Skatterättsnämnden ger LIF rätt
- ingen moms på kliniska prövningar som svenska företag utför på uppdrag av utländska företag
- ingen moms på kliniska prövningar som svenska företag utför på uppdrag av utländska företag
Sverige har varit pådrivande i det internationella arbetet att ta fram en tydligare och moderniserad version av den globala läkemedelsindustrins interna etiska regler för marknadsföring, säger Steinar Høeg, LIFs styrelseordförande.
Det fall som Sydsvenska Dagbladet beskriver idag är helt oacceptabelt, säger Richard Bergström, VD i LIF. Den här typen av studier är väldigt viktiga för våra medlemsföretag, och det är ytterst olyckligt om dessa svärtas ned av uppenbara övertramp som detta. LIF tar helt avstånd från företagets agerande.
Läkemedelsindustriföreningen LIF och Sveriges Kommuner och Landsting skriver idag ett gemensamt brev till regeringen och begär lagändring för etikprövningsnämnderna.
- Återigen är Fass.se först i världen, säger Per Manell, apotekare och chef för Fass-verksamheten vid Läkemedelsindustriföreningen LIF.
De etiska reglerna förtydligas och branschen inför åtgärder för att säkerställa följsamheten Alla får tillgång till aktuella samarbetsprojekt via Internet Termen Brukarorganisationer avskaffas
Världens första system för miljöinformation om läkemedel publicerar i dag information om 40 nya substanser. Det sker på Fass.se, som är den viktigaste informationskällan om läkemedel i Sverige, tillgänglig för både sjukvården och privatpersoner. De tillkommande läkemedlen är alla inom gruppen mot högt blodtryck.
- Den internationella läkemedelsindustrin arbetar med allt fler prototyper för vaccin mot fågelinfluensa och traditionell influensa, säger Richard Bergström, VD för Läkemedelsindustriföreningen LIF.
Världshälsoorganisationen WHO har efter två års arbete publicerat rapporten från den kommission som utrett förhållandet mellan patentregler och möjligheterna att bekämpa tredje världens sjukdomar: Intellectual Property Rights, Innovation and Public Health (CIPIH).
Lars Rekke har idag rapporterat om sina förhandlingar med globala läkemedelsföretag om möjligheterna att bygga en vaccinfabrik i Sverige. Syftet är att försörja Norden med influensavaccin i händelse av en pandemi.
Ett unikt samarbetsavtal slöts mellan åtta stora läkemedelsföretag i förra veckan. Avtalet innebär att företagen kommer dela med sig av forskningsresultat till varandra. Framförallt är det tidiga tester kring läkemedelssubstansers toxikologiska egenskaper som man kommer dela med sig av, för att effektivisera forskningen och undvika dubbelarbete.
Världens första system för miljöinformation om läkemedel publicerar i dag information om 70 nya substanser. Det sker på Fass.se, som är den viktigaste informationskällan om läkemedel i Sverige, tillgänglig för både sjukvården och privatpersoner.