinska forskningen. LIFs årliga FoU-enkät bland de forskande läkemedelsföretagen visar nu en accelererande minskning av den patientnära forskningen i Sverige.

Visa mer