Pressmeddelande -
Vad är skälet till den minskande kliniska forskningen i Sverige?
LIF har genomfört en kartläggning av de sex stora landstingens/regionernas vårdavtal med utgångspunkt från forskningsperspektivet. Undersökningen visar att det främsta skälet att kliniska prövningar minskar i Sverige är att inte finns utrymme i sjukvården för forskning.
– Landstingen har ett klart ansvar för forskning, men idag ingår inte forskning i landstingens vårdavtal, säger Anders Blanck, t.f. VD i LIF. Det är en allvarlig brist. Det drabbar svenska patienter och det får effekt för Sveriges position som forskningsnation. Utöver sjukvård måste landstingen sätta mål för klinisk forskning, och det måste premieras att kliniker bedriver forskning.
Bakgrund:
Det genomförs allt färre kliniska prövningar i Sverige. År 2010 startade LIF:s medlemföretag endast 143 prövningar jämfört med 262 prövningar år 2004. Det är en minskning med 45 %. Även om läkemedelsföretagen i Sverige har både möjlighet att få hit fler kliniska prövningar och kapacitet att genomföra dessa, saknas det en fungerande infrastruktur som kan ta emot forskningsuppdragen i hälso- och sjukvården.
Ett sätt att förstärka möjligheterna till forskning är att förtydliga att det ingår som en del i hälso- och sjukvårdens arbete. För att få en bild av hur det ser ut idag har LIF genomfört en kartläggning av de sex stora landstingens/regionernas vårdavtal med utgångspunkt från forskningsperspektivet.
Slutsatser:
- Klinisk forskning ingår inte i vårduppdragen utan ligger spridda i olika separata avtal under landstings- och regionstyrelserna.
- Beställningarna från landstings- och regionstyrelserna är bristfälliga.
- Incitament saknas på kliniknivå för att avsätta resurser och tid.
- FoU-chefer och andra landstingsföreträdare är oroliga för den kliniska forskningens allt lägre prioritet.
Kontakt:
Anders Blanck, t.f. VD LIF
Tel 070-215 4307
Karin Eriksson, forskningsdirektör LIF
Tel: 070-308 9318
Bilaga: LIFs rapport 2011:2 Klinisk forskning i vårdavtalen