Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Läkemedelsindustrin (de forskande företagen och generikaindustrin) kommenterar EU-Kommissionens rapport om konkurrensen på läkemedelsmarknaden: Mycket pengar att tjäna med en effektiv marknad för generiska läkemedel

EU-Kommissionens direktorat för konkurrensfrågor har idag presenterat sin slutrapport om konkurrensen på läkemedelsmarknaden. Fokus har varit på patentutgångar och förutsättningarna för tillverkare av generiska läkemedel att snabbt komma ut på marknaden. Generiska läkemedel är fullvärdiga kopior av läkemedel där originaltillverkarens patent har gått ut. I allmänhet är generiska läkemedel utbytbara på apoteken.

Kommissionen konstaterar att ett mer effektivt system skulle kunna spara minst 3 miljarder Euro i EU. "Sverige utmärker sig igen som ett land med en bra generikapolicy", säger Kenneth Nyblom, VD för FGL, Föreningen för Generiska Läkemedel.

"Tack vare det generiska utbytet på apoteken, och en bra samverkan mellan de olika delarna av läkemedelsindustrin, har vi sparat mer än fem miljarder kronor per år på att använda kostnadsbesparande generika", fortsätter Richard Bergström, VD för LIF - de forskande läkemedelsföretagen.

"En ökad användning av generiska läkemedel, och även på det biologiska området (s.k. biosimilars), är en förutsättning för att vi skall ha råd att betala för alla nya läkemedel som är på gång", säger Kenneth Nyblom. Richard Bergström tillägger: "Men det är viktigt att båda sektorerna har villkor som är hållbara över tid. De forskande företagen måste få betalt för de nya produkter som tillför värde. Även generikaföretagen måste kunna tjäna pengar för en långsiktig överlevnad. Det är inte hållbart att pressa priserna i botten för att uppnå kortsiktiga vinster. Idag kostar många generika mindre än tio kronor per månad. Snart kostar en tablett läkemedel mindre än en tablett Läkerol. Är det rimligt?", undrar Richard Bergström. Både FGL och LIF efterlyser en genomtänkt policy på EU-nivå för hur båda sektorerna kan förmås att arbeta för en bättre folkhälsa, samtidigt som vi hushållar med offentliga medel.

Kommissionens rapport tittar bara på samspelet/konkurrensen mellan originaltillverkare och generikaleverantörer. "Det är olyckligt att Kommissionen inte undersökt hur olika regleringar påverkar priser och tillgänglighet. Om alla generika i ett land har samma pris kan det bero på att det finns ett reglerat pris. Det här har Kommissionen inte tittat på", säger Richard Bergström. Kenneth Nyblom tillägger: "Både LIF och FGL har varit aktiva i frågan om apoteksomregleringen. Vi har båda slagit vakt om den framgångsrika modellen för generiskt utbyte. I många andra länder fastnar besparingarna i distributionsledet. Vi är glada att den svenska regeringen tagit till sig våra synpunkter".

Kenneth Nyblom säger: "Det är viktigt att det finns patent för att stimulera utveckling av nya läkemedel. Utan patent blir det inte mycket forskning". Richard Bergström tillägger: "Men patenten får inte missbrukas till att försena introduktionen av generika. Förbättringar och nya varianter av läkemedel bör premieras, men det är viktigt att patentsystemet ställer höga krav på vad som är en verklig nyhet". LIF och FGL efterlyser tydliga och förutsägbara regler för vad som händer vid en patentutgång. Kommissions rapport visar hur de enskilda länderna i EU på olika sätt bedömer de patent som den europeiska patentbyrån meddelar. "Problemet är att det inte finns något EU-patent, utan att det finns 27 olika patent i EU:s medlemsländer. Vare sig de forskande företagen eller generikaindustrin är glada över dagens situation. De enda som tjänar på dagens system är advokaterna - som gillar när olika företag bråkar med varandra", säger Richard Bergström. Den svenska regeringen har uttalat att frågan om ett gemensamt EU-patent är en prioriterad fråga under det svenska ordförandeskapet.

Länk till EU-Kommissionens Meddelande och rapport:

http://ec.europa.eu/competition/sectors/pharmaceuticals/inquiry/index.html

För mer information kontakta:

Richard Bergström, LIF - de forskande läkemedelsföretagen, 070-7452974

Kenneth Nyblom, FGL - Föreningen för Generiska Läkemedel, 070-5845910

 

Ämnen

Kontakter

Kent Björkqvist

Kent Björkqvist

Presskontakt Pressansvarig 070-777 65 51