Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

"Läkemedelssektorn och klimatutmaningen"

"Läkemedelssektorn och klimatutmaningen"

Klimatet och hälsan hänger ihop och konsekvenserna av växthuseffekten är bland annat radikalt ökad sjuklighet världen över. 31 oktober inleds FN:s stora klimatkonferens COP26. Många aktörer kommer att presentera nya åtaganden för att trycka tillbaka den globala uppvärmningen, även läkemedelsbranschen. Exemplen på klimatinitiativ inom produktionen är många, skriver Lifs Bengt Mattson i en krönika.

Athenapriset går 2021 till Joint Academy, ett digitalt verktyg för behandling av folksjukdomen artros.

Digital artrosbehandling vinner Athenapriset

Athenapriset går i år till Joint Academy, ett digitalt verktyg för behandling av folksjukdomen artros. Athenapriset är Sveriges största pris till forskning och innovationer som tagits fram genom samverkan mellan sjukvård, akademi och näringsliv. Priset består av ett stipendium på 100 000 kronor och delas i år ut av Maja Fjaestad (S), statssekreterare vid socialdepartementet.
Joint Academy är e

Den 13 oktober debatteras vilak vårdens viktiga vägval är ett år innan valet.

Pressinbjudan: Vårdens viktiga vägval valspecial – 1 år kvar till valet

Genom ett extrainsatt Vårdens viktiga vägval vill Lif starta valdebatten om den svenska hälso- och sjukvårdens framtid. Var står de politiska partierna och vilka frågor kommer de att ha med i sina valprogram? Vilka är de viktiga frågorna och skiljelinjerna? Hur kommer arbetet med att genomföra den nationella Life Science-strategin att se ut under kommande mandatperiod?
Under 2022 är det dags fö

En rad länder storsatsar inom Life Science för att locka till sig internationella investeringar. Givet den skarpa konkurrensen behöver Sverige växla upp, säger Anders Blanck, vd Lif.

”Storsatsning behövs inom Life Science”

Staten måste visa politisk handlingskraft och avsätta betydligt större resurser än hittills, skriverAnders Blanck, vd för branschorganisationen Lif – de forskande läkemedelsföretagen i ett debattinlägg i Dagens Medicin.

"Hållbar utveckling i läkemedelsbranschen kräver respekt för mänskliga rättigheter "

"Hållbar utveckling i läkemedelsbranschen kräver respekt för mänskliga rättigheter "

Kopplingarna mellan mänskliga rättigheter, läkemedelsbranschen och sjukvården i stort är många – tillgång till adekvat vård är i sig en rättighet. Och som bolag kan läkemedelsföretagen bidra till hållbar utveckling inom näringslivet genom att stärka de mänskliga rättigheterna i leveranskedjan, skriver Bengt Mattson i en krönika.

Viktig satsning på precisionsmedicin i hela landet

Viktig satsning på precisionsmedicin i hela landet

Ytterligare 220 miljoner satsas på den nationella kraftsamlingen Genomic Medicine Sweden (GMS). Satsningen gör det möjligt att fortsätta införandet av precisionsmedicin i svensk sjukvård så att alla Sveriges invånare får tillgång till mer precis diagnostik och individanpassad vård.

Sweden as a Global Testbed for AMR Incentive Models

Sweden as a Global Testbed for AMR Incentive Models

Anders Blanck, CEO of Lif, the trade association for the research-based Swedish pharmaceutical industry, writes about the challenges the world faces from antimicrobial resistance (AMR).

Lifs kampanj ska synliggöra läkemedelsbranschens värde

Lifs kampanj ska synliggöra läkemedelsbranschens värde

Den 6 september sjösätter Lif den digitala kampanjen På liv och död. I korta filmer skildras hur läkemedelsföretagens forskning resulterat i behandlingar mot ett antal sjukdomar och därigenom gett människor möjlighet att leva ett friskare, friare liv.

Ambitionen att förbättra Sveriges krisberedskap får inte leda till protektionism när vi har allt att vinna på öppna gränser, konstaterar Lifs hållbarhetsexpert Bengt Mattson.

"God tillgång till läkemedel skapar global tillväxt och hälsa"

Stabil läkemedelsförsörjning är en förutsättning för en hållbar hälso- och sjukvård. Men det bidrar också till flera av hållbarhetsmålen i Agenda 2030, från biologisk mångfald till fredliga samhällen. Ambitionen att förbättra Sveriges krisberedskap får inte leda till protektionism när vi har allt att vinna på öppna gränser, skriver Lifs hållbarhetsexpert Bengt Mattson i en ny krönika.

Bättre tillgång till data om läkemedelsanvändning på sjukhus efterlyser Magnus Lejelöv, Lifs digitaliseringsexpert.

"Lös upp knutarna kring uppföljning av läkemedelsbehandling"

Uppföljning av läkemedelsanvändning på sjukhus är ett måste för att kunna arbeta effektivt med maximal patientnytta och göra Sverige världsbäst på att tillvarata digitaliseringens möjligheter. Det är så vi får en så bra läkemedelsbehandling som möjligt idag och i framtiden. Men då krävs en förbättrad tillgång till data, skriver Lifs digitaliseringsexpert Magnus Lejelöv i en krönika.
Kunskapen o

Visa mer