Pressmeddelande -
LIF kommenterar Socialstyrelsens rapport om läkemedelskostnaderna
Socialstyrelsen bekräftar i sin rapport i dag, "Läkemedelsförsäljningen i Sverige - analys och prognos" ( http://www.socialstyrelsen.se/Publicerat/2008/10157/2008-126-30.htm ), bilden av att läkemedelskostnaderna inte ökar på samma sätt som på 1990-talet. LIFs uppfattning är att Socialstyrelsen gör en rimlig prognos, baserat på de antaganden man gör.
- Rapporten fokuserar på kostnaderna, säger Richard Bergström, VD i LIF. I framtiden vore det intressant om Socialstyrelsen också diskuterade värdet av de läkemedel som används och i synnerhet de nya som kommer till. Endast om man balanserar kostnaderna mot tillförd nytta kan man veta om utvecklingen är bra eller dålig. Jag efterlyser en bredare ansats nästa gång.
Det framgår tydligt av rapporten att införandet av nya läkemedel i princip finansieras genom lägre priser när patenten går ut. Den ökning av de totala kostnaderna som ändå sker kan helt förklaras av en underliggande volymtillväxt, som i sin tur beror på en större och åldrande befolkning samt att många sjukdomar numera behandlas med fler än ett läkemedel (kombinationsbehandling).
Under perioden 2011 till 2013 kommer patentet att gå ut flera storsäljande läkemedel.
- Hur mycket pengar samhället sparar på detta är beroende av hur apoteksmarknaden avregleras, säger Richard Bergström. Om apoteken tillåts prisförhandla är risken stor att besparingarna inte tillfaller staten och landstingen utan stannar i försäljningsledet.
De flesta nya läkemedel är så kallade specialistläkemedel som används inom slutenvården, exempelvis för cancer, reumatism och MS. Kostnaderna ökar alltså mer på vissa konton (sjukhusen) och mindre på andra (öppenvården).
- Det är därför viktigt att landstingen kan föra över pengar från ett område till ett annat beroende på var de behövs, så att vi undviker det som kallas silobudgetering, säger Richard Bergström.
Kontakt:
Richard Bergström, VD LIF
Tel 070745 29 74