Svensk cancervård på efterkälken
Svensk cancersjukvård hamnar på efterkälken jämfört med andra länder i tillgång till effektiv läkemedelsbehandling. Skillnaderna mellan sjukvårdsregionerna är också stora.
Svensk cancersjukvård hamnar på efterkälken jämfört med andra länder i tillgång till effektiv läkemedelsbehandling. Skillnaderna mellan sjukvårdsregionerna är också stora.
LIF har genomfört en kartläggning av de sex stora landstingens/regionernas vårdavtal med utgångspunkt från forskningsperspektivet. Undersökningen visar att det främsta skälet att kliniska prövningar minskar i Sverige är att inte finns utrymme i sjukvården för forskning.
2011 års WHO World Health Day har i år temat antibiotikaresistens, och de hot mot den globala hälsan som detta ökande problem innebär. Både den svenska och den globala läkemedelsindustrin står bakom och stödjer WHO World Health Day.
Hälso- och sjukvården lever inte upp till lagens portalparagraf om ”god vård på lika villkor för hela befolkningen”. Vilken behandling patienten erbjuds beror bland annat på var man bor. Regeringen har nyligen tillsatt en utredning med uppdraget att föreslå tydliga regler som ska säkra en mer jämlik och patientstyrd vård.
Prövningar av läkemedel på patienter är en central del i den medicinska forskningen. LIFs årliga FoU-enkät bland de forskande läkemedelsföretagen visar nu en accelererande minskning av den patientnära forskningen i Sverige.
Richard Bergström kommer den 1 april 2011 att ta över som VD för EFPIA i Bryssel. EFPIA (the European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) företräder liksom LIF den forskande läkemedelsindustrin och organiserar de nationella industriföreningarna i hela Europa. EFPIA leds av en styrelse med globala VD-ar från företagen.
EU-parlamentet röstade den 16 februari ja till ett med Ministerrådet framförhandlat lagförslag för hårdare åtgärder för att förhindra att förfalskade läkemedel tar sig in på den lagliga marknaden – alltså att falska produkter kommer in på apotekens hyllor.
- Biobanksutredningen som presenterades idag ger precis rätt signaler för att stärka Sveriges position som forskningsnation, säger Richard Bergström, VD i LIF – branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen.
– Den nya Eurobarometern om allmänhetens ökande förtroende för forskning på det biomedicinska området, och speciellt de höga siffrorna för Sverige, är en hoppfull signal för den forskande läkemedelsindustrin, säger Richard Bergström, VD i LIF.
De senaste veckorna har svenska patienters tillgång till de existerande bromsmedicinerna mot Alzheimer varit föremål för debatt. Bara ett landsting når upp till riktlinjerna för hur Alzheimerpatienter bör behandlas.
Utredaren Måns Rosén har verkligen hittat guld! – Utredaren Måns Rosén har presenterat en utmärkt analys och en ambitiös - och nästan osvensk - plan för hur Sverige kan bli världsledande på att mäta kvalitet, säger Richard Bergström, VD i LIF. En sjukvård av kvalitet är inte bara bra för svenska patienter utan också för life science sektorn i Sverige.
Hälso- och sjukvården kan inte leva upp till lagens portalparagraf om god vård på lika villkor åt hela befolkningen. Den vård som ges beror bland annat på var man bor, på ålder, kön, etnicitet och på socioekonomisk ställning.