Gå direkt till innehåll
Sveriges export av läkemedel ökade kraftigt under första halvåret 2020 visar ny statistik från SCB.
Sveriges export av läkemedel ökade kraftigt under första halvåret 2020 visar ny statistik från SCB.

Pressmeddelande -

Export av läkemedel ökar kraftigt

Sveriges export av läkemedel ökade kraftigt under första halvåret 2020, enligt statistik från SCB. Rekordsiffrorna visar på läkemedelsbranschens betydelse för svensk ekonomi när i princip alla andra sektorer saktar in.

2019 ökade den svenska läkemedelsexporten med 28 procent och sprängde 100-miljardersvallen. Den starka utvecklingen har fortsatt under första halvan av 2020 då Sverige har exporterat läkemedel till ett värde av 72,8 miljarder kronor jämfört med 53,7 miljarder 2019. 

Läkemedel är det varuslag som bryter mönstret SCBs rapport om Sveriges utrikeshandel. För i princip samtliga andra varuslag redovisas kraftiga nedgångar i export. Totalt minskade Sveriges varuexport med 7 procent under första halvåret.

– Statistiken visar tydligt hur viktig läkemedelsbranschen är för svensk ekonomi och att det är en klok politik att satsa på Life Science-sektorn - så att vi får företagen att stanna, utvecklas och fortsätta att investera i Sverige, säger Anders Blanck, vd, Lif.

Läkemedel bidrog med 45,8 miljarder kronor till Sveriges handelsöverskott gentemot omvärlden under första halvåret. Det är mer än det totala överskottet på 41 miljarder. Det innebär att utan läkemedelsexporten hade Sverige haft ett underskott i utrikeshandeln.

De dramatiska förändringarna i samhällsekonomin är förstås en följd av den pågående coronapandemin. Samtidigt som aktiviteten inom näringslivet i stort har minskat kraftigt, har behoven av hälso- och sjukvård och läkemedel ökat.

Jonas Vikman, samhällspolitisk chef på Lif tror att exporten kan fortsätta att öka under de kommande åren.

– Vi ser en ökad efterfrågan från den internationella marknaden bland annat från länder som Kina och Asien. Det kombinerat med vår förmåga att utveckla nyheter gör att det ser fortsatt ljust ut för svensk läkemedelsexport. De senaste åren har vi också sett ökade investeringar i läkemedelsproduktion i till exempel Uppsala, Stockholm, Södertälje, Strängnäs och Helsingborg.

Svensk läkemedelsexport de senaste fem åren:

  • 2019: 105 mdkr
  • 2018: 82 mdkr
  • 2017: 74 mdkr
  • 2016: 70 mdkr
  • 2015: 71 mdkr

Se mer om Läkemedelsbranschens bidrag till den svenska ekonomin:

https://www.lif.se/om-lif/om-lakemedelsbranschen/

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Erik Kjellin

Erik Kjellin

Presskontakt Presschef 073-934 92 89