Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Bengt Mattson, sakkunnig policy

Skyhöga avgifter hotar läkemedelstillgång

Socialdepartementet förbereder just nu ett lagförslag med avsikten att förbättra rapporteringen av läkemedelsbrister med hjälp av skyhöga sanktionsavgifter mot läkemedelsföretag på upp till 100 miljoner kronor. Förslaget bör skrotas. Om det införs riskerar det att få mycket allvarliga negativa konsekvenser för patienter eftersom tillgången till läkemedel i Sverige äventyras.

Statsvetaren Jenny Madestam, Peter Leander – kommunikationschef på Lif, Tove Lifvendahl – politisk chefredaktör och ledarskribent på SvD, Anders Blanck – vd på Lif och Widar Andersson – politisk redaktör på Folkbladet.

Pressinbjudan: Eftervalsanalys med Lif - de forskande läkemedelsföretagen

Lif - de forskande läkemedelsföretagen - bjuder in till eftervalsanalys där några av landets vassaste politikexperter analyserar valresultatet och förutspår hur väljarnas viktigaste frågor, med fokus på hälso- och sjukvård, kommer att hanteras under nästa mandatperiod.

Jonas Vikman

Jonas Vikman slutar som samhällspolitisk chef för Lif


Efter sju år slutar Jonas Vikman som samhällspolitisk chef för Lif. Under dessa år har han varit tongivande i Lifs arbete med politiska partier och tagit stort ansvar för Lifs internationella arbete. Han har även kontinuerligt jobbat med att inkludera egenvård och förebyggande hälsovård i en breddad diskussion om utvecklingen av hälso- och sjukvården.


– Jonas har varit avgörande i

Starka exportsiffror för läkemedel visar att satsningen på Life Science är viktig och måste fortsätta, säger Peter Leander, kommunikationschef, Lif

Högre export av läkemedel än personbilar

Exporten av läkemedel har ökat kraftigt under första halvåret i år. Exporten uppgick till cirka 70 miljarder kronor, jämfört med 50 miljarder under första halvåret 2021, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). De starka siffrorna utgör ett kvitto på att satsningen på Life Science måste fortsätta, anser Lif.

Anders Blanck lämnar posten som vd för Lif

Anders Blanck lämnar posten som vd för Lif

Anders Blanck har idag meddelat styrelsen att han önskar lämna sin post som VD för Lif. Anders Blanck har varit VD sedan 2011, och dessförinnan vice VD sedan 2005. Anders Blanck fortsätter som VD under hösten för att ge styrelsen möjlighet att under den tiden söka hans efterträdare. Centralt för rekryteringen är att finna en person med passion för patienters tillgång till nya medicinska innovation

Amy Havenäng och Bengt Mattson.

Life Science-branschen går samman för att bekämpa antibiotikaresistens

Hotet från antibiotikaresistensen blir allt mer överhängande. En rad branschorganisationer inom Life Science bildar nu Svensk industriallians mot AMR för att med förenade krafter bromsa utvecklingen.
Antibiotikaresistensen ökar dramatiskt och hotar inte bara den moderna hälso- och sjukvården, utan hela den globala folkhälsan. Om vi inte lyckas vända trenden kommer utvecklingen att leda till en

Anders Blanck, vd Lif - de forskande läkemedelsföretagen

WTO-beslut äventyrar medicinsk forskning

Beslutet av världshandelsorganisationen WTO att delvis upphäva patenten på vacciner mot covid-19 är djupt olyckligt. Det är tack vare patentskydd som det i dag finns vacciner mot sjukdomen. Beslutet riskerar att få mycket allvarliga konsekvenser för investeringar i medicinsk forskning.

Peter Olofsson (S) och Nicklas Sandström (M) samt Charlotte Bygdemo Toytziaridis, ordförande Tarm-, uro- och stomiförbundet samt Jenny Olsson, ordförande Vårdförbundet Västerbotten.

Pressinbjudan: Vårdens viktiga vägval - Valet i Region Västerbotten

Sverige vill vara ett attraktiv och internationellt konkurrenskraftigt land inom Life Science. Genom stark forskning, avancerad produktion och en innovativ hälso- och sjukvård vill man skapa värde för såväl medborgare som patienter. Hur de olika partierna vill nå dit är temat för Lifs regionala valdebatt.

Järvaveckan har blivit en allt större och viktigare mötesplats för samhällsdebatt

Pressinbjudan: Jämlika samhällen kräver hållbar hälsa – Lif på Järvaveckan

Vi kan inte tala om en hållbar utveckling av samhället utan att tala om hållbar hälsa, bland annat jämlik tillgång till vård och behandling oavsett ålder, bostadsort och socioekonomisk ställning. Vad behöver politiken göra och hur måste hälso- och sjukvården förändras för att alla ska kunna ha ett så friskt liv som möjligt? Lif håller ett seminarium på Järvaveckan den 2

Pressinbjudan: Vårdens viktiga vägval  - Valet i Region Östergötland

Pressinbjudan: Vårdens viktiga vägval - Valet i Region Östergötland

Sverige vill vara ett attraktiv och internationellt konkurrenskraftig land inom Life Science. Genom stark forskning, avancerad produktion och en innovativ hälso- och sjukvård vill man skapa värde för såväl medborgare som patienter. Hur de olika partierna vill nå dit är temat för Lifs regionala valdebatt.

Visa mer