Gå direkt till innehåll
Pressinbjudan: Vårdens viktiga vägval  - Valet i Region Östergötland

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Vårdens viktiga vägval - Valet i Region Östergötland

Sverige vill vara ett attraktiv och internationellt konkurrenskraftig land inom Life Science. Genom stark forskning, avancerad produktion och en innovativ hälso- och sjukvård vill man skapa värde för såväl medborgare som patienter. Hur de olika partierna vill nå dit är temat för Lifs regionala valdebatt.

Den 31 maj bjuder Lif, branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen, in till valdebatt. Värd för debatten är Lifs regionala grupp i Sydost. På scenen för att debattera framtidens hälso- och sjukvård står de regionala politikerna Marie Morell (M), Per Larsson (Kd), Kerstin Sjöberg (C) och Kaisa Karro (S).

Flera opinionsmätningar visar att hälso- och sjukvården även 2022 är en av valets viktigaste frågor. Lif har under våren låtit Novus undersöka vilka frågor inom hälso- och sjukvården som väljarna prioriterar högst, och om det skiljer sig mellan de olika regionerna. Denna opinionsundersökning utgör nu grunden för de fyra regionala valdebatterna.

– I Region Östergötland tycker 42 procent att hälso- och sjukvårdsfrågan är så viktig att de till och med kan tänka sig att byta parti på grund av den, och vi som företräder Life Science-branschen i en av Sveriges största regioner vill bidra till att fördjupa debatten, skapa en arena där viktiga frågor och ämnen som ibland kanske försvinner i de större debatterna, får mer utrymme säger Magnus Johansson, ordförande Lif Sydost.

En fråga som engagerar väljarna i Region Skåne mycket är kliniska prövningar. Drygt 7 av 10 väljare anser att Sverige bör satsa på att svårbehandlade patienter ska få möjlighet att medverka i kliniska prövningar av nya läkemedel.

– Det gläder mig att människor är så positivt inställda till kliniska prövningar då det är en avgörande pusselbit för att utveckla hälso- och sjukvården, säger Jenny Cajnerud, vice ordförande Lif Sydost.

Andra ämnen som kommer att debatteras är hur ska patienter i Sverige få tillgång till nya avancerade läkemedel snabbare och hur kliniska forskning ska integreras i vården. För att få in patienternas och professionens perspektiv deltar också Emma Klingvall, avdelningsordförande Vårdförbundet och Hans-Inge Persson, ledamot i GPCC:s personråd.

Delta digitalt.

Dag och tid: 31 maj 2022 kl. 14.45-16.30

Livelänk till seminariet (OBS! Mötet startar kl 15.00)

Arrangör: Lif Sydost

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Lif är branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen i Sverige. Vi arbetar för en högkvalitativ vård och tillgången till nya behandlingar genom att stärka den svenska Life Science-sektorn i samverkan med vårdens aktörer, politiker, tjänstemän och patientföreträdare. Lif har närmare 100 företag som medlemmar.

Kontakter

Erik Kjellin

Erik Kjellin

Presskontakt Presschef 073-934 92 89