Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

LIF kommenterar tilläggsdirektiven till Sofia Wallströms apoteksutredning:

”Viktigt att patienternas möjligheter att få tidig tillgång till moderna behandlingar inte faller bort”

– Det är nu uppenbart att den i somras beslutade apoteksutredningen inte bara blir en begränsad utredning kring vissa utestående frågor från omregleringen, utan blir en mycket omfattande genomgång av stora delar av läkemedelsmarknaden, säger Anders Blanck, VD i LIF.

– Det var inte helt förväntat, och vi ställer oss frågande kring en del av de givna förutsättningarna. Men nu är det viktigaste att branschen får delta i diskussionerna, så att vi gemensamt kan skapa förutsättningar för att svenska patienter även i fortsättningen ska få tillgång till nya behandlingsmetoder. Vi hoppas på en bra dialog med utredaren.

Regeringens utredare Sofia Wallström fick under försommaren direktiv för en utredning om resterande frågor efter apoteksomregleringen. Det var redan då klart att tilläggsdirektiv skulle komma att ges, vilka skulle vidga utredningen till att inte bara hantera återstående frågor efter omregleringen, utan även göra en bred översyn av bland annat systemet för prissättning av originalläkemedel utan generisk konkurrens.

– Vi är helt överens med regeringen om att det behövs en genomlysning av pris- och subventionssystemet för läkemedel, säger Anders Blanck. Det finns problemområden, till exempel kring så kallade särläkemedel, som definitivt behöver diskuteras.

– Det är angeläget att vi kan klara ut hur det egentligen ser ut när det gäller läkemedelspriserna i Sverige och hur de förhåller sig till priserna i vår omvärld. Det viktiga är dock att den diskussionen inte får stå i vägen för det större arbetet med att genomföra regeringens Läkemedelsstrategi, där LIF kommer att aktivt delta med egna förslag och åtgärder. En central fråga för LIF i det arbetet är hur vi ska skapa attraktivitet för innovation både för produkter och tjänster, till gagn för patienterna. Det handlar dels om att patienter i Sverige även i fortsättningen ska tillförsäkras tillgång till nya landvinningar i form av nya läkemedel och nya behandlingsmetoder, dels att vi måste få en mer patientsäker läkemedelsanvändning.

Kontakt:
Anders Blanck, VD LIF
Tel 070-215 43 07

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Erik Kjellin

Erik Kjellin

Presskontakt Presschef 073-934 92 89