Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Omregleringen av apoteksmarknaden: "Viktigt att alla aktörer bidrar"

Omregleringen av apoteksmarknaden handlar mycket om förutsättningarna för andra än Apoteket AB att starta och driva apotek. En viktig del i omregleringen är den ersättning som apoteken får samt möjligheten för apoteken att förhandla sina egna inköpspriser. Modellen för prissättning och subvention av läkemedel (inom läkemedelsförmånen) påverkas därför indirekt av omregleringen.

FASS 2009 - Boken på väg ut, till förmån för webben

Årets upplaga av Fass distribueras nu till beställare inom vården. Boken Fass 2009 är i första hand en lärobok om godkända humanläkemedel, och rekommenderas inte som förstahandsalternativ vid förskrivning av läkemedel, men har en viktig roll i undervisning och som back-up i vården.

Bred konsultation om eventuellt utvidgade etiska regler för läkemedelsbranschen

LIF, den svenska branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen, har under lång tid arbetat för att skapa förtroende för läkemedelsföretag och säkerställa ett etiskt förhållningssätt inom forskning och marknadsföring. Regelverket har flera gånger de senaste åren utvidgats och preciserats.

SKL och LIF har undertecknat ny nationell strategi om klinisk forskning

Sedan tidigare finns ett avtal mellan SKL och LIF om kliniska prövningar. Detta avtal har utökats och har formen av en Nationell strategi. Båda parter är i den nya nationella strategin överens om att Sverige skall vara ett attraktivt land för kliniska prövningar och icke-interventionsstudier.

Kommissionens granskning av läkemedelssektorn: Stärker bilden av att Sverige har en ovanligt effektiv och öppen generikamarknad

Tidigare i år inledde EU-Kommissionens konkurrensavdelning en granskning av läkemedelssektorn med särskilt fokus på marknaden för generiska läkemedel och på samspelet mellan de företag som tillverkar originalpreparat och de som tillverkar generika. Idag har Kommissionen presenterat en preliminärrapport som är mycket kritisk till hur de flesta europeiska marknader fungerar.

Handikappförbunden och läkemedelsbranschen tecknar etiköverenskommelse

Idag tecknar LIF, branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen, och Handikappförbunden en etiköverenskommelse. Med överenskommelsen tydliggörs förhållandet mellan företag och olika organisationer och hur samarbete ska ske med öppenhet och utan att det resulterar i en beroendeställning.

LIF kommenterar Socialstyrelsens rapport om läkemedelskostnaderna

Socialstyrelsen bekräftar i sin rapport i dag, "Läkemedelsförsäljningen i Sverige - analys och prognos" ( http://www.socialstyrelsen.se/Publicerat/2008/10157/2008-126-30.htm ), bilden av att läkemedelskostnaderna inte ökar på samma sätt som på 1990-talet. LIFs uppfattning är att Socialstyrelsen gör en rimlig prognos, baserat på de antaganden man gör.

Visa mer