Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Pressinbjudan: Forskningens fantastiska framsteg - HPV

Pressinbjudan: Forskningens fantastiska framsteg - HPV

Digitalt seminarium. Livmoderhalscancer är en av de första cancerformer som kanske helt kan utrotas. Den 16 december får du veta mer om hur forskningen tagit oss dit, framtidens behandlingar och hur dagens cancervård kan förbättras.

"De tysta, långsamma pandemierna"

"De tysta, långsamma pandemierna"

Covid-19-pandemin är inte över och vi behöver fortsätta arbetet med att bekämpa coronaviruset, men vi får inte vänta med krafttagen mot två andra enorma globala hot: antibiotikaresistensutvecklingen och klimatförändringarna. Faktum är att flera av åtgärderna mot covid-19-pandemin bidrar till att också trycka ned dessa båda ”tysta, långsamma pandemier”, skriver Bengt Mattson i en krönika.

Lotta Liljelund ny på Lif från november.

Lotta Liljelund till Lif

Lotta Liljelund arbetar från november deltid på Lif som sakkunnig policy med olika EU-relaterade frågor samtidigt som hon fortsätter att vara chef över Public Affairs vid Novartis Sweden där hon arbetat sedan 2020.

Sophia Brodin, ny Planeringschef på Lif.

Sophia Brodin ny Planeringschef på Lif

Sophia Brodin tillträdde den 15 november som Planeringschef på Lif. Hon har närmast arbetat som enhetschef och biträdande avdelningschef på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Gör AMR till en prioriterad fråga under det svenska EU-ordförandeskapet första halvåret 2023, säger Anders Blanck, Lifs ordförande.

Sverige borde driva kampen mot AMR under ordförandeskapet

Sverige är sedan decennier ett föregångsland i kampen mot antimikrobiell resistens, AMR. Men vi får inte slå oss till ro. Sverige bör göra AMR till en prioriterad fråga under det svenska EU-ordförandeskapet första halvåret 2023, säger Anders Blanck i en ledare i nyhetskanalen Life-time.

"Läkemedelssektorn och klimatutmaningen"

"Läkemedelssektorn och klimatutmaningen"

Klimatet och hälsan hänger ihop och konsekvenserna av växthuseffekten är bland annat radikalt ökad sjuklighet världen över. 31 oktober inleds FN:s stora klimatkonferens COP26. Många aktörer kommer att presentera nya åtaganden för att trycka tillbaka den globala uppvärmningen, även läkemedelsbranschen. Exemplen på klimatinitiativ inom produktionen är många, skriver Lifs Bengt Mattson i en krönika.

Athenapriset går 2021 till Joint Academy, ett digitalt verktyg för behandling av folksjukdomen artros.

Digital artrosbehandling vinner Athenapriset

Athenapriset går i år till Joint Academy, ett digitalt verktyg för behandling av folksjukdomen artros. Athenapriset är Sveriges största pris till forskning och innovationer som tagits fram genom samverkan mellan sjukvård, akademi och näringsliv. Priset består av ett stipendium på 100 000 kronor och delas i år ut av Maja Fjaestad (S), statssekreterare vid socialdepartementet.
Joint Academy är e

Den 13 oktober debatteras vilak vårdens viktiga vägval är ett år innan valet.

Pressinbjudan: Vårdens viktiga vägval valspecial – 1 år kvar till valet

Genom ett extrainsatt Vårdens viktiga vägval vill Lif starta valdebatten om den svenska hälso- och sjukvårdens framtid. Var står de politiska partierna och vilka frågor kommer de att ha med i sina valprogram? Vilka är de viktiga frågorna och skiljelinjerna? Hur kommer arbetet med att genomföra den nationella Life Science-strategin att se ut under kommande mandatperiod?
Under 2022 är det dags fö

En rad länder storsatsar inom Life Science för att locka till sig internationella investeringar. Givet den skarpa konkurrensen behöver Sverige växla upp, säger Anders Blanck, vd Lif.

”Storsatsning behövs inom Life Science”

Staten måste visa politisk handlingskraft och avsätta betydligt större resurser än hittills, skriverAnders Blanck, vd för branschorganisationen Lif – de forskande läkemedelsföretagen i ett debattinlägg i Dagens Medicin.

"Hållbar utveckling i läkemedelsbranschen kräver respekt för mänskliga rättigheter "

"Hållbar utveckling i läkemedelsbranschen kräver respekt för mänskliga rättigheter "

Kopplingarna mellan mänskliga rättigheter, läkemedelsbranschen och sjukvården i stort är många – tillgång till adekvat vård är i sig en rättighet. Och som bolag kan läkemedelsföretagen bidra till hållbar utveckling inom näringslivet genom att stärka de mänskliga rättigheterna i leveranskedjan, skriver Bengt Mattson i en krönika.

Visa mer