Gå direkt till innehåll
Läkemedelsförpackning med en 2D-datamatrix för e-Verifikation

Bild -

Läkemedelsförpackning med en 2D-datamatrix för e-Verifikation

Från och med den 9 februari 2019 är receptbelagda läkemedelsförpackningar märkta med en tvådimensionell streckkod – en så kallad 2D-kod. Märkningen är en del av den nya EU-lagstiftning som nu gäller i Sverige och i resten av Europa. Den nya EU-lagstiftningen, som trädde i kraft den 9 februari 2019, kräver inte bara att tillverkarna ska märka sina läkemedel med den nya 2D-koden utan lagstiftningen säger också att varje EU-land ska ha en databas där de unika koderna lagras och där apotek kan kontrollera förpackningen. Själva förfarandet att kontrollera äktheten mot databasen kallas e-verifikation.
go to media item
Licens:
Medieanvändning
Innehållet får laddas ner, användas och delas i olika mediekanaler av t.ex. journalister, bloggare, krönikörer, opinionsbildare etc., i syftet att förmedla, redogöra för och kommentera ert pressmeddelande, inlägg eller information, så länge innehållet används oförändrat och i dess helhet. Upphovsmannen ska anges i den omfattning och på det sätt god sed kräver (vilket bl.a. innebär att fotografer till bilder nästan alltid måste anges).
Filformat:
.png
Storlek:
2812 x 1770, 286 KB
Ladda ner

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Erik Kjellin

Erik Kjellin

Presskontakt Presschef 073-934 92 89

Relaterat innehåll

Kristina von Sydow, vd e-VIS, berättar om första året med nya systemet som ska sätta stopp för falska läkemedel.

Inga falska läkemedel upptäckta under nya säkerhetssystemets första år

Sverige har varit förskonat från att falska läkemedel tagit sig in på apotek, ett problem som däremot förekommit inom andra EU-länder. För att täppa till säkerhetshål och hindra förfalskade läkemedel från att nå patienter så införde EU ett nytt regelverk 2019. Nu kan första året utvärderas.