Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Dag larsson har en bred erfarenhet av läkemedelsutveckling och -användning både i Sverige och internationellt.

"Dags att precisionsmedicin blir verklighet"

När det första cancerläkemedlet nu tagits in i läkemedelsförmånen för behandling av patienter med en särskild genförändring har vi tagit ett litet steg på vägen till att verkligen implementera precisionsmedicin. Nu behövs en samsyn kring hur hälso- och sjukvården måste förändras för att potentialen inom precisionsmedicin ska kunna förverkligas, skriver Dag Larsson i en ledare i Life-time.

Bengt Mattson är hållbarhetsexpert på Lif och  har arbetat med miljöfrågor i över 20 år.

"Hållbar utveckling i läkemedelsbranschen – mer än bara miljö"

I en krönika beskriver Bengt Mattson, hållbarhetsexpert på Lif, hur hållbarhetsarbetet inom läkemedelssektorn under de senaste 25 åren har gått från miljöfokus till att rymma allt fler aspekter. Idag är hållbar utveckling en nödvändig del av affärsstrategin – en utveckling som speglas i resten av samhället, inte minst genom FN:s globala hållbarhetsmål och Agenda 2030.

Johan Brun följer den pågående coronapandemin. Varje vecka reflekterar han över kunskapsläget i en krönika.

"Covid 19 och vacciner – vad vet vi och hur kommer det att bli?"

​När coronapandemin fortsätter att växa ökar förhoppningarna kopplade till vaccinutvecklingen. Vaccinläget är också temat för Johan Bruns senaste krönika. När kommer de första vaccinerna vara godkända och hur effektiva kommer de att vara? Varför är det svårare att få fram vaccin som fungerar för äldre? Hur många kommer att kunna erbjudas vaccin och vilka kommer att vilja vaccinera sig?

Karolina Antonov, analyschef, Lif

Stoppa orimliga krav i samband med återbäring

Under snart fem år har läkemedelsföretag i Sverige tvingats betala återbäring på läkemedel som de inte själva sålt, utan som parallellimporterats och sålts i Sverige av andra företag. Detta är helt orimligt och nu måste regeringen agera. Annars riskeras att svenska patienters tillgång till viktiga läkemedel försenas eller helt stoppas.

Det har blivit allt vanligare att läkemedelsföretag e

Lif analyserar och uppdaterar löpande statistiken för vaccin mot covid-19.

Ny översikt visar var vaccinutvecklingen befinner sig

Hur många vaccinkandidater forskas det på? Hur många av dessa befinner sig i klinisk fas, det vill sägas testas på människa? Och hur många människor ingår i dessa studier? Lif analyserar och uppdaterar löpande forskningsläget för vaccin mot covid-19.

Pristagarna bakom Athenapriset, från vänster: Björn Nordlund, Anna Carleborg, Henrik Ljungberg och Marthine Isachsen. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN

Digitalt självtest för astmapatienter får Athenapriset

Athenapriset, som är Sveriges största pris för framstående klinisk forskning, går i år till en grupp forskare vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus och Karolinska institutet i Stockholm. De har utvecklat Asthmatuner, ett appbaserat system som underlättar astmapatienters självtester. Verktyget består av en spirometer som är inkopplad till en digital app i mobiltelefonen. Appen analyserar mätresultatet o

Johan Brun följer den pågående coronapandemin. Varje vecka reflekterar han över kunskapsläget i en krönika.

“Coronapandemin fortsätter att utmana”

Smittan i Europa ökar och vilken strategi som ska genomföras för att bromsa pandemin diskuteras i väntan på ett fungerande vaccin. Forskning från Sverige bekräftar att det framförallt var hög ålder i kombination med annan sjukdom som orsakade de flesta av vårens dödsfall. Kan forskning om hur SARS-CoV-2 dämpar smärtupplevelser resultera i nya läkemedel? Kan kväveoxidbehandling hjälpa covid-sjuka?

​Kemipriset till möjligheten att kunna editera arvsmassan

​Kemipriset till möjligheten att kunna editera arvsmassan

Årets Nobelpris i kemi går till Emmanuelle Charpentier och Jennifer Doudna för upptäckterna kring CRISPR/Cas9, den så kallade gensaxen. Det handlar om forskning som skapat möjligheter att på ett mycket enklare sätt förändra gener och därigenom både hjälpa oss att förstå olika biologiska mekanismer, inklusive sjukdomars orsaker och dessutom möjligheten att editera dessa gener. Lifs Dag Larsson komm

Nobelpriset till upptäckten av hepatit C  – från ny sjukdom till bot

Nobelpriset till upptäckten av hepatit C – från ny sjukdom till bot

Upptäckten av en okänd smittsam ”agent” – non A, non B – belönas med Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2020. Dag Larsson sakkunnig på Lif kommenterar årets pris och hur upptäckten nu innebär bot av en från början okänd sjukdom.
Årets Nobelpris är ett helt fantastiskt exempel på när grundläggande forskning leder till uppslag för läkemedelsföretagens tillämpade forskning som sedan ger tillgån

Johan Brun följer den pågående coronapandemin. Varje vecka reflekterar han över kunskapsläget i en krönika.

"Nedåtgående trenden bruten - fortsatt social distansering kan bromsa"

​Varför ökar smittan återigen i Sverige, vad är skillnaden mellan anosmia och phantosmia, kan en kolesterolsänkande statin utvecklas till ett nytt läkemedel? Varför vissa drabbas hårdare och hur dessa kan identifieras är också ett angeläget forskningsområde. Det är några av ämnena i Johan Bruns senaste krönika.

Johan Brun följer den pågående coronapandemin. Varje vecka reflekterar han över kunskapsläget i en krönika.

”Läkemedelsbranschen öppnar upp men Storbritannien stänger ner”

​Läkemedelsbranschen öppnar upp och visar sina studieprotokoll redan innan ett godkännande. Storbritannien inför nya restriktioner för att få stopp på den ökande smittspridningen och vacciners behov av kyltransporter är några teman i Johan Bruns senast krönika om den pågående coronapandemin.

Visa mer