Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Anders Blanck kommeneterar svensk läkemedelsförsörjning i en ledare i LIFe-time.

Välfyllda läkemedelslager i Sverige

Av den allmänna debatten under coronapandemin är det lätt att få intrycket att det råder utbredd brist på läkemedel i Sverige, att det inte finns några läkemedelslager i landet, och att den svenska läkemedelsförsörjningen är helt dysfunktionell. Men det stämmer inte. Sverige har välfyllda läkemedelslager. Systemet fungerar.​

​Webbinar: Hur säkerställer vi läkemedel till covid-19-patienterna?

​Webbinar: Hur säkerställer vi läkemedel till covid-19-patienterna?

Under våren bjuder LIF – de forskande läkemedelsföretagen in till tre live-webbinar om hur läkemedelsbranschen arbetar med att bistå hälso- och sjukvården under coronapandemin. Andra seminariet i vår webbinarserie var en genomgång av hur läkemedelsbranschen i samverkan med SKR, läkemedelsdistributörer mfl säkerställer tillgången till läkemedel för covid-19-patienterna.
Intensivvårdsplatserna ha

Johan Brun följer den pågående coronapandemin och reflekterar varje vecka över kunskapsläget i en krönika.

"Dags att utvärdera den svenska strategin?"

Kunde vi ha gjort något annorlunda? Hade resultatet blivit bättre med en annnan strategi? Det är frågor som kommer att vridas och vändas på den närmaste tiden, konstaterar Johan Brun i sin senaste krönika.

Anders Blanck, vd för LIF, välkomnar dagens besked från regeringen om framtagandet av en nationell vaccinstrategi mot coronaviruset.

Bra besked om svensk vaccinstrategi

LIF – de forskande läkemedelsföretagen välkomnar regeringens besked om en nationell vaccinstrategi mot coronaviruset. Läkemedelsbranschen ser fram emot nära samverkan med alla aktörer utifrån målet att Sverige ska få tillgång till vacciner när dessa väl är godkända för vaccinering.

20 maj är kliniska prövningens dag. Karolina Antonov beskriver vilka åtgärder LIF vill se för att Sverige ska vara attratktivt för framtida läkemedelsprövningar.

Så kan Sverige bli mer attraktivt för företagsinitierade kliniska läkemedelsprövningar efter coronapandemin

​Den pågående coronapandemin visar på behovet av att snabbt kunna starta test av nya läkemedel och vacciner. Pandemin innebär samtidigt att andra pågående kliniska läkemedelsprövningar mer eller mindre avstannat. LIFs nya handlingsplan för fler företagsinitierade kliniska läkemedelsprövningar innehåller förslag som behöver genomföras när sjukvården kan återgå till en mer normal verksamhet.

Coronapandemin påverkar läkemedelsförsörjningen både nationellt och internationellt. LIF analyserar löpande läget i Sverige.

Coronapandemins påverkan på tillgången till läkemedel

Sedan hösten 2019 analyserar LIF tillsammans med Quantify Research löpande Läkemedelsverkets restnoteringslista. Den senaste rapporten fokuserar på hur coronapandemin påverkat tillgången på läkemedel.

Johan Brun följer den pågående coronapandemin och reflekterar varje vecka i en krönika över kunskapsläget.

"Är vi alla snart smittade och hur många blir immuna?"

​I sin veckokrönika om coronapandemins utveckling kommenterar Johan Brun bland annat de nya uppgifterna om låga nivåer av antikroppar hos befolkningen i olika länder som kommit under den senaste veckan.

Vikten av god studiedesign för att kunna dra slutsatser om behandling vid covid-19 lyfter Dag Larsson fram i sin senaste analys.

​”Kombinera kvantitet med kvalitet”

Dag Larsson, sakkunnig på LIF analyserar det pågående forskningsläget med anledning av den pågående coronapandemin. – Många studier har startats och pågår men utan en bra studiedesign och plan för analys kommer de inte ge de väl underbyggda underlag vi behöver för framtida beslut.

Johan Brun följer den pågående coronapandemin och reflekterar varje vecka i en krönika över kunskapsläget.

"Nu börjar vi se ljuset i tunneln – men vi är inte där än"

Även om vi börjar kunna se ljuset i tunneln så kommer vi framöver ha en tillvaro som i mycket fortfarande är starkt påverkat av coronaviruset skriver Johan Brun i sin veckokrönika om den pågående coronapandemin. Ett succesivt förbättrat immunologiskt skydd kommer att minska smittsamheten, men SARS-CoV-2 kommer att återkomma i skov, förhoppningsvisi allt snällare muterade varianter.

Johan Brun följer den pågående coronapandemin och reflekterar varje vecka i en krönika över kunskapsläget.

”Fler studier, mer kunskap men fortsatt stort tolkningsutrymme”

Många länder har stängt ner, hälso- och sjukvården är under hårt tryck och vi behöver kunskap för att göra rätt insatser. Men hur ska vi kunna förstå all ny information, vad är fakta och vad är relevant frågar sig Johan Brun i en krönika om kunskapsutvecklingen kring corona.

Visa mer