Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Kristina von Sydow är ny vd för e-VIS från 1 januari.

Kristina von Sydow ny vd för e-VIS

​Organisationen e-Verifikation i Sverige, e-VIS leder det svenska arbetet med att realisera EU-direktivet som ska förhindra att förfalskade läkemedel kommer in i den lagliga försörjningskedjan. Från 1 januari är Kristina von Sydow ny vd vid e-VIS och ansvarig för införandet av den svenska delen av systemet.

Vi måste vinna kriget mot bakterierna

Vi måste vinna kriget mot bakterierna

Antibiotikaresistens är ett hot mot mänskligheten i nivå med klimatförändringarna. Det är dags att agera med kraft, såväl globalt som i Sverige, skriver Anders Blanck, vd LIF – de forskande läkemedelsföretagen i en debatt i Dagens Samhälle med anledning av WHO:s World Antibiotic Awareness Week.

Möt Fass under Apoteksforum: Korrekt digital läkemedelsinformation allt viktigare

Möt Fass under Apoteksforum: Korrekt digital läkemedelsinformation allt viktigare

​Med 4 miljoner besökare per månad är Fass en av de mest besökta sajterna i Sverige. Då alltmer av handeln med läkemedel sker över nätet och en större del av läkarkontakterna också blir digitala är det än viktigare att hitta rätt källa för korrekt läkemedelsinformation. Under Apoteksforum 2018, 9 – 10 oktober, möter du Fass i monter D:46,

Patienter måste få del av den medicinska revolutionen

Patienter måste få del av den medicinska revolutionen

Staten måste ta nationellt ansvar för läkemedel, utvärdering subventioner och finansiering. Endast så kan svenska patienter garanteras en jämlik tillgång till läkemedel. Det skriver LIF och branschföreträdare i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

​Pressinbjudan: LIFs seminarier i Almedalen 2018

​Pressinbjudan: LIFs seminarier i Almedalen 2018

Under seminarier och rundabordssamtal bjuder LIF in till diskussioner om strategier och handlingsprogram för att stärka Life Sience-branschen, motverka antibiotikaresistens, hitta nya modeller för finansiering, subvention och prissättning av läkemedel samt hur de nya och mest avancerade läkemedlen ska kunna komma svenska patienter till godo.

Niels Abel Bonde,   Anna-Lena Engwall, Andrea Sambatti, Michelle Werner

Fyra nya ledamöter till LIFs styrelse

Vid LIFs årsstämma 2018 har fyra nya ledamöter invalts i styrelsen. Niklas Karlberg (Novartis) fortsätter som ordförande och Malin Parkler (Pfizer) blir ny vice ordförande.
Styrelseordförande Niklas Karlberg vill särskilt lyfta fram styrelsens tunga internationella profil:
- Genom styrelsen får vi som branschorganisation men också Sverige som land tillgång till kompetenser och erfarenheter s

Ökad samverkan mellan företagen och sjukvården

Läkemedelsföretagen i Sverige ökade sina investeringar i olika samverkansprojekt med hälso- och sjukvården under 2016. Det visar en preliminär sammanställning av årets Disclosure Code, öppen rapportering av alla ersättningar till sjukvården.

Glädjande att regeringen vill få EMA till Sverige

Det är mycket glädjande att regeringen nu bestämt sig för en satsning på att få EU:s läkemedelsmyndighet EMA till Sverige. Läkemedelsbranschen ger sitt fulla stöd till en nationell kampanj för att övertyga de andra medlemsländerna om att Sverige är den bästa nya hemvisten för myndigheten.

Regeringen vill testa LIF-förslag om premier för nya antibiotika

Regeringen ska låta granska om en modell med statliga premier för nya antibiotika kan testas i praktiken. Regeringens beslut är grundat på ett förslag till en ny värdebaserad ersättningsmodell som LIF har tagit fram tillsammans med medlemsföretagen AstraZeneca, MSD, GlaxoSmithKline och Astellas som alla är verksamma inom antibiotikaområdet.

Man får vad man betalar för

Man får vad man betalar för

Den långsamma introduktionen i Sverige av moderna blodförtunnande läkemedel (Noak) för att minska risken för stroke, kan till stor del förklaras med sjukvårdens ersättningssystem. Vi behöver inse att ekonomiska drivkrafter är lika styrande inom sjukvården som i andra sektorer.

Visa mer