Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Ett försök att införa en ny prismodell bakvägen

Ett försök att införa en ny prismodell bakvägen

Sverige använder allt mindre nya läkemedel. År 2013 uppgick kostnaderna för läkemedel som introducerats under åren 2012-2013 endast till totalt 96 miljoner kronor (mindre än 0,5 % av de totala läkemedelskostnaderna). Det får i sin tur negativa konsekvenser för innovationsklimatet och för läkemedelsföretagens investeringar i forskning i Sverige.

Kommande tjänst för lagerstatus på apotek

Inom mindre än ett år kommer apotekens kunder att kunna få information om apotekens lagerstatus för ett visst givet läkemedel via webbplatserna Fass.se och Sverigesapoteksforening.se. Det har LIF och Sveriges Apoteksförening kommit överens om.

LIF välkomnar regeringens satsning på kliniska läkemedelsprövningar

Kliniska läkemedelsprövningar backar i Sverige. Sedan 2004 har antalet kliniska prövningar och antalet deltagande patienter i prövningarna närmast halverats. Prövningarna är helt centrala för utvecklingen av nya läkemedel, för hälso- och sjukvårdens utveckling.

Dramatisk minskning av försäljningen av originalläkemedel

– De senaste siffrorna för läkemedelsförsäljningen visar att en allt mindre del av försäljningen tillfaller de företag som forskar fram nya läkemedelsbehandlingar, säger Anders Blanck, VD i LIF. Det är ohållbart om Sverige verkligen vill vara ett land som värnar forskning och strävar efter att ha en livskraftig Life Science-sektor.

FASS 2013 Stockholm 2013-01-23

Årets utgåva av den klassiska Fass-boken är nu under distribution. Boken är delad i två volymer där band I innehåller läkemedelstexter A-L, registerdelar och allmänna kapitel och band II innehåller läkemedelstexter M-Z, registerdelar och företagsregister.

Apoteksutredningen handlar om mer än läkemedelstillgången på apoteken: – Ett hårt slag mot läkemedelsföretagens möjlighet att bidra till forskning och innovation i Sverige

– Det finns två problem med tillgången till läkemedel i Sverige, säger Anders Blanck, VD i LIF. Ett är tillgängligheten på apotek, att patienterna enkelt och utan dröjsmål kan få sina receptförskrivna mediciner på apoteket. Det problemet hanterar utredningen, med många relevanta förslag.

LIF stödjer Sweden Life Science Investment Year 2013

Sjutton svenska life science organisationer gör gemensam sak och marknadsför Sweden Life Science Investment Year 2013. Ett år fyllt av exponering för partners och samarbeten inom områdena läkemedel, bioteknik, diagnostik och medicinsk teknik.

Visa mer