Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • EU måste agera mot panikåtgärder

    De forskande läkemedelsföretagen jobbar dygnet runt med att få fram läkemedel och vacciner mot coronaviruset, och med att tillverka och distribuera alla typer av läkemedel. Det är inte bara viruset som är ett allvarligt hot. All annan behandling av sjukdom måste också kunna upprätthållas. EU-länderna måste ta sig samman och få ordning på de panikåtgärder som hotar läkemedelsdistributionen.

  • "Utökad nationell testning av covid-19"

    Regeringen vill nu utöka antalet tester för att kunna möjliggöra för icke infekterade och/eller de som haft en coronavirus-infektion att kunna återgå till arbetet. I ett första steg vill man identifiera dem som är infekterade och i nästa steg hitta personer som har genomgått en infektion och idag har ett immunsvar/antikroppar.
    Den ökade testningen kommer kunna påvisa hur snabbt vi i landet utve

  • Frida Lundmark ny på LIF

    Frida Lundmark kommer att ha en bred roll och arbeta med olika frågor inom forskning, utveckling och innovation kopplat till läkemedelsbranschen.

  • ​Ny på Fass – Elin Svedin

    Elin Svedin är ny på Fass men har redan en god kunskap om verksamheten då hon under sin studietid arbetat med fler olika kvalitetssäkringsprojekt på Fass. Elin är nyexaminerad apotekare och har bland annat varit ordförande för Farmacevtiska studentkåren i Uppsala.

  • LIF intensifierar arbetet med hållbarhetsfrågor

    Den första april börjar Bengt Mattson arbeta heltid som sakkunnig inom hållbarhet på LIF. Tillskottet är en del i LIFs förstärkning av organisationens arbete med hållbar läkemedelsförsörjning i Sverige och FN:s globala hållbarhetsmål.

  • "​Besked behövs om effektiv covid-19-behandling"

    Läkemedelsföretag och akademiska institutioner arbetar intensivt under coronapandemin med att utvärdera olika läkemedelsbehandlingar. Nu gäller det att resultaten från olika studier snarast kan sammanföras, poolas, så att rätt slutsatser kan dras. För läkare som vårdar svårt sjuka patienter i covid-19 behöver besked. Johan Brun, senior medicinsk rådgivare på LIF, gör en analys av kunskapsläget

  • ”Ingen läkemedelsbrist just nu i Sverige”

    Det råder i dag ingen brist på läkemedel i Sverige på grund av coronapandemin. Men tillgången på läkemedel är känslig för snabba förändringar och läget kan förvärras. Alla behöver ta enskilt ansvar, skriver företrädare för företagen inom läkemedelssektorn.

  • Forskningsöversikt ger lägesbild i kampen mot coronaviruset

    Med start den 18 mars 2020 presenterar och uppdaterar LIF, branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen, lägesbilden för forskning och utveckling av nya läkemedel och vacciner i kampen mot den pågående pandemin orsakad av viruset sars-CoV-2.

  • Därför dröjer vaccin mot coronavirus

    ​En global kraftsamling pågår inom företag, organisationer och akademi för att så snabbt som möjligt få fram effektiva läkemedel och vacciner mot det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19. Men vi måste ha förståelse för den tid det tar att utveckla nya behandlingar, godkända för bred användning.

  • LIF håller pressträff torsdag om coronaviruset

    ​LIF – de forskande läkemedelsföretagen bjuder in till pressträff på torsdagen kl 10:30 om den globala läkemedelsbranschens pågående arbete i samband med smittspridningen av det nya coronaviruset.
    Vid pressträffen kommer LIF att ge en lägesbild av det forsknings- och utvecklingsarbete som pågår i de globala läkemedelsföretagen i syfte att dels få fram läkemedel för att behandla patienter som sm

  • Inga falska läkemedel upptäckta under nya säkerhetssystemets första år

    Sverige har varit förskonat från att falska läkemedel tagit sig in på apotek, ett problem som däremot förekommit inom andra EU-länder. För att täppa till säkerhetshål och hindra förfalskade läkemedel från att nå patienter så införde EU ett nytt regelverk 2019. Nu kan första året utvärderas.

Visa mer