Pressmeddelande -
Svenskarna behöver påminnas om att överblivna läkemedel ska till apoteket
Kampanjer för att förmå medborgarna att lämna in överblivna läkemedel på apotek har effekt. Men för att upprätthålla en hög medvetenhet om detta behövs återkommande kampanjer. Det är en slutsats efter att svenska folkets kunskaper och inställning i frågan har undersökts.
Mellan den 19 mars och 16 april 2012 pågick en informationskampanj på landets mer än 1200 apotek. Budskapet var att alla överblivna läkemedel, receptfria såväl som receptbelagda, ska lämnas in på ett apotek. Om överblivna läkemedel lämnas tillbaka till apotek minskar inte bara eventuell miljöpåverkan utan risker för att läkemedel kommer på avvägar och utgör risk för exempelvis barn elimineras också. Kunskapen om detta anses generellt sett vara hög i Sverige.
Men kunskap är en sak – hur man agerar i praktiken kan vara en annan. Sverige är visserligen världsledande när det gäller återlämning av överblivna läkemedel till apotek. Men ändå är det 25-30 procent av alla överblivna läkemedel som inte lämnas in till apotek.
– Vi ser att informationskampanjer har effekt på beteendet. Fler överblivna läkemedel lämnas in på apoteken, men efter ett tag återgår det hela till ”det vanliga”. År 2007 hade vi en återlämningsgrad på 73 procent, men våren 2011 hade den sjunkit till 69 procent. Efter kampanjen steg den till 75 procent. Det är bra, men målet är 80 procent, säger Bengt Mattson, handläggare på LIF - de forskande läkemedelsföretagen, och en av deltagarna i styrgruppen för informationskampanjen.
Mer information om kampanjen och undersökningen finns publicerat på LIFe-time.
Kampanjen och undersökningen har gemomförts av följande partners: LIF, Sveriges Apoteksförening, Läkemedelsverket, Sveriges Kommuner och Landsting, Svenskt Vatten, Svensk Dagligvaruhandel, Föreningen för generiska läkemedel (FGL), Läkemedelsdistributörsföreningen, Håll Sverige Rent och Avfall Sverige.
Kontakt:
Bengt Mattson, Miljöansvarig, LIF
Tel: 0768-89 25 87