Gå direkt till innehåll

Ämnen: Hälso-, sjukvård

Sofia Wallström, vd på Lif - de forskande läkemedelsföretagen.

Lif kommenterar regeringens forsknings- och innovationsproposition

Regeringen har idag presenterat forsknings- och innovationspropositionen som stakar ut inriktningen för regeringens politik inom området de kommande fyra åren. Den är ett viktigt steg för att stärka Sveriges konkurrenskraft och position som life science-nation. Lif ser positivt på regeringens investeringar.

Sofia Wallström, vd Lif - de forskande läkemedelsföretagen

Lif välkomnar ny cancerstrategi

Lif välkomnar utredaren Mef Nilberts förslag till en uppdaterad nationell cancerstrategi. Sverige behöver en strategi som leder till en cancervård som till fullo utnyttjar den potential som nya läkemedel, ny diagnostik och precisionsmedicin ger för längre överlevnad och bättre livskvalitet för personer som drabbas av cancer.
Lif ser mycket positivt på utredningens förslag för att komma till rät

Life science-strategi behöver konkretiseras

Life science-strategi behöver konkretiseras

Det är positivt att regeringen i den uppdaterade life science-strategin uttrycker en ambition om att Sverige ska bli mer attraktivt för forskningsinvesteringar. För att lyckas behöver dock strategin kompletteras med den nödvändiga kopplingen till att nya läkemedel och innovationer tidigt behöver komma till användning inom hälso- och sjukvården, anser Lif.
Regeringens life science-strategi är et

Nio förslag som gör EU starkare inom life science

Nio förslag som gör EU starkare inom life science

En tydlig och målinriktad strategi och ett kontor för life science inom EU-kommissionen, samt ett fokus på patienters tillgång till moderna läkemedel. Det är några av rekommendationerna i en rapport från de nordiska branschorganisationerna till EU.
Branschorganisationerna Lif Sverige, Lif Danmark och Pif Finland genomförde den 1 oktober ett seminarium i Bryssel på hög nivå om EUs framtida life

Karolina Antonov, analyschef och tillförordnad vd på Lif - de forskande läkemedelsföretagen.

Budgetsatsningar stärker svensk life science - men reformerat läkemedelssystem är avgörande för konkurrenskraften

Regeringens budget för 2025 innehåller viktiga reformer för att stärka svensk konkurrenskraft inom life science. Ett nationellt partnerskap för kliniska prövningar och satsningar för att stärka jämlik implementering av precisionshälsa välkomnas, men för att säkerställa att nya behandlingar når hälso- och sjukvården och patienten krävs reformer och ett moderniserat läkemedelssystem.

En ny opinionsundersökning visar att svenskar vill se ett ökat inflytande inom EU.

Svenskar efterlyser starkare EU-inflytande för att möta globala utmaningar, visar ny undersökning

En ny opinionsundersökning utförd av Novus på uppdrag av Lif – de forskande läkemedelsföretagen åskådliggör att svenskar hyser en stark önskan om ökat inflytande inom Europeiska unionen. Undersökningen visar att en stor majoritet av svenskarna har högt förtroende för EU och ser vikten av att Sverige tar en aktiv och starkare roll i EU, särskilt i tider av globala utmaningar.

Karolina Antonov, analyschef och tillförordnad vd, Lif - de forskande läkemedelsföretagen.

Lif lanserar handlingsplan för modernt läkemedelssystem

Det svenska läkemedelssystemet har utmaningar med att hantera den snabba och individbaserade läkemedelsutvecklingen. För att uppnå ett framtidssäkrat, transparent och ekonomiskt hållbart läkemedelssystem – där patienter ges tillgång till nödvändiga behandlingar – krävs nya arbetssätt, nya verktyg och utökad samverkan. Idag lanserar Lif Handlingsplan för ett modernt läkemedelssystem.

Malin Parkler, styrelseordförande och Johan Färnstrand, avgående vd på Lif - de forskande läkemedelsföretagen.

Ledarskapsförändring i Lif

Lifs styrelse har kommit överens med Johan Färnstrand om att gå skilda vägar och att han avslutar sitt uppdrag som vd. Lifs analyschef Karolina Antonov träder in som tillförordnad vd från och med 18 mars.

Frida Lundmark, expert Life Science på Lif – de forskande läkemedelsföretagen

Läkemedelsexporten fortsätter att slå nya rekord

Nya siffror från SCB visar att exporten av läkemedel fortsatte att öka kraftigt under förra året och slår nya rekord. Läkemedel står nu för 7,3 procent av Sveriges totala export, och läkemedelsexporten har vuxit med 180 procent över en period på tio år.

Den svenska läkemedelsexporten fortsätter öka under 2023.

Läkemedelsexportens betydelse för svensk tillväxt ökar

Nya siffror från SCB visar att läkemedel blir en allt viktigare exportprodukt då den positiva trenden från rekordåret 2022 håller i sig och exporten fortsätter att växa under 2023. Läkemedelsexporten har en stor påverkan på den svenska ekonomin. Samtidigt finns det en mycket hård internationell konkurrens om läkemedelsföretagens investeringar i forskning, utveckling och produktion.

Läkemedelsföretagens investeringar i forskning och annan samverkan med den svenska hälso- och sjukvården ökade under 2022.

Samverkan mellan läkemedelsföretag och svensk hälso- och sjukvård ökar

Läkemedelsföretagens investeringar i forskning och annan samverkan med den svenska hälso- och sjukvården ökade under förra året. Det visar en sammanställning av 2022 års Öppen rapportering av värdeöverföringar till hälso- och sjukvården, som sammanställts av Lif – de forskande läkemedelsföretagen.