Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Johan Brun följer den pågående coronapandemin och reflekterar varje vecka i en krönika över kunskapsläget.

"Nu börjar vi se ljuset i tunneln – men vi är inte där än"

Även om vi börjar kunna se ljuset i tunneln så kommer vi framöver ha en tillvaro som i mycket fortfarande är starkt påverkat av coronaviruset skriver Johan Brun i sin veckokrönika om den pågående coronapandemin. Ett succesivt förbättrat immunologiskt skydd kommer att minska smittsamheten, men SARS-CoV-2 kommer att återkomma i skov, förhoppningsvisi allt snällare muterade varianter.

Johan Brun följer den pågående coronapandemin och reflekterar varje vecka i en krönika över kunskapsläget.

”Fler studier, mer kunskap men fortsatt stort tolkningsutrymme”

Många länder har stängt ner, hälso- och sjukvården är under hårt tryck och vi behöver kunskap för att göra rätt insatser. Men hur ska vi kunna förstå all ny information, vad är fakta och vad är relevant frågar sig Johan Brun i en krönika om kunskapsutvecklingen kring corona.

Regelverk och förutsättningar för explorativ behandling vid covid-19, en genomgång av Dag Larsson.

"Behandling av covid-19 – vi behöver både snabbhet och säkerhet"

​Det finns förväntningar på att sjukvården ska prova allt i form av läkemedel i behandling av patienter svårt sjuka i covid-19. Men utan vetenskapligt förhållningssätt kan det medföra stora risker för patienten och till inkonklusiva besked för forskarsamhället. Vi behöver både snabbhet och säkerhet, det regulatoriska systemet öppnar olika vägar, skriver Dag Larsson, sakkunnig på LIF i en översikt.

Börja förbered inför coronavaccinering, säger Jonas Vikman i en ledare i LIFe-time.

”Börja förbered inför coronavaccinering”

Sverige kan inte passivt invänta hela processen tills färdiga vacciner finns mot coronaviruset. Vi behöver påbörja förberedelserna genom att utreda behovet av vaccin och vilka grupper som ska prioriteras. En god dialog måste tidigt i processen också finnas med de ledande vaccintillverkarna.

LIF ökar engagemanget i regionerna

LIF ökar engagemanget i regionerna

Magnus Lejelöv är ny på LIF sedan april och uppdraget är att på heltid utveckla arbetet i LIFs regionala grupper. Han kommer närmast från MSD där han också arbetat med samverkan mellan näringsliv och regioner för att utveckla den svenska hälso- och sjukvården.

Anders Blanck vill se ökad samordning inom EU för att säkerställa att alla länder kan få de läkemedelsleveranser som de behöver.

EU måste agera mot panikåtgärder

De forskande läkemedelsföretagen jobbar dygnet runt med att få fram läkemedel och vacciner mot coronaviruset, och med att tillverka och distribuera alla typer av läkemedel. Det är inte bara viruset som är ett allvarligt hot. All annan behandling av sjukdom måste också kunna upprätthållas. EU-länderna måste ta sig samman och få ordning på de panikåtgärder som hotar läkemedelsdistributionen.

Johan Brun, senior medicinsk rådgivare på LIF följer och kommenterar utveckingen av coronapandemin.

"Utökad nationell testning av covid-19"

Regeringen vill nu utöka antalet tester för att kunna möjliggöra för icke infekterade och/eller de som haft en coronavirus-infektion att kunna återgå till arbetet. I ett första steg vill man identifiera dem som är infekterade och i nästa steg hitta personer som har genomgått en infektion och idag har ett immunsvar/antikroppar.
Den ökade testningen kommer kunna påvisa hur snabbt vi i landet utve

Visa mer