Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Kostnadsfria läkemedel till barn låter ju bra…

Kostnadsfria läkemedel till barn låter ju bra…

När regeringens vårbudget presenterades igår blev det officiellt att det förslag om kostnadsfria läkemedel till barn som presenterats tidigare kommer att införas vid kommande årsskifte, om regeringens budget går igenom Riksdagen den här gången.

Ojämlik vård – dags för verkstad

Ojämlik vård – dags för verkstad

Ojämlikheten i den svenska sjukvården är i förlängningen ett hot mot sjukvårdens legitimitet hos patienter och deras anhöriga, det vill säga hos hela den svenska befolkningen. Regeringen är nu i färd med att tillsätta en Kommission för jämlik hälsa. Det är bra, men ansvaret för en mer jämlik sjukvård ligger inte enbart hos Regeringen utan hos hela Sjukvårdssverige.

Krångliga EU-regler skyddar Sveriges patienter

Krångliga EU-regler skyddar Sveriges patienter

I början av det här året firades ett jubileum, som trots att det har en djupt tragisk bakgrund ändå är ett exempel på hur det ledde till ett noggrant och idogt arbete för patienters säkerhet. I januari i år var det nämligen femtio år sedan den första europeiska lagstiftningen om läkemedel.

Vårdens fortbildning viktig för att nå en vård i världsklass

Vårdens fortbildning viktig för att nå en vård i världsklass

Svensk sjukvård är idag en effektiv produktionsapparat som till stor del fokuserar på att leverera stora volymer vård och att korta väntetiderna. Den effektivisering som skett under senare år har i sig många fördelar, men den riskerar samtidigt att tränga undan vårdens möjlighet att ta till sig innovationer och ny kunskap.

Tecknen hopar sig – Vad kan få det att vända?

Tecknen hopar sig – Vad kan få det att vända?

​Det har kommit ytterligare en undersökning som visar på Sveriges problem, både vad det gäller patienternas tillgång till innovativa behandlingar och Life Science-sektorns möjligheter i landet. Det är ingen lustig läsning, men grundfrågan är: Vad i all världen är det som kan få utvecklingen att vända?

Hur ska ojämlikheten i sjukvården hanteras?

Hur ska ojämlikheten i sjukvården hanteras?

​Ojämlikhet i sjukvården är en av de senaste årens stora debattfrågor. Det råder stor samsyn om att frågan är viktig och måste hanteras. En speciell delfråga är patienters tillgång till de nyaste läkemedelsbehandlingarna.

Varför initierar läkemedelsföretagen prissänkningar?

Varför initierar läkemedelsföretagen prissänkningar?

​Sverige står inför ekonomiska utmaningar som behöver mötas med högkvalificerad arbetskraft, en frisk befolkning och en långsiktigt hållbar samhällsmodell. För att klara utmaningarna måste hälso- och sjukvårdens resultat kontinuerligt förbättras bland annat genom användning av nya läkemedel som minskar sjuklighet och lidande samt möjliggör en aktiv ålderdom och arbete trots kroniska sjukdomar.

Stora regionala skillnader i användningen av nya läkemedel

Det finns stora regionala skillnader i användningen av de nya läkemedel som landstingen och SKL valt att nominera för hälsoekonomisk utvärdering i det så kallade ”klinikläkemedelsprojektet”, en försöksverksamhet som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) genomfört utifrån ett särskilt regeringsuppdrag. Det visar en genomgång av försäljningssiffrorna de senaste tolv månaderna.

Bättre samverkan nyckeln till att förstärka svenska forskningskluster

Bättre samverkan nyckeln till att förstärka svenska forskningskluster

Forskningsrapporten om de svenska Life-Science klustren ger en dyster bild. De svenska forskningsklustren har tappat konkurrenskraft under senare år. Och det går fort. I forskningsrapporten, genomförd för Forum for Health Policy, visar professor Örjan Sölvell t.ex. hur Stockholm-Uppsalas forskningskluster på bara sju år har fallit från sjätte till tjugofjärde plats inom Life Science-ranking.

Inbjudan till dialog om de forskande läkemedelsföretagens förutsättningar i Sverige - pressmeddelande från LIF och SwedenBIO

Gemensamt pressmeddelande från SwedenBIO och LIF - de forskande läkemedelsföretagen. De två organisationerna oroas av finansminister Anders Borgs uttalanden om läkemedel i en intervju i Dagens Industri den 9 september. Med anledning av Borgs uttalande bjuder LIF och SwedenBIO in finansministern till en dialog om villkoren för Life Science i Sverige.

LIF:s FoU-enkät 2014: Fallet i antalet kliniska prövningar i Sverige har bromsat upp

LIFs årliga enkät bland medlemsföretagen visar att de senaste årens dramatiska fall i antalet kliniska prövningar i Sverige nu har bromsat upp, och antalet har för tillfället stabiliserats på den nivå som gällt de senaste åren. Det finns även tecken på att Sverige har möjlighet att utveckla nischer av speciella prövningar, där antalet prövningar går emot trenden och har ökat.

Maria Fagerquist blir LIF:s vice VD

LIF:s nya vice VD heter Maria Fagerquist. Maria kommer närmast från en tjänst som Head of European Public Affairs på Novartis Oncology, och är för närvarande baserad i Bryssel.

Visa mer