Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

God Tillgänglighetssed

Sedan 2002 har Sverige ett system med generiskt utbyte av läkemedel på apotek. Utbytessystemet har sparat miljardbelopp åt samhället, vilket har skapat utrymme för introduktion av nya behandlingar. Den forskande läkemedelsindustrin stödjer detta system som skapar utrymme för innovation.

Läkemedelsindustrins röst i Sverige stärks: - närmare samarbete mellan två centrala branschorganisationer

Två branschorganisationer inom läkemedelsområdet i Sverige inleder nu ett fördjupat samarbete. LIF och IML, som var för sig samlar olika delar av den forskande läkemedelsindustrin, har slutit avtal om samarbete som innebär att IML:s medlemsföretag blir associerade medlemmar i LIF och deltar i LIF:s kommittéer och övriga arbete. IML finns kvar som egen organisation.

Läkemedelsindustrin (de forskande företagen och generikaindustrin) kommenterar EU-Kommissionens rapport om konkurrensen på läkemedelsmarknaden: Mycket pengar att tjäna med en effektiv marknad för generiska läkemedel

EU-Kommissionens direktorat för konkurrensfrågor har idag presenterat sin slutrapport om konkurrensen på läkemedelsmarknaden. Fokus har varit på patentutgångar och förutsättningarna för tillverkare av generiska läkemedel att snabbt komma ut på marknaden.

Välkommen till LIFs seminarier under Almedalsveckan

Under årets Almedalsvecka arrangerar LIF totalt sex seminarier. Seminarierna täcker in ett brett spektrum avaktuella ämnen:Från situationen för den enskilde patienten till strukturella frågor kring finansiering och läkemedelspolitik. Samtliga seminarier är kostnadsfria och kräver ingen föranmälan. Seminarierna arrangeras på Wisby Strand Congress & Event

Europeiskt pilotprojekt för säkrare läkemedelshantering genomförs i Sverige

De forskande läkemedelsföretagens organisation i Europa, Efpia, inleder nu ett pilotprojekt i Sverige med individuell märkning och spårning av läkemedelsförpackningar. De individuellt kodade förpackningarna möjliggör en bättre kontroll och skydd mot att förfalskade läkemedel tar sig in i distributionskedjan.

LIF föreslår modell att spara 350 Mkr på originalläkemedel där patentet gått ut

LIF har idag till Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket TLV överlämnat ett förslag till hur möjliga besparingar inom läkemedelsanvändningen skall kunna ske. Förslaget innebär sänkta priser på originalläkemedel som efter patentutgång utsätts för konkurrens från utbytbara läkemedel, så kallade generika. De föreslagna prissänkningarna beräknas till cirka 350 miljoner kronor.

Visa mer