Gå direkt till innehåll
Tecknen hopar sig – Vad kan få det att vända?

Blogginlägg -

Tecknen hopar sig – Vad kan få det att vända?

Det har kommit ytterligare en undersökning som visar på Sveriges problem, både vad det gäller patienternas tillgång till innovativa behandlingar och Life Science-sektorns möjligheter i landet. Det är ingen lustig läsning, men grundfrågan är: Vad i all världen är det som kan få utvecklingen att vända?

Den engelska rapport som detta handlar om kan sammanfattas kort: Den redogör för en mätning som gjorts av användningen av läkemedel i ett antal välutvecklade länder. Det är en uppföljning av en tidigare undersökning, och den visar att på fem år har Sverige i jämförelse med andra OECD-länder fallit ytterligare en position nedåt på listan. Sverige ligger nu på näst sista plats, dvs. vi är det land som sammantaget använder näst minst av de läkemedel som omfattas av undersökningen.

Den aktuella undersökningen visar inte bara användningen av de allra nyaste läkemedlen, utan över hela linjen. Bakom den negativa totalbilden finns det vitt skilda resultat för läkemedel inom olika sjukdomsområden, både positiva och negativa, men sammanfattningen är precis så nedslående som den nya nästsista-placeringen antyder: Jämfört med andra västliga industriländer tappar Sverige ytterligare position när det gäller patienternas tillgång till innovativa läkemedel.

Detta är inte den första rapporten i sitt slag – det har under de senaste åren varit ett flertal liknande undersökningar. Många av dem har fokuserat på användningen av de allra nyaste läkemedlen och även i dessa har Sverige hamnat på föga hedrande placeringar.

Det leder fram till frågan: Vilket sorts land vill Sverige vara? Menar vi allvar med att vi ska ha en vård i världsklass, eller är vi nöjda med att vi halkar nedåt i rankningar som dessa? Jag tror helt enkelt inte på att vi kan ha en vård i världsklass utan att patienter i vårt land får minst lika god tillgång till innovativa behandlingar som patienter i andra jämförbara länder. Och om vi dessutom har ambitioner att vara ett Life Science-land av rang så går det helt enkelt inte att kombinera med att patienterna inte får tillgång till innovativa läkemedel och andra behandlingsmetoder.

Men vad kan då få denna negativa trend att vända? För det första behöver det slås fast att innovativa läkemedel är en självklar del av en högkvalitativ vård – läkemedel är en del av lösningen för framtidens vårdutmaningar, och inte ett problem. För det andra behöver vi bestämma oss för att vi vill vara ett framtidsinriktat och innovationsintresserat land som är med och leder den internationella utvecklingen – och inte ett land som nöjer sig med gårdagens teknologier och lösningar och med evidens som skapats på annat håll. För det tredje måste vi ompröva den väg som vi slagit in på de senaste åren, med alltmer av improduktiv byråkrati, administrativt krångel och komplicerade beslutsprocesser enligt “lager-på-lager-principen”. Ett land som har ambitioner om att vara världsledande både på hälso- och sjukvård och Life Science kan bättre!

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Kent Björkqvist

Kent Björkqvist

Presskontakt Pressansvarig 070-777 65 51