Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Dramatisk minskning av läkemedelsprövningar i Sverige

Prövningar av läkemedel på patienter är en central del i den medicinska forskningen. LIFs årliga FoU-enkät bland de forskande läkemedelsföretagen visar nu en accelererande minskning av den patientnära forskningen i Sverige. Läkemedelsföretagen lägger, i den internationella konkurrensen, i ökande utsträckning sina prövningar i andra länder.

– Vi är mycket oroade av utvecklingen, säger Anders Blanck, VD i LIF. För att stärka Sverige som forskningsnation måste det finnas tid och bra förutsättningar för forskning i vården.

– Så är det inte idag. Våra företag får svårare och svårare att få möjlighet att samarbeta med kliniker och specialister, därför att sjukvårdshuvudmännen inte tillåter och prioriterar forskning. Det är tiden och inte pengarna som är problemet, eftersom forskande läkemedelsföretag betalar sjukvården för dess kostnader i samband med prövningar.

Läkemedelsföretagens startade kliniska prövningar har minskat med 45 procent sedan 2004, och antalet prövningscenter (kliniker där prövningarna genomförs i vården) har halverats, liksom antalet patienter.

Det sker idag forskning i Sverige på sjukdomsområden där många nya innovativa behandlingar är på gång, bland annat inom de nya biologiska läkemedlen. Men om hälso- och sjukvårdens intresse för kliniska prövningar inte ökar, så kommer Sveriges position som forskningsnation och som tillverkningsland för läkemedel att allvarligt hotas, och svenska patienter går dessutom miste om chansen att få pröva nya lovande behandlingar.

– Inom det pågående arbetet med regeringens läkemedelsstrategi kommer LIF att arbeta för att vi sätter tydliga mål för hur vi ska förbättra situationen, säger Anders Blanck. Det gäller att alla aktörer – hälso- och sjukvården, industrin, myndigheter och staten – gemensamt identifierar hindren och vidtar åtgärder. Målet bör vara att antalet startade prövningar i Sverige ska öka med 20 procent på tre år.

Kontakt:
Anders Blanck, VD LIF
Tel: 070-215 43 07

Karin Eriksson, Forskningsdirektör LIF
Tel: 070-308 93 18

Bilaga: LIFs FoU-enkät 2011

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Erik Kjellin

Erik Kjellin

Presskontakt Presschef 073-934 92 89