Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

"Funderingar kring miljö och läkemedel inför EU:s gröna vecka"

"Funderingar kring miljö och läkemedel inför EU:s gröna vecka"

Idag är cirkulär ekonomi fundamentalt för att minska avfall och föroreningar från sjukvårdssektorn i stort och från läkemedelsföretagen. Men klimatfrågan måste vävas in i cirkulariteten. Annars finns risken att det man vinner på gungorna förloras på karusellerna och vi missar Parisavtalets mål. Under EU:s gröna vecka står miljömässig hållbarhet i fokus i Bengt Mattsons krönika.

Sverige bör gå i bräschen för att en mer rättvis fördelning av vacciner kommer till stånd, skriver Anders Blanck, i en debattartikel i Dagens Industri.

”Fördelningen av vacciner måste bli mer rättvis”

Den globala fördelningen av vacciner mot covid-19 präglas av orättvisa. Grundproblemet utgörs av att dagens produktionstakt inte räcker till att täcka hela världen behov samtidigt. Sverige bör gå i bräschen för att en mer rättvis fördelning kommer till stånd, skriver Anders Blanck, vd för Lif – de forskande läkemedelsföretagen, i en debattartikel i Dagens Industri.

Slopade patent ingen lösning på vaccintillgång

Slopade patent ingen lösning på vaccintillgång

Läkemedelsbranschen i Sverige och globalt reagerar mycket starkt mot beslutet av USAs regering om att stödja ett förslag om slopade patent på vacciner mot covid-19. Ett avskaffande av patent kommer inte att ge snabbare global tillgång till vacciner för att stoppa pandemin.

Vaccinationer är ett exempel på förebyggande insatser som minskar infektionstrycket i samhället, skriver Bengt Mattson i en krönika.

"Prevention är ett viktigt verktyg i arbetet med hållbar utveckling"

Med ett ökat fokus på preventiva hälsoinsatser skulle mycket vara vunnet. Och det räcker inte med de gamla rekommendationerna att ”motionera mer, äta nyttigare och sluta röka”. Att fullt ut använda vacciner för att förebygga ohälsa ger vinster för både individ och samhälle och det inom fler områden än vad man kan tro vid första ögonkastet, skriver Lifs hållbarhetsexpert Bengt Mattson i en krönika.

Lif föreslår  att svenska patienter ska ges en formell rätt att – under vissa förutsättningar – pröva det första potentiellt effektiva och godkända läkemedlet mot deras sjukdom.

"Svårt sjuka måste ges rätt till behandling"

Endast ett av fyra läkemedel som godkänts inom EU för behandling av mycket sällsynta sjukdomar är tillgängligt för svenska patienter. Det duger inte. Sverige bör införa en formell rätt för personer med en livshotande eller svårt funktionsnedsättande sjukdom att få pröva det första läkemedel som tas fram och godkänns mot deras sjukdom.

Press invitation: "ATMP world tour" 2021

Press invitation: "ATMP world tour" 2021

The very first ”ATMP world tour” is aimed at highlighting ’world leading’ activities within Advanced Therapy Medicinal Products (ATMPs). The speakers come from all over the world and will share their extensive knowledge in varied aspects of the ATMP pipeline on a global stage towards better treatments solutions for patients worldwide.

Antalet kliniska prövningar av covid-vacciner fortsätter öka

Antalet kliniska prövningar av covid-vacciner fortsätter öka

Antalet vaccinkandidater som testas på människor fortsätter att öka, nu är 84 vacciner i klinisk fas. Det visar statistik från WHO som Lif sammanställt.
– Det är positivt att forskare och företag fortsätter att arbeta för att få fram fler godkända vacciner mot covid-19. Pandemin är tyvärr uppenbarligen långt ifrån över säger Lifs samhällspolitiske chef Jonas Vikman.
Med fyra godkända vacc

Fass lanserade den 31 mars en ny app med läkemedelsinformation och möjlighet att söka om läkemedlet finns i lager.

Fass lanserar ny mobilapp

Fass lanserar idag en ny app med läkemedelsinformation för allmänheten. – I den här mobilappen har vi samlat den viktigaste informationen och presenterar den på ett lättillgängligt sätt, säger Anna Wessling, chef för Fass. Sedan tidigare finns en app för hälso- och sjukvårdspersonal samt en för veterinärer.

"Politisk styrning efterlyses"

"Politisk styrning efterlyses"

Den politiska styrningen av läkemedelsområdet har upphört och makten har överlämnats till ett fåtal tjänstemän på statlig och regional nivå. Vi behöver en bredare politisk debatt om hur patienter ska ges möjlighet till behandling med godkända läkemedel, och om vilket land Sverige ska vara.

Visa mer